Home Dekorace do bytu a bytové doplňky :) 12 rostlin, které váš domov zbaví toxinů

12 rostlin, které váš domov zbaví toxinů

by blog.hezkynabytek.cz
veselý kaktus

Ačkoli je nevidíte, jsou ve vašem domě nebo bytě. Toxiny se uvolňují z nábytku, z koberců, nátěrů stěn, z podlahy i z čisticích prostředků, které používáte při úklidu.

Do jisté míry se jim můžete vyhnout, pokud budete nakupovat čistě jen nábytek z dřevěného masivu bez povrchové úpravy a používat pouze ekologickou „chemii“ a barvy. Tento ideál však ne vždy bývá dosažitelný, a tak se v domácím ovzduší mohou vznášet toxiny jako formaldehyd, benzen, acetaldehyd, toluen, ftaláty, xylen, olovo, cigaretový kouř a samozřejmě i oxid dusičitý, který produkujeme my sami.

veselý kaktus

Foto: © pixabay.com

Dýchací problémy, alergie a bolest hlavy jsou jen některé zdravotní potíže, které tyto látky způsobují. Praktickým a zároveň estetickým řešením jsou pokojové rostliny. Vybrali jsme pro vás ty, které účinně pohlcují škodlivé látky, dobře vypadají a jako bonus jsou velmi nenáročné a vděčné na pěstování i pro ty, kteří je zapomínají zalévat.

Aloe vera

Léčivé listy aloe, které jsou oblíbenou ingrediencí přírodní kosmetiky, vám udělají velkou službu v ložnici i v obývacím pokoji. Aloe vera účinně pohlcuje formaldehyd a čistí váš vzduch. Tato rostlina je zvyklá na sucho, má ráda slunce a potřebuje jen málo vody.

léčivé aloe vera

Foto: © pixabay.com

Bambusová palma

Bambus také miluje slunce a dokáže vyrůst do úctyhodné výšky. Bambusová palma očistí váš vzduch od formaldehydu, benzenu a trichlorethylenu.

bambusová palma

Foto: © pixabay.com

Břečťan

Venku i uvnitř, popínavý břečťan lahodí oku a vstřebává benzen. Umístěte ho například do okna v kuchyni, odkud může pnout, nebo mu dopřejte volnost na balkónové stěně.

popínavý břečťan lahodící oku

Foto: © pixabay.com

Dracéna

Tato rostlina, připomínající palmu, dokáže velmi rychle vyčistit vzduch od formaldehydu, benzenu, oxidu uhelnatého, trichlorethylenu, xylenu a zplodin z cigaretového kouře. Jelikož nemá ráda přímé světlo, bez problémů může být i v předsíni nebo v tmavším rohu ložnice.

nenáročná dracéna

Foto: © commons.wikimedia.org

Fíkovník kaučukový

Tato krásná a oblíbená rostlina nemá ráda vlhko ani přímé světlo a vyznačuje se schopností absorbovat formaldehyd ze vzduchu. Zároveň na sebe váže prach, který se musí z jeho velkých hrubých listů pravidelně utírat vlhkým hadříkem.

fikovník kaučovký je v domácnosti dobrým pomocníkem

Foto: © en.wikipedia.org

Fíkovník malolistý

Známe ho i pod názvem Fikus benjamina a patří mezi nejpopulárnější pokojové květiny zdobící mnoho obývacích pokojů ale i kuchyně či kanceláře. Má rád světlo a nevyžaduje hodně vody. Jeho listy dokážou pohlcovat trichlorethylen, který se vyskytuje v lepidlech a lacích.

velmi známý fikus

Foto: © commons.wikimedia.org

Filodendron

Jeho výrazné, velké zelené listy čistí vzduch od formaldehydu. Postavte ho do rohu v obývacím pokoji nebo v pracovně, kde nebude na přímém slunci. Tato rostlina je nenáročná na vodu a výborně se hodí i do společných prostor bytových domů.

filodendrón vynikne ve velkých prostorech

Foto: © en.wikipedia.org

Chryzantéma

Barevné květy chryzantémy ozvláštní každou chodbu, zimní zahradu či balkon. Chryzantéma má ráda slunné, ale ne příliš teplé prostředí (ideálně kolem 16°C). Očistí váš vzduch od amoniaku, formaldehydu i benzenu.

barevná chryzantéma

Foto: © pixabay.com

Kaktus

Kaktusy jsou snem každého zapomnětlivého pěstitele, protože vyžadují jen minimální zálivku. Postavte je na slunné místo v obývacím pokoji nebo pracovně a odmění se vám tím, že pohltí škodlivý elektrosmog z vašeho počítače.

nenáročný kaktus

Foto: © pixabay.com

Potos (Šplhavník)

Tato popínavá rostlina snese hodně a požaduje jen málo. Vyhovuje jí slunečné i stinné místo a vydrží delší dobu bez vody. Poradí si s toxiny i s výpary, které vznikají při vaření a proto je ideální pokojovou květinou do kuchyně.

potos ideální do kuchyně

Foto: © pixabay.com

Tchýnin jazyk

Najdeme ho na chodbách, v předsíních, ve společných prostorách bytovek, v zimních zahradách i v obývacích pokojích. Těmto rostlinám nevadí chlad, sucho, horko ani zima a jsou prakticky nezničitelné. Ze vzduchu pohlcují formaldehyd, benzen, trichlorethylen a xylen.

nezničitelný tchýnin jazyk

Foto: © en.wikipedia.org

Zelenec chocholatý

Tato nenáročná rostlina má ráda nepřímé světlo a zvládne i delší období sucha a nižší teploty. Dobře vynikne v pracovně, v obývacím i dětském pokoji. Očistí vzduch od oxidu uhelnatého, formaldehydu, xylenu, benzenu a toluenu.

zelenec chochlatý

Foto: © de.wikipedia.org

Jaké rostliny pěstujete vy? Podělte se s ostatními v komentářích.  😉 

 

Čtěte také: Doma vyrobené čistící prostředky.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť