Home Trendy ze zahraničí Dýně: nejlepší podzimní dekorace

Dýně: nejlepší podzimní dekorace

by blog.hezkynabytek.cz

Dýně neodmyslitelně patří k podzimu. Kdo by je nepoznal – jsou barevné, chutné a pěkné. Spojujeme si je s dobrou úrodou, podzimní domácí pohodou v podobě dezertu k nedělnímu obědu nebo se svátkem Halloween, který oslavují především mladí lidé.

tekvice

Foto: © 2015 Pixabay

Jak si můžeme z dýní vyrobit zajímavou podzimní výzdobu?

  • Malé okrasné dýně vyniknou jen tak rozložené na parapetu i naskládané v úhledné misce z přírodního materiálu.
  • Okrasné dýně můžeme využít i jako svícny. Pro větší stabilitu bude ale potřebné seříznout jejich spodní část. Do horní části vyřežeme 1-2 cm hluboký otvor, do kterého vložíme čajovou svíčku nebo klasickou rovnou svíčku. Pokud použijeme svíčky z přírodního včelího vosku, můžeme se těšit na obzvlášť příjemné aroma v bytě.
  • Z okrasné dýně si můžete vyrobit i netradiční svíčku. Stačí, když ji lžící vydlabete, vložíte do ní knot a zalejete roztaveným voskem s příměsí Vaší oblíbené vůně.
  • Z dýně lze vyrobit atraktivní přírodní vázu. Stačí odřezat z kulaté dýně vrch, vydlabat vnitřek, nechat ji oschnout na slunci a následně do ní umístit zavařovací sklenici s vodou. Přidat do sklenice oblíbené podzimní květy, barevné listy, břečťan, jeřabiny, šípky či větvičky vřesů. A je to. Takováto dekorace nádherně oživí Vaší předsíň a očaruje hosty, kteří k Vám přijdou na podzimní posezení při čaji nebo svařeném vínu.
  • Dýně může sloužit i jako malířské plátno. Pořádně ji umyjte, odmastěte a utřete. Následně ji můžete pomalovat akrylovými nebo temperovými barvami. S tímto Vám určitě s radostí pomohou Vaše děti.
  • Nejznámější způsob výroby dekorací z dýní je její vyřezávání. Strašidelné vyřezávané dýně si spojujeme se svátkem Halloween, ale využívaly se ještě dříve, než se tento svátek začal oslavovat ve velkém. Lucerny z dýně (a kdysi i z brambor a červené řepy) se umísťovaly k oknu nebo před domy. Představovaly duše zesnulých blízkých a vzpomínku na ně. Sloužily také jako ochrana proti zlým silám.

pumpkin-201107_1920

Foto: © 2015 Pixabay

Kde nejlépe vyniknou dýňové dekorace?

Dýně skvěle vyniknou všude tam, kde se schází rodina ke společnému stolování, především v kuchyni a v jídelně – na jídelním stole nebo na parapetu u okna.  Vyřezávané dýně s plápolajícím světýlkem příjemně ozvláštní obývací stěnu či konferenční stolík v obývacím pokoji nebo stůl či komodu v dětském pokoji. Krásně dotvoří atmosféru přátelského posezení na zahradě nebo na chalupě. Výborně osvěží i předsíňovou sestavu či zimní zahradu.

autumn-961742_1920

Foto: © 2015 Pixabay

Jak správně vyřezat dýni?

Když si chceme vytvořit vlastnoručně vyřezanou halloweenskou dýni, budeme potřebovat:

  • dýni – nejlépe ne příliš tvrdou či nepravidelnou, v ideálním případě pěkně oranžové barvy a s hladkým povrchem
  • fixu nebo pero
  • lžíci
  • kratší ostrý nůž (například nožík na koberce)
  • svíčku

Postup:

  1. Dýni umyjeme a dosucha utřeme.
  2. Okolo stonku načrtneme fixou nebo perem kruh, čtverec, trojúhelník nebo hvězdu, abychom na základě toho vyřezali poklop. Otvor by měl být dostatečně velký na to, aby nám přes něho prošla ruka.
  3. Poklop vyřežeme nožíkem tak, aby ostří nože směřovalo šikmo na střed a vyřezaná část měla kónický (nálevkovitý) tvar. Takto vytvořené víčko se nám následně nebude propadávat dovnitř dýně.
  4. Lžící vydlabeme vnitřek dýně a část dužiny, aby nám zůstala přiměřeně hrubá stěna (cca 2 cm). Pokud necháme příliš mnoho dužiny, může začít hnít, plesnivět a páchnout. Pokud bychom jí nechali příliš málo, dýně rychleji oschne.
  5. Fixkou nebo perem jemně načrtneme na dýni motiv, který chceme vyřezat a opatrně vykrajujeme načrtnuté tvary ostrým nožem. Vyřezaný tvar by měl vypadat dobře zvenčí i zevnitř.
  6. Navlhčeným papírovým ubrouskem setřeme viditelné čáry po fixu nebo peru.
  7. Do dýně vložíme svíčku a zapálíme ji (nejbezpečnější to bude přes některý z otvorů). Dýni s hořící svíčkou nenecháváme bez dozoru.

dark-17604_1920

Foto: © 2015 Pixabay

Tipy pro delší život dýně

  • aby Vám okrasné dýně, které jste si sami vypěstovali, vydrželi co nejdéle, sbírejte je co nejpozději, aby byly dostatečně tvrdé, a nechejte je přibližně týden vysušit na slunci
  • pokud si kupujete dýni, vybírejte takovou, která má stopku dlouhou alespoň 5 cm – dovnitř se tak skoro vůbec nedostanou bakterie a dýně Vám déle vydrží
  • dýně si vyžadují dobře ventilovaný, vzdušný a suchý prostor, příliš velká vlhkost způsobí, že začnou plesnivět
  • abyste Vaší dýní ochránili před plísněmi a oschnutím, hned po vyřezání ji opláchněte čistou vodou a vytřete dosucha
  • pro delší životnost a výraznější barvu můžete dýni nastříkat bezbarvým lakem (např. lakem na vlasy)
  • vnitřek dýně natřete vazelínou, zůstane svěží a nezplesniví
  • dýni ochráníte před plesnivěním i s pomocí pytlíku s kuličkami proti vlhkosti, které znáte z krabic od bot
  • pro jistotu umístěte dýni na podložku nebo podstavec, který je rezistentní vůči plísni
  • dýním vadí silný mráz, v zimě je raději mějte doma
  • teplo dýním nevadí, v dostatečné suchém a vytopeném pokoji vydrží až do jara

Odkud se dýně vzaly?

Nejstarší semínka dýní se našly v Mexiku a pocházejí přibližně z období 7 000 – 5 500 let př.n.l. Ve Střední a Jižní Americe byly pěstované dýně velmi populární. Indiáni využívali její plody nejen ke konzumaci, ale i jako talíře, hrnce či hudební nástroje. Do Evropy se dostaly až v 16. století. Největšími světovými pěstovateli dýní jsou USA, Kanada, Mexiko, Indie a Čína.

Nízkokalorickou a výživnou dýni můžeme vařit, smažit, dusit, grilovat, péct i zavařovat. Konzumace dýně má mnoho zdravotních benefitů. Obsahuje vitamín C, E, B1, B2, betakarotén, železo, draslík, zinek, měď, hořčík a vlákninu. Dýňové jadérka je možné jíst i syrové a obsahují také velké množství železa, fosforu i nenasycené mastné kyseliny.

Jaké druhy dýní známe?

Dýně má více než 800 různých kultivarů, ze kterých většina z nás pozná jen několik. Tradiční velké oranžové dýně se používají především jako halloweenské dekorace. Malé okrasné dýně různých barev (zelené, žluté, oranžové, bílé) a tvarů (kulovité, hruškovité, lahvovité, podlouhlé) jsou nejoblíbenější ozdobou obydlí. Některé odrůdy upoutají i nápadným vzorem, pruhy, skvrnami i výrůstky. Okrasné dýně se nekonzumují, protože jejich dužina má hořkou chuť.  Na talířích nejvíce končí populární a zdravá oranžová dýně Hokkaidó, ale i jiné druhy, jako je dýně muškátová (vhodná na pečení), cuketa či patizón.

druhy tekvic

Foto: © 2015 Pixabay

Tak co, inspirovali jsme Vás? Jste fanouškové dýní? Jak je zdobíte Vy?

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť