Home Bydleme zdravě! Doma vyrobené čistící prostředky

Doma vyrobené čistící prostředky

by blog.hezkynabytek.cz
Doma vyrobené čistící prostředky

Máte už po krk toxických látek, kterými je vaše domácnost přeplněná, a to paradoxně v podobě čistících prostředků? Možná byste nevěřili, ale právě tyto přípravky představují hlavní zdroj vnitřního znečistění domácnosti.

Jak začít uklízet dům a být šetrný k přírodě?

Foto: © inhabitots.com

A nemluvě o jejich působení na vaše zdraví. Čistící a dezinfekční prostředky jsou totiž doslova „chemickým koktejlem“ pro vaše ruce, takže nošení rukavic musí být při čištění samozřejmostí.

Na trhu je v současnosti mnoho tzv. „zelených“, tedy ekologických produktů, které by neměly obsahovat chemické přísady, ale často jsou to jen marketingové tahy a nebezpečné látky nejsou na obalu uvedeny. Je to smutné, ale bohužel bychom s tím měli počítat před tím, než začneme s velkým úklidem v domácnosti.

"zelené" čistící prostředky

Foto: © green-blog.org

Věříme, že jsme vás na úvod příliš nevylekali, samozřejmě pro vás máme mnoho přírodních a chemicky nezávadných alternativ, které máte jistě doma běžně dostupné, ale možná jste ani nevěděli, na co všechno se dají využít!

Díky našim tipům bude vaše domácnost jako ze škatulky, a to zdravým a bezpečným způsobem!  😉 

Navíc přísady do domácích čistících prostředků vás budou stát jen zlomek ceny, kterou zaplatíte za komerční čistící prostředky, což jistě ocení každá hospodyňka.

Mezi nejlepší a nejuniverzálnější ingredience na domácí čištění patří například bílý ocet, který má schopnost odolat mastnotě a špíně, pomáhá odstranit zažrané skvrny a rozkládá pachy. Je vynikajícím čističem do celé domácnosti. Nemusíte se obávat výrazné vůně. Poté, co ocet důkladně vyschne, typický zápach se vytratí.

Ocet můžete použít při jakémkoliv čištění kromě mramoru, protože by na něm mohl zanechat šmouhy a skvrny. Také jej nedoporučujeme používat na dřevěné podlahy!

přechod od chemických čistících prostředků k přírodním

Foto: © apartmenttherapy.com

Maximálně užitečným pomocníkem v domácnosti je nepochybně i soda bikarbona (jedlá soda), která má podobně jako ocet schopnost odstranit skvrny a zároveň je i antibakteriálním prostředkem.

Nenahraditelným čističem je i citron. Šťávu z něj můžete využít při mytí oken, zrcadla, při praní, ale například i odstraňování mastnoty z mikrovlnné trouby.

Nebojte se tyto přísady spolu kombinovat:

Například soda bikarbona je zvlášť účinná v kombinaci s octem. A přidáním citronové šťávy zajistíte směsi i svěží vůni.  🙂

čistící prostředky vyrobené doma

Foto: © apartmenttherapy.com

Mnohé to možná překvapí, ale k čistícím favoritům neodmyslitelně patří i prášek do pečiva. Pokud jste si dosud mysleli, že je dobrý pouze pro přípravu koláčů, mýlili jste se. Hravě dokáže nahradit nebezpečné čistící prostředky. Taky to platí o kokosovém oleji, který je známy svými blahodárnými účinky na naše tělo, ale možná jste nevěděli, že je možné využít ho i na čištění, dezinfekci nebo úpravu dřevěných povrchů.

Vynikající antibakteriální vlastnosti mají i některé esenciální oleje, například tee-tree, eukalyptový, levandulový, olej z citronové trávy atd. Pomáhají ničit mikroorganismy, které jsou původci různých onemocnění a navíc váš domov krásně provoní.

čistící prostředek vyrobený z olejíčku a přírodních surovin

Foto: © goodhousekeeping.com   

K dalším top ingrediencím, jejichž různé kombinace najdete téměř ve všech receptech na domácí čisticí prostředky, patří i peroxid vodíku, vinný ocet, olivový nebo jiný rostlinný olej či kastilské mýdlo.

Ať už jste jedni z těch, kteří razantně odmítají používání chemikálií v domácnosti, chcete ušetřit nebo jen vyzkoušet něco nového, našimi recepty na domácí čisticí prostředky se rozhodně inspirujete.

Jsou šetrné k vašemu zdraví, vaší peněžence a navíc chrání životní prostředí. 😉  

Šetrné čištění dřevěných povrchů

Každá správná hospodyňka ví, že je nutné věnovat větší pozornost pěči o dřevěný nábytek, než při běžném uklízení v domácnosti. Kromě čištění si dřevěný povrch vyžaduje i dostatečnou ochranu a obnovu, na což jsou nejvhodnější domácí pomocníci.  

jak správně čistit dřevěné povrchy

 Foto: © ask.com

Čisticí prostředek z octa

Před leštěním nebo aplikací prostředku na hloubkovou ochranu dřeva je nutné ho pořádně očistit. Smíchejte 1 šálek filtrované vody se 3 polévkovými lžícemi octa. Do tekutiny ponořte čistou utěrku, následně přebytečnou vodu vyždímejte a dřevo krouživými pohyby pořádně přetřete.  

Olivový přípravek na leštění dřevěného nábytku

Pro přípravu olivového zázraku budete potřebovat 1½ šálku olivového oleje, 1 šálek citronové šťávy nebo několik kapek citronového esenciálního oleje, dále lahvičku (nejlépe skleněnou) s rozprašovačem, případně misku a 2 čisté utěrky. Smíchejte olivový olej s citronovou šťávou tak, aby se obě tekutiny dobře promíchaly. Naneste přípravek na čistou utěrku a následně krouživými pohyby přetřete dřevěný povrch. Nechte působit alespoň pět minut a druhou čistou utěrkou pak povrch vyleštěte. Přípravek můžete skladovat, avšak nejvhodnější nádobkou je skleněná láhev.    

Efektivní odstranění škrábanců ze dřeva                           

Stačí, když smícháte ½ šálku octa spolu s ½ šálkou olivového oleje a váš nábytek bude téměř jako nový.

dřevěný povrch před a po aplikaci doma vyrobeného přípravku

Foto: © lifehacker.com

Prostředek na obnovu dřevěných povrchů

Dřevěnému nábytku škodí přímé sluneční světlo, pravidelné mechanické znečištění, vlhkost i sucho. Na obnovu dřevěných povrchů doporučujeme připravit prostředek, na který budete potřebovat ¼ šálku čerstvé citronové šťávy, 1/8 šálku destilovaného bílého octa a 1/8 šálku lněného oleje. Všechny přísady důkladně smíchejte, aby se spojily. Suchým hadříkem pak můžete nanést na povrch. Po několika ošetřeních tímto přípravkem budete vidět, jak se vašemu dřevěnému nábytku vrací ztracená vitalita.     

Jak odstranit mapy od sklenic?

Smíchejte 1 šálek destilovaného bílého octa s 1 šálkem olivového oleje nebo jiného rostlinného oleje. Na odstranění zaschlých skvrn od sklenic jednoduše přetřete dřevěný povrch touto tekutinou a následně otřete měkkým hadříkem.

Kokosové ošetření dřeva rychle a jednoduše

Pokud se vám zrovna nechce připravovat nějaký domácí čistič nebo prostě nemáte čas, dřevo můžete ošetřit i obyčejným kokosovým olejem. Předtím ale povrch otřete vlhkým hadříkem a následně suchou utěrkou krouživými pohyby aplikujte olej přímo na dřevo. Všechny prostředky jsou velmi jednoduché a bezpečné a při správném skladování v chladu a tmě vydrží i dvanáct měsíců.

nábytek před a po ošetření kokosovým olejem

Foto: © thriftystories.com

„Homemade“ čistící prostředky do kuchyně

Domácí čistící prostředek na nádobí

Smíchejte stejné množství vody a tekutého kastilského mýdla. K tomu přidejte dvě čajové lžičky citronové šťávy (do mixu jedné sklenice vody a jedné sklenice tekutého mýdla). Skladujte ve skleněné nádobě. Uvedený mix můžete použít i do myčky nádobí. Nalijte ho do přihrádky určené na detergent ve vaší myčce a do přihrádky na oplachování nalijte ocet.  

citron jako pomocník v domácnosti

Foto: © nstudioz.com

Jak vyčistit kuchyňský dřez

Rozmixujte stejné množství octa a vody. Nasprejujte a setřete. Pro kuchyňské linky z kamene použijte místo octa technický alkohol nebo vodku s vodou. To proto, že kyselost dokáže poškodit některé druhy kamenných povrchů, jako například mramor nebo žula.

krásně čistá kuchyňská linka plná lesku

Foto: © onegoodthingbyjillee.com

Tipy na čištění desek na krájení

Překrojte citron na polovinu a potřete danou desku. Nechte působit 10 minut a pak desku opláchněte. Můžete použít i kokosový olej. Kromě toho takto ošetříte i vaši dřevěnou desku na krájení. Aplikujte vždy, když dřevo začíná vypadat suché. Účinnou zbraní je také ocet. Stačí, když desku ponoříte do vody smíchané s octem v poměru asi 2:1 a její vzhled by se měl vrátit do původního stavu.

K čištění kuchyňských spotřebičů, jako jsou mikrovlnné trouby, trouby na pečení, lednice, mrazák či myčka na nádobí jsou vynikajícími pomocníky – jedlá soda, prášek na pečení, ocet a citron.

ekologické čističe do domácnosti

Foto: © inhabitots.com

Ekologické čištění koupelny

Antibakteriální čistič toalet

Budete potřebovat ¼ až ½ šálku bílého octa, 2 polévkové lžíce jedlé sody nebo ½ sklenice prášku na pečení, několik kapek esenciálního oleje s vaší oblíbenou vůní (doporučujeme asi 10 kapek Tea Tree esenciálního oleje), láhev s rozprašovačem, vodu na dolití. Všechny ingredience smíchejte dohromady a pořádně protřepejte. Před použitím nechte nerozpuštěné částečky usadit. Tento čistič se hodí i do kuchyně či koupelny.   

Antibakteriální dezinfekce

Pro domácky vyrobené antibakteriální čistidlo namíchejte 2 sklenice vody s 3 polévkovými lžícemi kastilského mýdla a s 20 až 30 kapkami Tea Tree oleje. Nasprejujte na čištěnou plochu (například na toaletní desku nebo umyvadlo). Následně setřete hadříkem nebo utěrkou.

bezpečné čistící prostředky

Foto: © summitgardennetwork.org

Tipy na čištění vany nebo sprchy

Pro těžší případy smíchejte prášek do pečiva s malým množstvím tekutého kastilského mýdla. Přetřete a opláchněte. Mýdlové usazeniny je možné vyčistit s malým množstvím kokosového oleje na vlhké utěrce. Vanu nebo sprchu můžete vyčistit i tak, že nastříkáte plochu s bílým octem a osušíte utěrkou, která nepouští vlákna. Zavápněné sklo sprchového koutu můžete snadno vyčistit vodou a bílým octem. V nádobě smíchejte stejné množství bílého octa a vody. Směs nalijte do lahve s rozprašovačem. Směs nastříkejte na sklo a stěny sprchového koutu a nechte působit asi 5 minut. K čištění skla a stěn použijte měkkou houbu nebo kartáč. Opláchněte vodou a otřete do sucha.

Co nejlépe funguje na plísně?

Bojujte s plísní tak, že nastříkáte ocet přímo na zasaženou plochu. Nechte působit 30 minut. V případě potřeby setřete houbou a opláchněte teplou vodou. Plísně efektivně odstraní bělící prostředek nebo kyselina askorbová smíchaná s alkoholem, kterou koupíte v lékárně.   

Čistá vydenzifikovaná koupelna bez plísně a bakterií

Foto: © realitysourcecleaning.com

S domácími ingrediencemi na podlahu i sklo

Bělení spár mezi dlaždicemi na podlaze

Na čištění podlah tímto prostředkem budete potřebovat 7 šálků vody, ½ šálku jedlé sody, 1/3 šálku kyseliny citronové, 1/3 šálku octa. Vše spolu smíchejte a aplikujte nejlépe pomocí kartáče na drhnutí.  

Jak odstranit skvrny z koberce?

Recept je jednoduchý, 2 lžíce soli rozmícháme v půl šálku bílého octa, nebo 1 lžíci octa smíchejte s 1 lžíci kukuřičného škrobu. Na deodorizaci koberců posypte koberce práškem do pečiva. Vyčkejte alespoň 15 minut a potom koberce vyluxujte.

Koberec před a po vyčištění prostředkem vyrobeným doma

Foto: © craftyfrugalista.com

Netoxický prostředek na keramickou dlažbu

Pro přípravu prostředku na dlažbu smíchejte jeden díl bílého octa se dvěma díly vlažné vody. Umyjte podlahu jako obvykle použitím mopu nebo hadry. Podlahu není nutné následně znovu oplachovat.

Upozornění: Nepoužívejte ocet na dřevěné podlahy!  

Univerzální čistící prostředek na okna a zrcadla

Smíchejte jeden díl bílého nebo vinného octa se 4 díly vody. Přidejte citronovou šťávu pro utlumení pachu a dodání svěží vůně. Citron navíc zesílí sílu na odstraňování mastnoty. Nastříkejte na okna nebo zrcadlo a přetřete houbou nebo hadrem. Pokud jsou na okně odolné skvrny nebo zbytky lepidla z nalepených štítků, můžete je také odstranit pomocí této směsi. Nalijte octovou směs na čistý hadr a začněte skvrny třít, dokud nezmizí.

doma vyrobený přírodní čistič na okna

Foto: © theorganisedhousewife.com.au

Levandulové leštidlo na okna

Na jeho přípravu budete potřebovat 3 šálky vody, 2 polévkové lžíce čistého lihu, ¼ šálku bílého octa, 5 kapek levandulového esenciálního oleje (případně jiné oblíbené vůně), ½ polévkové lžíce tekutého kastilského mýdla, trychtýř a láhev s rozprašovačem. Směs pořádně protřepejte tak, aby se přísady spojily. Tekutinu nasprejujte na okna a vyleštěte novinami.

Okna vám krásně rozjasní i čpavek s vodou v poměru 1:3.    

Jak si vyrobit přírodní čistící prostředky na praní?

ekologická, čistá domácnost bez použití umělých čistících prostředků

Foto: © organicsbox.com.au

Co nejvíce platí na odolné skvrny?

Na bílé prádlo můžete použít peroxid vodíku, na barvené prádlo doporučujeme ocet, do kterého můžete po zředění s vodou přes noc namočit prádlo se skvrnami. Při vlněných oděvech zabírá na skvrny spojení octa s alkoholem. Na bělení prádla nejvíce pomáhá citron, a navíc krásně voní. Stačí do praní přidat jeden hrnek šťávy a i ty nejodolnější skvrny jsou pryč. Křída zase odstraní z oblečení mastnotu.

Domácí prací prášek

K jeho výrobě budete potřebovat jen 5 ingrediencí: glycerinové mýdlo, prací sodu, prášek na pečení, kyselinu citronovou a hrubou sůl.

domácí čistící prostředky do koupleny

Foto: © hgtv.com

Domácí aviváž

Přibližně do litru bílého octa přidejte 20 až 30 kapek oblíbeného esenciálního oleje. Před použitím potřepejte a do každého praní přilijte asi třetinu této směsi.

Přírodní čisticí prostředky jsou také často levnější a udržitelnější než jejich komerční protějšky. Některé doma vyrobené čisticí prostředky však mohou být méně účinné než čisticí prostředky z drogerie, a proto může být k dosažení požadované čistoty zapotřebí více času a úsilí. Celkově mohou být domácí a přírodní čisticí prostředky skvělou volbou pro ty, kteří hledají bezpečnější, levnější a udržitelnější řešení pro úklid své domácnosti. Při používání jakéhokoli čisticího prostředku je však důležité pamatovat na dodržování pokynů na obalu a bezpečnostních opatření, aby nedošlo k poškození povrchů a nebezpečným situacím.

Věříme, že naše recepty na ekologické a zdravotně bezpečné čistící prostředky vyzkoušíte a odteď vám budou v domácnosti sloužit jako věrní pomocníci při každém úklidu. 🙂

Čistěte a uklízejte ekologicky

Foto: © cgreenclean.org

 

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť