Home Bydleme zdravě! Jak pečovat o nábytek z masivního dřeva?

Jak pečovat o nábytek z masivního dřeva?

by blog.hezkynabytek.cz
Detail masivní postele

Nábytek vyrobený z čistého dřeva je krásný originál, příjemně voní a nespornou výhodou je i jeho trvanlivost. Například postele vyrobené z buku mají životnost přibližně 15 až 20 let, zatímco u postelí z dubu můžeme hovořit o ještě vyšším čísle – asi 25 až 35 let.

Přestože se prvotní náklady na koupi nábytku z masivního dřeva mohou zdát vyšší, kvalita a dlouholetá trvanlivost tohoto nábytku vám to několikanásobně oplatí.

Aby si nábytek zachoval své vlastnosti a kvality, ale i krásný vzhled, je dobré vědět, jak se o něj starat. Přečtěte si následující řádky a uvidíte, že dodržování těchto rad nakonec nebude až tak složité a časově náročné.  😉 

Postel z masivu

Manželská postel 180 cm – Styler – Salma (masiv)

Ideální vlhkost vzduchu

Nábytek ze dřeva potřebuje určitou vlhkost vzduchu, protože má vlastnost nasávat do sebe vlhkost a při suchém prostředí se naopak smršťovat. Ideální vlhkost vzduchu je v rozmezí 40 – 60 % a teplota vzduchu přibližně 20°C.

Pozor i na pokládání mokrých a vlhkých předmětů, mohou zanechávat na povrchu stopy.

Krásný stolek z masivu

Zdroj: © pinimg.com

Obývací pokoj ve stylu masivního dřeva

Konferenční stolek – Pyka – Oskar a Kožená sedací souprava – Pyka – Oskar 3R + 2 + K

Utírání a leštění

Na běžnou péči o dřevěný nábytek stačí obyčejný měkký hadřík, který používáme suchý, případně mírně vlhký. Pro vyšší lesk a ošetření můžeme použít přípravek určený na dřevěné povrchy, který může mít i antistatické vlastnosti.

Používání měkkého hadříku na dřevo

Zdroj: © pinimg.com

Vždy se však informujte v prodejně u odborného personálu, který vám poradí vhodné přípravky pro ošetřování daného typu dřeva. Před samotnou aplikací zkuste na malém a méně viditelném místě, jak dřevěný nábytek na přípravek reaguje.

Nábytek ze dřeva ošetřujte pravidelně, ale šetrně

Zdroj: © pinimg.com

Druhy povrchových úprav

Čištění a ošetřování masivního nábytku závisí i na jeho konečné povrchové úpravě.

Úprava lakovaným mořidlem nebo krycím nátěrem je nejběžnější ze všech forem. Takový nábytek čistěte vlhkým hadříkem a zředěným šetrným prostředkem na mytí nádobí nebo speciálním přípravkem na lakovaný nábytek.

Krásný kus dřeva jako barový pult

Zdroj: © pinimg.com

Nábytek pokrytý vrstvou vosku je na údržbu o něco složitější. Agresivní chemické čisticí prostředky nejsou vhodné, protože by mohly nábytek odbarvit nebo poškodit. Dobré je pravidelně aplikovat bavlněným hadříkem na suchý a čistý nábytek tenkou vrstvu vosku a po zaschnutí povrch ještě přeleštit.

Nábytek z masivu není přežitkem

Zdroj: © pinimg.com

Olejovaný nábytek ošetřujte každé dva až tři měsíce čistým hadříkem, který jste předtím namočili do oleje. Kromě péče dopřejete nábytku i důkladné očištění a hezčí, zdravější vzhled bez škrábanců.

Masivní dřevo je opět v módě

Zdroj: © pinimg.com

Ups, škrábanec…!

Pokud se vám „podařilo“ na povrchu dřevěného nábytku udělat menší škrábance, zamaskujete je velmi jednoduše. Poslouží vám dužina ořechu, buď vlašského, pekanového nebo para ořechu, kterým škrábanec potřete. Důležitý je přitom olej, který se v ořechu nachází.

Dřevěná šatní skříň

Šatní skříň – Drewmax – SF 121

Při větším množství škrábanců, nebo pokud jsou hlubší, zkuste sáhnout po vosku určeném na opravu nábytku. Vyrábějí se v různých barvách a odstínech, takže se pokuste vybrat tu nejvhodnější. Škrábance vyplňte voskem, následně je nechte zaschnout a otřete měkkým hadříkem.

Masivní manželská postel

Manželská postel 140 cm – Styler – Nela (masiv)

Zahradní houpačka

 Zahradní houpačka – Drewmax – MO174

Přejeme vám hodně radosti s poctivým dřevěným nábytkem!

 
Čtěte také: Zařiďte si kuchyň a jídelnu podle zásad feng shui.  😉 

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť