Home Bydleme zdravě! Domácnost bez odpadů – jak na to

Domácnost bez odpadů – jak na to

by Martin Stropko

O tom, že svět zaplavují odpady, které jsou produkované úplně zbytečně se říká už několik roků. Problém s odpadem je potřebné řešit globálně, ale přispět svojí trochou může každý z nás. I ve vaší domácnosti můžete snížit množství produkovaného odpadu bez toho, aby vás to omezovalo a dokonce i ušetřit pár korun.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Nestačí jen recyklovat

Separace by měla být samozřejmostí v každé domácnosti. Separovat se dá plast, papír, sklo, hliník i biodpad. Recyklace má nesporně svoje výhody, ale určite svět nezachrání. Proces recyklace je finančně nákladný a ne až tak ekologický. Jde o opětovné použití materiálů jako jsou plasty, papír a podobně. I když se tím šetří přírodní materiály, lepší jako recyklovat je neprodukovat zbytečný odpad.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Na nákup bez plastů

Igelitové tašky a mikrotenové sáčky jsou pomalu na ústupu. Mnoho lidí si už zvyklo používat na nákupy textilní tašky, mikrotenových sáčků na pečivo, ovoce a zeleninu sa ale vzdává o něco hůře. Obvykle si v nich přineseme potraviny domů a hned potom vyhodíme. Vhodnou alternativou jsou textilní sáčky na ovoce, zeleninu a případně i pečivo.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Využít ale můžete i pevnější uzavíratelné sáčky z recyklovatelného plastu, které jsou vhodné na opakované použití. Stačí je vzít na nákup spolu s nákupní taškou. Taktéž je lepší kupovat volné ovoce a zeleninu než balené v plastových obalech. V tomto případě můžete i ušetřít pár drobných, protože balené ovoce a zelenina jsou spravidla dražší než volné. Navíc si můžete sami vybrat kusy, které nejsou potlačené nebo hnilé.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Značné množství odpadu tvoří PET láhve, kterým se zatím nevyhnete když kupujete balené vody a nápoje. Pokud je možnost koupit nápoj ve skleněné láhvi, využijte ji. Možností je i přestat kupovat sladké nápoje a udělat si domácí limonádu nebo sirup.

Drogérie a čistící prostředky

Plastové obaly jsou prokletím i pro kosmetické produkty a čistící prostředky. Je jasné, že se bez těchto produktů neobejdeme. I tu se ale najdou bezobalové řešení . Určitě jste už slyšeli o prodejnách s čepovanou drogérií. V praxi to znamená, že přijdete do obchodu a do vlastní nádoby si načepujete aviváž, gel na praní, tekuté mýdla nebo prostředky na umývání nádobí. Kromě toho, že je tento přístup ekologičtější, opět něco ušetříte. Zaplatíte totiž jen za samotný produkt a ne za obalový materiál. Za úvahu stojí i tuhé mýdla a šampóny.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Taktéž si můžete vybrat produkty v papírových nebo skleněných obalech, případně si vyrobit vlastní kosmetiku. Existuje množství návodů a tipů, jak si vyrobit vlastní mýdla nebo čistící prostředky bez chemie. Přírodu tak ušetříte nejen od odpadu ale i od chemie. Při uklízení se vyhýbejte vlhkým nebo papírovým útěrkám a používejte takové, které se dají uklidit a znovu použít. Místo hadry se dá použít i staré oblečení a kartáče nebo smetáčky se vyrábějí i ze dřeva nejen z plastu.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Zero waste životní styl

Když si zvyknete na základy zero waste domácnosti bude pro vás lehké přizpůsobit této filozofii svůj životní styl. Proto vám dáme několik dalších tipů, jak žít bez odpadů .

  • noste si vlastní láhev s vodou a nekupujte balenou vodu
  • biologický odpad kompostujte, zakoupit se dá i kompostér do bytu
  • vždy noste svoji tašku a odmítejte igelitky v jakýmkoliv obchodě, nejen v potravinách
  • místo donášky jídla si vařte doma, pokud si jídlo z restaurací berete s sebou, přineste si vlastní nádoby
  • oblečení a textil nevyhazujte do smetí, nenošené kousky můžete předat do second handu nebo je darovat charitě
  • na párty použite místo plastového nádobí raději ekologičtější verzi z papíru, bambusu apod.
  • snažte se vyhazovat co nejméně potravin, spotřebujte všechno co máte v ledničce a nenakupujte zbytečně mnohi potravin, které se rychle kazí

 

Je vaše domácnost bezodpadová? Jak se snažíte snížit množství odpadu v domácnosti?

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť