Home Jak pečovat o nábytek 6 triků, které vám ulehčí uklízení

6 triků, které vám ulehčí uklízení

by Martin Stropko

Pro většinu lidí není uklízení právě nejoblíbenějším trávením volného času. Zda se nám to líbí nebo ne, vyhnout se mu prostě nedá. Zda jde o pravidelné nebo velké uklízení, určitě oceníte několik dobrých rad, které vám ušetří čas a námahu.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

1. Uklízení si naplánujte

Pravidelné uklízení lze zvládnout za několik hodin. V případě, že plánujete velké uklízení, měli byste si ho naplánovat. Ideální je, pokud se do toho pustí vícero lidí a práci si rozdělíte. Pokud jste na to zůstali jen vy, klidně si uklízení naplánujte i na 2 – 3 dny. Umývání oken, čistění koberců nebo uklízení ve skříni dá přece jen zabrat.

Foto: © pexels.com

Foto: © pexels.com

2. Začněte od stropu

S uklízením vždy postupujte od stropu směrem dolů. To znamená, že jako první poometajte prach a pavučiny ze stropu, pokračujte okny a nakonec vysajte a umyjte podlahu. V opačném pořadí to prostě nefunguje, protože byste si čistou podlahu opět zašpinili nečistotami ze stropu nebo parapetních desek.

3. S čistícími prostředky to nepřehánějte

Nepoužívejte zbytečně velké dávky čistících prostředků. Kromě toho, že to není ekologické a ani ekonomické, si tím zbytečně přidáte ještě více práce. Pokud použijete příliš hodně přípravku na čištění, bude náročnější a zdlouhavější než vše smyjete a otřete. Navíc tímto způsobem můžete poškodit i nábytek nebo plochy, které čistíte.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

4. Speciální přípravky a potřeby na uklízení

Na každý povrch byste měli používat přípravek, který je na to určený. Jinou starostlivost vyžadují dřevěné podlahy a jinou dlaždice. Nevhodným přípravkem si také můžete uklízení zkomplikovat. Především choulostivé jsou nerezové povrchy, vodovodní baterie apod. Na umývání podlahy používejte raději moderní mop, než smeták s hadrem jak to bylo kdysi ve zvyku. Ušetříte si tím skutečně mnoho námahy. Připravit byste měli i hadru na hrubou špínu, hadřičku na leštění a prachovku.

151

5. Úložné boxy

Nebaví vás při uklízení koupelny neustále odkládat všechnu kosmetiku bokem a potom ji zase ukládat zpět? Úložné boxy jsou v tomto směru víc jak užitečné. Koupelna se uklízí poměrně často a tak tohoto pomocníka určitě oceníte. Všechnu kosmetiku a jiné maličkosti uložte do boxu místo toho, aby ste měli věci vyložené na poličkách. Stačí odložit box, utřete prach nebo umýt vanu a položit ho zpět.

6. Vyzkoušejte „babské rady“

Dělali jste palačinky a podařilo se vám je připéct? Na vyčištění připálené pánvičky nebo hrnce vám postačí obyčejná soda bikarbona a voda. Smícháním vytvoříte pastu, kterou potom nádobí vyčistíte. Soda bikarbona vám pomůže vyčistit i skvrny na sedačce. Nasypte ji na flek a přetřete vlhkou hadřičkou.

Dalším skvělým pomocníkem je citron, který je vhodný i na nerez a vodovodní baterie. Kromě toho dokáže vyčistit i mikrovlnku. Stačí dát citron do misky s vodou, vložit ji do mikrovlnky a zapnout na 2 – 3 minuty. Nečistoty ve vnitř potom stačí utřít hadrou.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Jaké triky používáte u uklízení? Spoléháte se na chemické přípravky nebo máte osvědčené domácí recepty?

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť