Home Nápady do zahrady Rozhovor: Vytváření trendů zítřka se zahradním architektem

Rozhovor: Vytváření trendů zítřka se zahradním architektem

by Martin Stropko

Rozkvetlý průvodce trendy roku 2023

Vítejte ve Světě zahrad, kde prozkoumáme nejzajímavější a nejinovativnější trendy pro rok 2023! Nedávno jsme měli to potěšení hovořit s renomovaným zahradníkem MSc. Dominikem Lukáčem, který nás zasvětil do tajů tvorby úžasného a moderního zeleného exteriéru. Své dlouholeté zkušenosti – od postupů zaměřených na udržitelnost až po odvážné moderní návrhy – převádí do reality ve své společnosti Gardenz. Pojďme „proniknout“ do tajů zahradních trendů!

image3

Jak byste popsal současné trendy v zahradní architektuře a designu?

V současné době jsou založeny především na ekologii a udržitelnosti. Mnoho klientů dává přednost bezúdržbovým zahradám. Čím méně na ni vynakládáte a čím více času v ní trávíte – abyste z ní vytěžili co nejvíce. Stále se však snaží pěstovat některé druhy ovoce a zeleniny, jako jsou brusinky, rybíz, ostružiny, ale také bylinky a listovou nebo kořenovou zeleninu. Větší pozornost věnují přírodním materiálům, jako je kámen, dřevo a kůra.

Jaké hlavní změny v zahradních trendech jste v poslední době zaznamenal?

Z hlediska ekologických řešení můžeme zmínit netkané černé textilie, které se v minulosti houfně dávaly všude, aby zabránily prorůstání plevele. Dnes je trendem omezit plasty na minimum. Šetření pitnou vodou na zalévání zahrady, ať už zachytáváním dešťové vody nebo vlastní studnou. Mění se také skladba rostlin, do popředí se dostávají odolné, pomalu rostoucí a rezistentní odrůdy a druhy. Příkladem je tuja západní nebo východní, kterou nahrazuje pelyněk a vavřín. A rozhodně kompostování, které umožňuje recyklovat organický odpad na výživný kompost pro rostliny. 

Jak se trend městského zahradničení projevuje v současných zahradních projektech?

Dnes je populární satelitní trend bydlení na venkově, můžeme to vidět podle mohutných staveb v okolí velkých měst. Tam se tento trend rozchází s venkovským stylem. Podle mého názoru je dnes těžké najít „čistý“ styl, je to spíše směs různých stylů. Pokud se chceme podívat na města, tam je určitě rostoucí trend – mít co nejvíce zeleně a také ji co nejvíce využít. Proto si lidé ve městech začínají na balkonech pěstovat bylinky, papriky a květiny, aby prostor zútulnili.

image4

Můžete nám říci, jaké rostliny a materiály jsou v současné době oblíbené v zahradních designech?

Rostoucím trendem jsou zejména exotické nebo přímořské rostliny. Neměli bychom také zapomínat na návrat k původním druhům, které u nás rostou od nepaměti. Nemohu nezmínit vavřín, pelyněk, ale také cypřišky. Z ovocných stromů jsou pro svůj vysoký obsah vitamínů důležité zejména ty méně známé, jako je aronie, jitrocel nebo rakytník. Nesmíme zapomenout ani na lípu, třešeň a javor. Z trvalek zejména bylinky, jahody, ale také levandule. Tyto keře, stromy a trvalky jsou oblíbené hlavně pro svou nenáročnost na údržbu, odolnost vůči chorobám a škůdcům a možná také pro svůj pěkný vzhled nebo barvu.

Jaký je vhodný nábytek a dekorativní prvky pro vybavení terasy a zahrady, které jsou nejen funkční, ale také estetické a zohledňují místní klima a ekologii?

Je důležité zvážit několik faktorů, jako je kvalita materiálů, odolnost vůči povětrnostním vlivům, udržitelnost a estetická hodnota. Vše však závisí na individuálních preferencích. 

Dřevěný zahradní nábytek se rozhodně hodí na velkou terasu. Dřevo je přírodní a tradiční materiál, který dodává terase nebo celé zahradě teplý a příjemný vzhled. Má však své výhody i nevýhody. Přestože je těžký a robustní, navíc je nutná pravidelná péče, je EKOLOGICKÝ a odolný. Tvrdé dřevo, jako je teak, eukalyptus nebo akácie, je odolné vůči povětrnostním vlivům a škůdcům.

image2

Často se setkávám s používáním ratanového nábytku. Je lehký a pružný, takže je ideální pro venkovní manipulaci. Kovový zahradní nábytek, jako jsou železné nebo hliníkové židle a stoly, může být estetický a odolný vůči povětrnostním vlivům. Při výběru je však třeba zohlednit kvalitu materiálu, jeho údržbu a recyklovatelnost. Plastový zahradní nábytek lidé volí především kvůli jeho nízké pořizovací ceně a hmotnosti. Hlavní obavou je jeho dopad na životní prostředí, protože plastové výrobky obvykle zahrnují neobnovitelné zdroje. Pokud hledáte udržitelnější alternativu, doporučuji recyklovaný plast. 

image1

Co by podle vás měl mít každý funkční zahradní nábytek?

„Musthave“ prvky, tedy to, co byste určitě měli mít, je solární osvětlení, pergola a místo k odpočinku. Pokud jde o venkovní osvětlení, doporučuji také zakomponovat světla, která jsou napájena solárními panely, což snižuje spotřebu energie. Pergoly, zahradní altány nebo slunečníky nejen dotvářejí atmosféru, ale také chrání vaše zahradní posezení. Každá zahrada by měla mít relaxační zónu, ať už se závěsným křeslem, lehátkem nebo houpací sítí.

image5

Shrnutí: Při výběru nábytku a dekorativních prvků na terasu a zahradu nezapomeňte zohlednit místní klima, udržitelnost a osobitý styl vašeho domu. Vytvořte si příjemný a funkční venkovní prostor, který vám umožní relaxovat a trávit čas s rodinou a přáteli. 🙂

 

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť