Home Nápady do zahrady Městská oáza: vytvořte si dokonalé útočiště na balkoně

Městská oáza: vytvořte si dokonalé útočiště na balkoně

by Martin Stropko

Balkon se může stát vaším osobním útočištěm daleko od každodenního shonu. Výběrem správného nábytku jej můžete proměnit v příjemný prostor pro odpočinek, zábavu a dokonce i zahradničení. Využijte jeho potenciál naplno!

image1

Pohodlí a styl: jaký materiál zvolit?

Při výběru nábytku na balkon je důležité zohlednit odolnost a údržbu materiálů. Dřevo, například teakové a akáciové, nabízí teplý a přirozený vzhled, ale vyžaduje pravidelnou údržbu, aby nedošlo k poškození vlivem počasí. Kovový nábytek, jako je hliník a kované železo, vypadá moderně a je odolný. Může vyžadovat pouze občasné přelakování. Ratan je lehký a odolný vůči povětrnostním vlivům, což z něj činí oblíbenou volbu pro nábytek na terasu.

Stolování na balkoně

Při výběru stolu na balkon zvažte velikost a účel prostoru. Na menší balkony se hodí malý bistro stolek, u kterého si můžete stylově vychutnat ranní kávu nebo večerní nápoje. Na větších balkonech může jídelní stůl sloužit jako ústřední bod pro večeře a setkání. Materiály, jako je dřevo, kov a ratan, poskytují různé úrovně estetiky a odolnosti, takže si vyberte takový, který vyhovuje vašemu stylu.

Pohodlně se usaďte, odpočívejte a relaxujte

Židle jsou základem pro vytvoření pohodlného a funkčního balkonu. Skládací židle nabízejí univerzální a prostorově úsporné řešení pro malé balkony, zatímco stohovatelné židle jsou ideální pro snadné skladování, když se nepoužívají. Chcete-li dodat balkonu eleganci, zvažte ratanové nebo proutěné židle, které mu dodají tropický nádech.

image2

Závěsná křesla, lehátka a houpačky jsou ideální pro navození pocitu klidu a relaxace na balkoně. Tyto možnosti posezení okamžitě vytvoří útulnou a příjemnou atmosféru, která vás povzbudí k odpočinku po dlouhém dni. 

Zeleň, která doplní vaši balkonovou oázu

Správné rostliny mohou vylepšit atmosféru vašeho balkonu a dodat vašemu venkovnímu prostoru nádech přírody. Nezapomeňte zvážit faktory, jako je sluneční světlo, dostupný prostor a osobní preference. Například sukulenty a kaktusy jsou vynikající volbou pro oblasti náchylné k suchu, zatímco kapradiny a břečťany jsou ideální pro stinnější místa. Popínavé rostliny, jako je jasmín nebo zimolez, lze použít k vytvoření přirozené zástěny soukromí nebo k oživení balkonu. Oblíbenými kvetoucími rostlinami pro jejich zářivé barvy jsou určitě levandule, petúnie, pažitka, rajčata, chilli nebo jahody. 

Maximalizujte prostor na balkoně a vytvořte úžasný vizuální dojem pomocí vertikálního zahradničení. Tento trend zahrnuje použití nástěnných květináčů, mříží a závěsných květináčů, které vytvoří svěží zelené pozadí vašeho balkonu. Buďte kreativní při výběru rostlin, míchejte a kombinujte textury, barvy a výšky, abyste vytvořili živé mistrovské dílo. Vertikální zahradničení je nejen vizuálně působivé, ale také vynikajícím řešením pro ty, kteří mají omezený prostor.

image4

zdroj: housebeautiful.com

Balkonové vychytávky zlepšují estetiku a funkčnost

Váš balkon je „prodloužením“ vašeho domova, a proto nechte vyniknout svou osobnost a přidejte jedinečné doplňky a dekorace. Největším trendem v oblasti zahradního nábytku je důmyslná kombinace materiálů a textur. Představte si elegantní hliníkové rámy v kombinaci s akcenty přírodního dřeva nebo útulné polštáře na minimalistických kovových židlích. Tyto kontrastní kombinace stylů vytvářejí moderní vzhled. 

Pokud jste příznivci projektů typu „udělej si sám“, zvažte přetvoření starých předmětů na funkční umělecká díla, například přeměnu historického žebříku na stojan na rostliny nebo vytvoření nástěnného organizéru z regenerovaného dřeva.

Přidáním kreativního řešení osvětlení na balkon můžete okamžitě změnit atmosféru a zatraktivnit svůj prostor. Lucerny, světelné řetězy a solární LED světla jsou oblíbenými možnostmi, které dodají vašim večerům venku šmrnc. Experimentujte s různými zdroji světla a vytvořte tak hřejivou, útulnou atmosféru, která je ideální pro vychutnávání sklenky vína nebo relaxační konverzaci.

image3

zdroj: housedesignhub.com

Balkony se staly více než jen rozšířením obytného prostoru. Nyní jsou plátnem pro sebevyjádření a kreativitu. V dnešním světě, kde se designové trendy rychle vyvíjejí, je nezbytné sledovat nejnovější styly zahradního nábytku a doplňků, aby váš balkon vynikl.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť