Home Jak pečovat o nábytek 5 tipů, jak si vytvořit povzbudivé pracovní prostředí, které podporuje kreativitu

5 tipů, jak si vytvořit povzbudivé pracovní prostředí, které podporuje kreativitu

by blog.hezkynabytek.cz
Kancelář

Pracovní stůl

V pracovně tráví mnozí z nás spoustu času. Mnohokrát nám z nesprávneho sezení ztuhne celé tělo, bolí v kříži, natékají nohy. Dokonce nás z nesprávné vzdálenosti monitoru můžou pálit oči…

Správný výběr pracovního stolu a židle je proto nevyhnutelný pro každého, kdo chce pracovat pohodlně a šetřit svou páteř.

 Jaká poloha při sezení je pro celé tělo nejvhodnější?

Správné sezení by se dalo shrnout dvěma větami:

„Lokty na stole, stehna pod stolem, kolena a kotníky by měly svírat pravý úhel. Dlaně by se měly nacházet na úrovni klávesnice a krk nesmí být dlouho ohnutý.“ 

Přestávky jsou dalším důležitým faktorem zdravého sezení.

Po minutách nehybné práce za stolem s počítačem, potřebuje tělo i oči přestávku. Únava se dostaví pomaleji, když budete pravidelně dělat přestávky.

Pracovna ML nábytek

Odborníci často skloňují slovo fit míč a doporučují jeho použití na sezení při práci na cca 2 hodiny na procvičení páteře během sezení. Důležitý je však aktivní pohyb na míči – například pohyb ze strany na stranu, dopředu-dozadu, nahoru-dolů a podobně.
Možná vás překvapí:
Kancelářská židle by měla být na kolečkách, nebudete se často nezdravě vytáčet do stran (prudké otáčení ztuhlé páteři neprospívá). Vhodné hrubé čalounění je důležité, postará se o správné rozložení tlaku na sedadlo a zabezpečí přiměřenou teplotu a vlhkost. Co v případě, že rádi střídáte práci na židli s prací s notebookem na sedačce? Vybírejte důsledně. Potah kancelářské sedačky by měl být schopný snést každodenní intenzivní používání.

Nepodceňte výběr nábytku:

Jak si vybrat kancelářský nábytek, který nám poskytne pohodlí a umožní nám podávat maximální výkon?

Podívejme se na to blíže:

Pokud máte hodně práce a málo času, bude pro vás ideální zařídit místnost tak, abyste se rychle dostali do pracovního nadšení a neměli okolo sebe spoustu rušivých elementů nebo „požíračů času“.

Efektivita při práci se vám vždy vyplatí, bezbřehé surfování po e-shopech, čtení článků, prohlížení vtipných obrázků a příspěvků na Facebooku sice dočasně obohatí duši, ale věnovat denně 90 minut bezcílnému brouzdání po internetu během práce není ideální.

Pracovna Bog Fran

Každý z nás je jedinečný! Proto bychom si měli dát záležet na výběru stolu

Co je základ?

Základem zdravého sezení u stolu je nastavení více prvků do správné výšky a úhlu.

Pokud ještě nemáte zakoupený stůl, bude ideální, když se poohlédnete po výškově nastavitelném stole. K němu si pořiďte výškově nastavitelnou židli. Kombinací jejich nastavení snadněji najdete ideální polohu za stolem.

Nezpomínejte na výšku monitoru!

Monitor počítače by měl být v takové výšce, abyste horní hranu obrazovky měli na úrovni očí, ne níže. Když bude horní hrana obrazovky úrovní pod vašima očima, tak budete namáhat krční páteř a z práce budete odcházet unavení.

Odborníci doporučují, aby minimální vzdálenost očí od monitoru byla 30-40 cm.

Kancelář

Foto: © 2015 Pixabay

Proč je důležité umístění stolu:

Připisujete  stolům dostatečný význam?

Poloha pracovního stolu v místnosti ovlivňuje výkon více, než si myslíte.

Jestliže máte velká okna a rádi se přes ně díváte ven do světa, neberte na lehkou váhu postavení pracovního stolu. Venku se děje mnoho zajímavého, a pokud patříte mezi lidi, kteří rádi sní při pohledu ven, neumisťujte stůl přímo k oknu.

Stůl si umístěte tak, aby vás během práce rozptylovalo co nejméně podnětů. Ideální je, abyste měli za sebou stěnu, pro pocit většího bezpečí.

Světlo je při práci důležité!

Avšak dopadání přímého slunečního svitu na monitor zraku neprospěje. Přirozené světlo se v kanceláři v průběhu dne mění a s ním se mění i stíny. Lidé, kteří píšou pravou rukou, by měli mít okno z levé strany, leváci z pravé. V zimních měsících se slunce dostává do interiérů v menším množství a po 16-té hodině je nezbytné dodat do kanceláře pořádnou dávku světla, ideálně v podobě stropního osvětlení, aby se vám nechtělo spát.

Opatřete si i dobrou stolní lampu, ta se vám při práci v podvečerních hodinách bude hodit.

Pracovna BRW Bolden

Co se týče tvaru a velikosti pracovního stolu, záleží na uspořádání nábytku a na vašich preferencích.

A co když vás je v „kanclu“ více?

Pokud zařizujete jednu velkou kancelář pro více osob, nábytek umístěte tak, aby zůstaly zachované přirozené komunikační, pracovní, jednací nebo konferenční zóny.

Kancelář Tempo Kondela

Stůl by měl být přiměřeně velký k vaší postavě a typu zaměstnání.
Co je ale důležité:

Dlouhodobě není dobré, abyste se za stolem cítili stísněně a neustále přemísťovali předměty a papíry na stole, za účelem získání více prostoru. Nejlepší je, když máte po ruce vše, co při práci potřebujete.

Neznamená to však nastěhovat si okolo sebe skříně a regály, ze kterých vám časem začnou vypadávat zakladače.

Nezapomínejte na pořádek na stole

Ne vždy je samozřejmostí:

Pracovní stůl se doporučuje udržovat dlouhodobě bez nahromaděných dokumentů a papírů, abyste neměli pocit, že před sebou tlačíte nedokončené úlohy.

Vhodným řešením dočasného ukládání předmětů a dokumentů je pořízení uzamykatelného kontejneru s kolečky.

Dalším řešením:

Další možností ukládání pracovních materiálů jsou pracovní stoly, ke kterým je možné připojit další přídavné plochy. Stůl by měl mít minimálně jeden otvor na rohu pro kabely. Volně položené kabely jsou nevzhledné a rozptylují vás.

Kancelář

Foto: © 2015 Pixabay

Vyberte si pro sebe ideální židli

Výškově nastavitelná, otáčecí kancelářská židle je dnes běžně dostupná v libovolných provedeních a barevných odstínech. Ideální je, když má židle co nejvíce různých možností nastavení.

Prospěje to komfortu sezení a ztuhlým svalům.

Nejčastěji prodávaná kancelářská židle má nastavitelnou výšku sedadla a nastavitelný úhel opěradla.

Doporučuje se: 

Opěradlo by mělo kopírovat dvojité zakřivení páteře, jinak se nedostaví požadovaný efekt odpočinku páteře. Opěradlo nesmí být ploché, ale musí mít zpevněnou oporu v oblasti kříže. Páteř je 2x prohnutá a tento faktor zohledňují i výrobci kancelářských židlí.

Není problém najít kancelářskou židli s oporou v oblasti kříže a dnes je už běžné najít i nastavitelnou oporu.

Co můžete udělat hned teď:

Na závěr nesmíme zapomenout ani na různé drobnosti a doplňky, které vám pobyt v kanceláři zpříjemní a zútulní ji.

Pěkné obrazy, rostliny v květináčích, suvenýry a fotky blízkých vám zaručeně zlepší náladu v práci.

Pokud je pro vás kancelář často druhým domovem, dbejte na maličkosti v místnosti, vždyť ty často rozhodují o tom, jak se nakonec budete v práci cítit.

Pracovna BRW Kent

Jak zařizujete pracovnu vy? Čemu se vyhýbáte a co v ní zaručeně nesmí chybět? Podělte se s námi o váš názor v komentářích!

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť