Home Obývák inspirace Koberec = užitečný doplněk do každého pokoje?

Koberec = užitečný doplněk do každého pokoje?

by blog.hezkynabytek.cz

Za okny začínají poletovat první žluté listy. Ráno nás vítá mlha a podzimní deště bubnující na parapety. Blíží se zima. Je nejvyšší čas zašít se doma, do útulného pokoje a zalézt někam pod deku s čajíkem…

Podzimní a zimní pohoda se dá umocnit také menšími změnami v bytě.  Když potřebujete vnést do pokoje více tepla, zkuste přizpůsobit Váš interiér studenému ročnímu období. Jak ho nejlépe „zateplíte“? Co takhle stylovým a kvalitním kobercem?

komplet_domenica

Obývací pokoj – BRW – Domenica

Proč by koberec rozhodně neměl chybět ve vašem příbytku?

  • koberce izolují podlahu od chladu (oceníte to hlavně v případě, když bydlíte v přízemí)
  • po kobercích se příjemně chodí
  • koberce tlumí zvuky
  • na kobercích neuklouznete
  • koberce pohlcují prach, který by se jinak vířil v místnosti
  • nápadité koberce jsou originálním dizajnérským doplňkem interiéru.

Odkud se vzaly?

Historie koberců sahá až do období přibližně 3 000 let př. n. l. do Střední Asie, kde ručně tkané koberce postupně nahradily do té doby používané kožešiny zvířat. Kočovníci  si nimi zdobili své příbytky a koberce zároveň sloužily na izolaci po dobu tuhé zimy. V Asii, na Blízkém Východě i v Evropě se koberce postupně staly oblíbenými doplňky, a to nejen na podlaze, ale i na stěnách. Kromě ochrany před venkovním chladem plnily i funkci estetickou. Koberce byly krásné a umělecky propracované. Často obsahovaly také náboženskou symboliku.

Mezi celosvětově nejznámější a nejdražší koberce patří perské koberce. Perští tkalci tvořili už v 16. století hotové umělecké díla. Od nich pochází i Ardabil, nejznámější koberec na světě, utkaný z hedvábí a vlny. Má rozměry 10,5 m x 5,3 m a jeho výroba trvala přibližně 3 roky.

CT1432 large.tif

 (Zdroj: Wikipedia) 

Jaké druhy koberců jsou dnes nejpoužívanější?

Koberce z přírodního vlákna

Z přírodních materiálů se nejvíce využívá vlna. Výhodou vlněných koberců je, že mnoho vydrží a při zatížení se jejich vlákna vrátí do původního tvaru, což u syntetických koberců není zaručeno. Vlněné koberce také dokážou vytvořit v pokoji lepší klima, díky schopnosti absorbovat a uvolňovat vlhkost.  Obsahují také lanolin, který lépe odolává mastným skvrnám. Vlněné koberce mají však i nevýhodu: nezamilujete si je pouze Vy, ale i domácí škůdci, konkrétně moli. Když budete takový koberec vysávat, nezapomeňte ho proto vysát i z druhé strany. Nevýhodou je taktéž poměrně malá barevná škála těchto koberců, protože jejich barvení je těžší než u syntetických. Zpravidla je tedy dostanete jen v přírodních odstínech.

Pokud máte v rodině alergiky, vsaďte raději na bavlnu. Praktické bavlněné koberečky mají oproti vlněným jednu velkou výhodu: velkou část z nich můžete bez obav prát v pračce (při teplotě uvedené výrobcem). Využijete je v ložnici, na chodbách, v kuchyni i v koupelně.

Ze kterých dalších přírodních materiálů se koberce vyrábějí?

  • len
  • hedvábí
  • juta
  • kokos
  • konopí
  • sisal
  • mořská tráva

BRW_Miestnosti_Interierova_ORIENT_[2]

Ložnice – BRW – Orient 1

Koberce z umělých materiálů

Koberce ze syntetických materiálů, jako akryl, nylon, polyamid, polyester, polyakrylonitril či polypropylén, mohou mít nízký i vysoký vlas a mnoho barev. Tyto koberce jsou obvykle dost pevné a dokonce i antistatické a antibakteriální, proto jsou velmi vhodné i pro alergiky. Je důležité umět se o tyto koberce správně starat. Mezi umělými koberci najdeme mnoho různých tvarů a forem: koberce se stříhaným vlasem, plyšové, smyčkové…

Jak zjistíte, zda je Váš koberec kvalitní?

Zkuste si vzít mezi dva prsty vzorek koberce a ohnout ho. Čím snadněji se koberec ohýbá, tím je řidčeji tkaný, a to znamená, že se snadněji opotřebuje. Kvalitní koberce kladou při ohýbání větší odpor.

WIP_VERIN_obyvacia_stena_4_sonoma_ciemna_sonoma_jasna

Jaký koberec se nejvíce hodí…

…do obývacího pokoje?

V obývacím pokoji vynikne krásný velký kusový koberec. Výběr záleží na vašem vkusu – máte rádi decentní jednobarevné koberce nebo pestré vzorované? V jakém stylu je laděn váš obývací pokoj? Je moderní, high-tech, klasický, rustikální, romantický nebo etno? Poraďte se s celou rodinou – na koberec se přece budou dívat všichni její členové. Pokud máte v obývacím pokoji nábytek tlumenějších barev, bude mu slušet i koberec s výraznějším odstínem.  Pokud máte moderní, barevný či lesklý nábytek s větším množstvím skel a LED osvětlením, zvolte raději něco tlumenějšího.

famm_miestnosti_interierova_Oslo

Obývací pokoj – Famm – Oslo

…do ložnice?

V ložnici vynikne velký vlněný koberec a jakýkoliv luxusnější druh vzorovaného koberce. Po zemi v ložnici totiž tak moc nešlapeme a koberec nám vydrží déle. Ložnice přeje pastelovým a přírodním barevným odstínům. I při výběru barvy koberce platí známé pravidlo: světlé barvy opticky rozšiřují prostor, tmavé barvy ho naopak zmenšují a zútulňují. Příjemné zemité odstíny Vás pěkně „ukotví“ a když máte naopak příliš odtažitý prostor, například hodně nábytku z tmavého dřeva, šikovně „odlehčíte“ ložnici kobercem „nebíčkové“ bleděmodré barvy.

…do pracovny?

Pracovna či kancelář, ve které míváte důležité pracovní schůzky, je místem, kde můžete pokojně vystavit i váš okázalý kobercový úlovek. Drahé, ručně tkané a luxusní orientální koberce tady dokonale vyniknou a udělají dojem na vaše návštěvníky.

BRW_STYLIUS_PRACOVNA_1

Pracovna – Black Red White – Stylius 1

…do dětského pokoje?

Děti milují plyšové koberce a všemožné koberce se vzory a poutavými barvami. Dávejte však při jejich výběru obzvlášť velký pozor na to, aby byly kvalitně zpracované a aby se z nich neuvolňovaly vlákna, které by mohly děti vdechnout. Na rozdíl od Vás, kteří po kobercích pouze chodíte, si vaše ratolesti na kobercích hrají.

…na chodbu?

Chodby, haly a všechny další prostory, po kterých jen kráčíme a netrávíme v nich mnoho času, by měly pokrývat především levnější metrážní koberce a dlouhé běhouny s nízkým vlasem, které se velmi jednoduše ošetřují a po čase je můžete pokojně vyměnit.

Jak se máme správně starat o koberec?

Větrání

Slunce, vítr a mráz jsou vašimi spojenci. Spolehlivě zabíjejí bakterie a vyženou roztoče.  Pokud nemáte k dispozici dvůr, větrejte alespoň na balkoně.  Pokud nemáte balkon, alespoň pořádně otevřete okna po vysávání.

Vysávání

Všichni ho důvěrně známe. Vysávat bychom měli pravidelně, aby se špína v koberci nedostala příliš hluboko. Při vysávání je potřeba dbát na šetrnost: používejte hladké násady, které zbytečně netahají a neničí vlákna. Násady s vysunutými kartáči jsou určené na podlahy z tvrdých krytin. Abyste toho vysáli co nejvíce, vždy vysávejte proti směru vlasu koberce. Když chcete, aby to ve vašem pokoji po vysávání lépe vonělo, přidejte do sáčku od vysavače hrst sody bikarbony.

vacuum-cleaner-268179_1280(Zdroj: Pixabay)

Manuální čištění

Pokud se nám nechtíc podařilo udělat na koberci skvrnu, například vylít barevný napoj, neměli bychom otálet a vyčistit ji ihned. Pomocí obyčejné kuchyňské houby a speciálního prášku na odstraňování skvrn. Neměli bychom koberec však drhnout, protože to by mohlo tekutinu dostat ještě hlouběji do struktury koberce.

Tepování

Do tepování koberců se můžete pustit sami v případě, že na to máte vhodnou technickou výbavu. Správně vykonané tepování váš koberec nezničí, naopak, prodlouží jeho životnost. Při čištění koberce namokro používejte ověřené chemikálie, které nechejte vsáknout do koberce. Až na sebe naváže špínu, vysajte ho. Dobrý tepovač váš koberec řádně přepere, a to bez velké námahy. Pokud nemáte přiměřenou techniku na tepování, raději si na tento způsob čištění koberců zavolejte odborníky. Po tepování zabezpečte kobercům dostatečně dlouhé větrání – nezapomínejte, že budou ještě několik hodin mokré a potřebují pořádně vysušit.

Praní

Do pračky můžete hodit bavlněné koberce, ale i některé druhy koberců ze syntetických materiálů, které mají zespodu protiskluzovou gumovou vrstvu. Vždy si ale dopředu ověřte, zda se váš koberec hodí na praní v pračce. Mělo by to být uvedeno na štítku od výrobců, stejně jako doporučená teplota praní. Pro lepší barevnou stálost doporučujeme přidat do pračky 2 dcl octu, který navíc působí i dezinfekčně.

Co v případě, že máme domácí zvířátko?

Domácí zvířátka většinou milují koberce stejně, ne-li více jako Vy. Myslete proto na to, že na nich mohou trávit hodně času. Kromě zanechání chlupů je můžou všelijak „vylepšit“ – například tím, že z nich kousek odkousnou. Jakékoliv luxusní koberce a koberce se střapci a podobnými dekoračními prvky by neměly být v místnostech, do kterých mají domácí mazlíčci povolený přístup. Po zvířátkách zůstávají v bytě chlupy. Berte na to ohled při výběru barvy koberce: bílé kočičí chlupy na černém koberci Vás asi velmi nepotěší. Pro jednodušší vysávání Vám také doporučujeme pořídit si koberce s nízkým vlasem.

cat-535011_1920

(Zdroj:Pixabay)

Jaké koberce máte nejraději Vy? Napište nám do komentářů!

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť

1 comment

Martin 12. října 2015 - 22:13

Moc hezký článek,nejraději používáme hřejivé,vlněné koberce.

Comments are closed.