Home Jak pečovat o nábytek Chcete francouzská okna? Zvažte všechna pro a proti

Chcete francouzská okna? Zvažte všechna pro a proti

by blog.hezkynabytek.cz
francouzská okna v interiéru

Slyšeli jste už o francouzských oknech? Jsou to okna či dveře, která mají zasklenou výplň až po podlahu. V současnosti se považují za velmi oblíbená a moderní. Francouzská okna jsou sice podobná standardním kastlovým oknům, která jsou k okennímu rámu zavěšena pouze na jedné straně, ale nemají středový sloupek. To znamená, že vytvářejí jeden velký otvor bez konstrukčních prvků, které by bránily výhledu z okna. Z tohoto důvodu některá vyšší francouzská okna umožňují průchod jako dveřmi, ale stále jsou klasifikována jako okno. Mohou být vybavena uzamykacím systémem.

francouzská okna v romantickém stylu

Foto: © pinimg.com

S množstvím nesporných výhod však při takových oknech musíte počítat i s určitými nevýhodami. Které to jsou? A jaké jsou jejich výhody? Čtěte dál!  😉 

francouzská okna v ložnici

Ložnice – Casarredo – Madrid II

Často se mylně domníváme, že francouzská okna vznikla ve Francii v 16. století. Tento styl je však produktem italské renesanční architektury – a pokud bychom šli ještě dál do minulosti, mohli bychom dokonce říci, že jsou římská nebo řecká. V 90. letech 14. století byla v celé Itálii oblíbená palladiánská okna od podlahy ke stropu lemovaná postranními a nadsvětlíky. Architekti se nemohli nabažit velkoryse řešených oken, která mohla sloužit jako dveře a vyúsťovat na balkony, což pomáhalo maximalizovat světlo a větrání v budově. Po válce mezi Francií a Itálií však dostala okna dnešní název.

Proč si zvolit francouzská okna?

Milovníci světlých a otevřených prostorů si díky francouzským oknům přijdou na své. Propojují interiér s exteriérem, poskytují větší pocit svobody a propojení s vnějším světem. Opticky zvětšují prostor a poskytují mu i více světla. Díky velkému oknu můžeme také rychleji a efektivněji větrat.

rychlé větrání díky těmto oknům

Foto: © pinimg.com

zajímavé francouzské okno v podkrovním interiéru

Studentský pokoj – Tempo Kondela – Katar

Jaké jsou nevýhody francouzských oken?  

Velká prosklená plocha těchto oken znamená i větší únik tepla. Proto je důležité dbát na tepelně izolační vlastnosti a kvalitní rám, stejně i na vhodný způsob vytápění.

V létě naopak může přes francouzská okna svítit slunce a zvyšovat teplotu v místnosti. Myslete proto na vhodné zatemnění, dnes už jsou na trhu dostupné různé rolety a závěsy. Pro bezpečnější a intimnější pocit jsou zase vhodné záclony.

dlouhé závěsy u francouzského okna

Obývací pokoj – Tempo Kondela – Katy

prosklené dveře zajistí maximum světla

Foto: © pinimg.com

Jaká francouzská okna známe?  

Francouzská okna se dělí na několik druhů. Může to být jednoduchá velká okenní tabule nebo okno členěné. Podle způsobu, jak francouzské okno otevíráme, může jít o otevírací či posuvné, nebo jednokřídlé i dvoukřídlé.

Dále je členíme podle materiálu, ze kterého jsou vyrobeny. Vždy je důležité zvážit účel a využití takovýchto oken a podle toho si zvolit materiál a provedení.

francouzské okno v obývacím pokoji

Obývací pokoj – WIP – Mamba 5

francouzská okna jako moderní prvek domu

Foto: © pinimg.com

Jak řešit vytápění?

U francouzských oknech nelze použít radiátory, které jsou obvykle umístěny pod klasickými okny. Využívá se tedy podlahové vytápění.

Další možností jsou například postranní designové radiátory. Možností je několik. Samozřejmě vždy je důležité poradit se s odborníkem a zvolit si tu nejvhodnější variantu.

francouzská okna v moderní ložnici

Ložnice – Casarredo – Jenny 321

designový interiér s francouzskými okny

Foto: © pinimg.com

Jak se vám líbí francouzská okna a dveře? Chtěli byste je? Nebo je už doma máte? Napište nám o tom do komentáře.  😉   😉 
 

Čtěte také: Jak si vybrat obraz do bytu?

Zdroj: https://westburyjoinery.com/blog/what-are-french-windows/gzsxxynrtfdddgz

 

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť