Home Jak pečovat o nábytek Vše, co potřebujete vědět o matracích a roštech + pár tipů navíc!

Vše, co potřebujete vědět o matracích a roštech + pár tipů navíc!

by blog.hezkynabytek.cz
Foto: © 2015 Pixabay

Foto: © 2015 Pixabay

Spánek nám zabere až třetinu dne. Neměli bychom ho proto brát na lehkou váhu. Koupí kvalitní matrace, roštu a polštáře investujeme do zdravého spánku, a tedy do sebe. Zorientovat se v široké nabídce matrací a roštů bývá někdy velmi náročné. Proto Vám přinášíme podrobné informace od našich výrobců matrací a odpovědi na Vaše časté otázky.

Co se s námi vlastně v noci děje?

Ve spánku odpočívá tělo, oddychují klouby, svaly, páteř, čistí se vzpomínky v paměti, regeneruje se duševní rovnováha. S věkem se ztrácí schopnost hlubokého spánku, člověk spí stále méně a spánek je mělčí. Čím jsme starší, tím kvalitnější matrace budeme potřebovat, abychom se dobře vyspali. Kvalita spánku závisí na vhodně zvolené matraci, postelovém roštu a polštáři, který se hodí k specifickému typu postavy.

Tip: Nenechejte se nalákat na nízkou cenu.

Mnohé z nás zaujmou nízké ceny matrací. Do schránky přijde leták, ve kterém je zveřejněna akce na matrace za 1 000 Kč. Cena je vynikající a jde se kupovat. Na prodejně se dodatečně zjistí, že matrace je z průsvitné PUR pěny (nízká hustota materiálu), tloušťky (výšky) 13 cm a nemá snímatelný potah. Takováto akční matrace se proleží pod člověkem s hmotností 80 kg za jeden rok a vytvoří se v ní důlek zdeformované pěny, která už ztratila svou elasticitu. Matrace koupené v akci za 1 000 Kč mají tedy výbornou cenu, ale tím to končí.

Určitě však nemají antibakteriální potah, rozdílnou zónovou tvrdost, neřeší větrání a odvádění lidského potu, atd. Pravidelně nevětrané matrace mohou na spodní části zplesnivět a požadovaný komfort ztratí už po roce, po trvalém zdeformování v bederní části.

Na příležitostné přespání na chatě, na studentských kolejích a pro hosty postačí i jednodušší nebo tenčí matrace s nižší hustotou a životností, protože nebudou využívány tak často. Výběru matrace pro každodenní používání však věnujte větší pozornost. Samotná postel je jen designovou záležitostí. Skutečnou kvalitu spánku určují z 80 % právě matrace a z 20 % rošty. Matrace se kupuje na minimálně pět let, pokud ne na 7 – 10 let (životnost taštičkových matrací je 10 let).

Podle čeho si máme matraci vybírat?

1. Tvrdost matrace

Tvrdost matrace je jedna z nejdůležitějších kritérií pří výběru. Tělesná hmotnost člověka, oblíbená poloha během spánku a poloha při usínání jsou hlavními faktory, které musíme uvážit při výběru správné tvrdosti matrace.

Tvrdosti označujeme zkratkami T1-T5 a u označení platí, čím vyšší číslo, tím vyšší tvrdost:

  • T1 – měkká matrace
  • T2 – středně měkká matrace
  • T3 – středně  tvrdá matrace
  • T4 – tvrdá matrace
  • T5 – extra tvrdá matrace

Každý z nás se chová jedinečně i během spánku. Jeden usíná na boku a vyžaduje středně tvrdou matraci, tedy matraci s označením T3, druhý usíná na břichu a vyžaduje oporu v podobě tvrdé matrace s označením T4 nebo T5. Štíhlí mladí lidé si obvykle kupují matrace s tvrdostí od T2-T4. Nerozhodným lidem anebo manželům doporučujeme oboustranné matrace s rozdílnou tvrdostí (o jeden stupeň): jedna strana je obvykle T3 a druhá T4.

Preference tvrdosti matrací podle pohlaví a věku:

Ženy obvykle preferují středně měkkou až středně tvrdou matraci – T2 – T3

Muži obvykle preferují středně tvrdé až tvrdé matrace  T3 – T4, popřípadě T5

Některé matrace mají strany s rozdílnou tuhostí, čímž nabízejí možnost výběru ideální strany. Hodí se pro nerozhodné zákazníky nebo do manželských postelí.

Senioři obvykle preferují středně tvrdé až tvrdé matrace – T3 – T4.

Lidé s vyšší hmotností zpravidla preferují středně tvrdé až tvrdé matrace T3 – T4. Vyšší (hrubší) matrace se doporučují pro korpulentní jedince. Zkušenost říká, že člověk s váhou nad 100 kg rychleji opotřebuje matraci s tvrdostí T2, tedy středně měkkou matraci. Při výběru sledujte i maximální možné zatížení matrace a postelových roštů.

Děti: Dětské matrace ve velké míře ovlivňují kvalitu spánku dětí a vývoj páteře. Proto musí být vyrobené z těch nejkvalitnějších materiálů. Dbejte na časté větrání a pravidelnou hygienu matrací.

Novorozenec až tříroční dítě: Doporučujeme pevnou, tvrdší matraci, která dítěti umožní lehce dýchat. Zároveň však musí být i dost flexibilní na to, aby se malému tělíčku přizpůsobila. Měkká matrace je nevhodná. Určitě by měla mít snímatelný potah. Zabezpečte pravidelné praní potahu.

Tříroční až třináctiroční dítě: Dítě roste a pediatři doporučují tvrdší matraci (minimálně T3). Vícevrstvové pěnové HR matrace anebo latexové matrace jsou pro tyto děti ideální.

2. Zónování matrace

Člověk v průběhu noci změní polohu těla na matraci až šedesátkrát a v každé z nich by měl mít správnou oporu.  Z tohoto důvodu vznikla potřeba zónování matrací. Jendou z důležitých podmínek kvalitního spánku je totiž vhodná poloha páteře a velkých kloubů při všech polohách spánku.

V dnešní době je matrace s rozdílnou zónovou tvrdostí prakticky standard, pokud jde o matraci na každodenní spaní. Používá se zpravidla 5 nebo 7 zón různé tvrdosti jádra matrace. Těchto 7 různých zón tuhosti, od měkké po nejtvrdší, zpevňují jádro a umožňují ideální kopírování tvaru lidského těla ve všech polohách.

Pro zdravý spánek je nevyhnutelné dopřát přirozeně zakřivené páteři potřebnou oporu pomocí zpevněné zóny v oblasti pasu.  Existují 3 zóny, které jsou na matraci umístěné vedle sebe a měly by mít rozdílnou tvrdost už na první pocit: měkká komfortní zóna pro ramena (a lopatky), uvolňující zóna pro pánev a pevnější ochranná zóna pro přirozené prohnutí páteře dopředu v oblasti bederní. Ochranná zóna je umístěná mezi nimi, v oblasti pasu. Zóny v oblasti hlavy a chodidel mají mít zvýšenou vzduchovou cirkulaci.

7-zon-tvrdosti-hezkynabytek.cz

3. Materiál, ze kterého je vyrobeno jádro matrace

PUR pěna

PUR pěna patří mezi elementární materiály, ze kterých se vyrábějí matrace. Má poměrně nízkou odolnost vůči opotřebení. Používáním ztrácí své vlastnosti tuhosti a rychleji měkne (nízká hustota materiálu).

Tip: Vyhýbejte se levným akčním matracím s dodatečnou slevou 50%. Kvalitní a zdraví neškodné PUR pěny mají svou hodnotu, za kterou je investice do výzkumu odolného materiálu, nákladnější technologie výroby a schopnost obstát v různých testech kvality. Ne každá zdravotní a ortopedická matrace je ji i ve skutečnosti.  

Foto: © 2015 Pixabay

Foto: © 2015 Pixabay

HR pěna

HR-pěna (High Resiliency – vysoko pružná) anebo studená pěna vyniká vzdušností, protože je vybavená otevřenou buňkovou strukturou. Je vysoce ohebná a pružná a s časem neztrácí své vlastnosti. Vyrábí se ve vysoké hustotě cca 40kg/m3 a více. Hodí se na polohovací rošty, avšak musí být z monobloku (ne sendvičová), tedy bez použití jiných vrstev (kokosová vrstva, PUR pěna a jiné).

Visco nebo paměťová pěna

Paměťová pěna (visco pěna) je materiál, který se perfektně přizpůsobí tvaru, hmotnosti a délce těla. Vydáním tlaku a teploty lidského těla se paměťová pěna uvolní, změkne a přizpůsobí se Vašemu ležícímu tělu. Poskytuje ideální ortopedickou podporu pro záda, protože hmotnost rozkládá rovnoměrně. Tento materiál byl vyvinutý pro astronauty z NASA, kteří se potřebovali vyrovnat s přetížením. Paměťová pěna vyniká dlouhou životností, je odolná vůči roztočům a je hypoalergenní.

Latex

Základem je kaučukovníkové mléko nebo přírodní tekutý latex, který je jedním z nejlepších přírodních materiálů, jaký se při výrobě matrací používá. Tento hypoalergenní, elastický, pružný materiál dokáže dokonce odpuzovat prach! Dlouhodobě Vám zaručí dobrý spánek a neproleží se. Otvory v latexové pěně umožňují matraci velmi dobře dýchat a odvádět vlhkost. Při výrobě se někdy kombinuje s jádrem z PUR pěny a jako mezivrstva se používá kokosové vlákno na dosáhnutí požadované tvrdosti a vzdušnosti.

Pružinové matrace Bonnellové struktury

Jádro matrace tvoří pevný drát zavinutý do pružiny, který vyniká výdrží až 25 let. Všechny pružiny jsou vzájemně propojené, společně reagují na tlak a udržují si stejnou tvrdost během celé doby životnosti. Matrace je vzdušná a dá se použít do prostorů s vysokou vlhkostí. Použitím různě hrubého drátu se dosahuje odlišná tuhost pro různě těžké lidi.  Tyto matrace jsou vhodné na pevný rošt z dřevěných latí.

 Foto: © 2015 Pixabay

 Foto: © 2015 Pixabay

Pružinové matrace taštičkového stylu

Základem je množství samostatných tenkých pružin, umístěných v bavlněné taštičce (obalu), které jsou svisle pospojovány na boku pružiny. Tímto řešením se zachovává pružnost a vynikající bodová elasticita matrace s cílem dosáhnout nejlepší kopírování křivek těla. Pružinky se totiž při tomto typu navzájem neovlivňují na rozdíl od pružin ve struktuře typu Bonnell. Zónování taštičkovitých matrací je samozřejmostí a hustota taštiček bývá od 256 až po 1 100 kusů pružin na m2.  Kromě toho, že se přizpůsobí zátěži rozložením do bodů – špičkové bodové elasticity, se taštičkovité matrace vyznačují vynikající vzdušností, která minimalizuje případnou plíseň.

 Foto: © 2015 Pixabay

Foto: © 2015 Pixabay

 

Taštičkové matrace

Taštičkové matrace

Tip: Nezkracujte zbytečně životnost Vašich matrací

Za předpokladu obvyklé péče o matrace, použití vhodného roštu a poměrně častého větrání místností je životnost oboustranné matrace minimálně 5 let. Pěnová matrace by Vám měla vydržet přibližně 5 až 7 let, pružinový typ má životnost cca 10 let.

Které faktory nejvíce snižují hodnotu Vaší matrace?

  • Hmotnost člověka. Pro silné jedince se doporučuje hrubší (vyšší) matrace, člověk nad 100kg rychleji opotřebuje matraci s tvrdostí T2, tedy středně měkkou matraci a bude mít pod pánví proležený „důlek“.  Proto doporučujeme tvrdost T3 – T4.
  • Nevhodný typ roštu k zvolenému typu matrace. Měkčí pěnové matrace (tvrdost T2-T3) se výrazně rychleji zdeformují, pokud nejsou položené na pružném lamelovém roštu. Na desku nebo pevný (nepružný) laťkový rošt lze dlouhodobě použít jakoukoliv pružinovou matraci.
  • Pocení. Zdravý jedinec vypotí během průměrného spánku cca 700 ml až 1 litr tekutiny. Tato tekutina se do dalšího spánku musí odpařit z matrace ven. Nemocný člověk vypotí 1,5l tekutiny za noc. Pokud tento proces sušení neprobíhá každý den, v jádru matrace vzniká vlhko-teplé postelové klima, které přispívá k tvorbě plísní, dýchacích chorob a ojediněle až revmatu. Každá část postele by měla být vyrobená tak, aby dokázala podpořit potřebné každodenní odpařování vlhkosti z matrace. Všechny typy matrací pod návalem vlhkosti trpí, matrace z kovových pružin (taštičkovité) však zvládají proces odpařování výrazně lépe, protože mají jádro plné vzduchu. Správný lamelový rošt je u pěnových matrací nevyhnutelný, zabezpečí bezproblémové odpařování.
Tip: Nezapomínejte na správný potah.

Jakýkoliv látkový potah matrace bývá zpravidla snímatelný. Denně s ním při spánku přicházíte do kontaktu, a i když na něm máte plachtu, měli byste mu věnovat pozornost. Když se člověk v noci potí, je to právě potah matrace, který je styčnou plochou s potem a zůstávají v něm vypocené soli a kožní tuk. Z tohoto důvodu je nutné ho pravidelně prát.

Potah si vybíráme nejen podle designu a ceny, ale měli bychom přihlédnout i k jednotlivým funkcím, které daný potah má. Potah odděluje lidské tělo od jádra matrace, zabezpečuje nevyhnutelnou průdušnost, jako první absorbuje vlhkost a po nasycení ji následně propouští do matrace, zamezuje přesun nečistot do jádra matrace, dokáže navodit pocit tepla přídavkem vlny, nebo naopak, poskytuje funkci ochlazování díky použití speciálních materiálů.

Materiály, ze kterých jsou potahy vyrobené dnes, splňují vysoké hygienické požadavky (antibakteriální a antialergické) a mohou se pravidelně prát v pračce na 40, 60 nebo dokonce 90oC. Některé potahy se mohou čistit jen chemicky v čistírně. Potah s vyšší gramáží na m2 je obvykle odolnější proti oděru. Některé modely potahů mají úpravu pro alergiky.

Nejznámější potahy jsou úpletové, s podšívkou. Nejčastější speciální příměsi jsou sója, aloe vera, jojoba, bambus a nanočástice stříbra.

Tip: Vybírejte si značkové matrace.

Každý výrobce matrací řeší problémy s odvodem nežádoucí vlhkosti z matrace a zabývá se bakteriemi, plísní, houbami, roztoči, které časem mohou snížit kvalitu spánku. Jedním z nejzajímavějších technologických řešení proti nežádoucím mikroorganismům na trhu je GREENFIRST®. Je to značková bioaktivní forma úpravy matrací na základě rostlinných esencí z eukalyptu, citrónu a levandule s cílem dosáhnout účinnou ochranu proti roztočům bez agresivní chemie. Je vhodná pro alergiky, protože jde o maximální hypoalergenní materiál. Výrobcem je francouzská firma Breyner.

 

Pěnová matrace - Purtex - Sarah - Bio Greenfirst

Pěnová matrace – Purtex – Sarah – Bio Greenfirst

Podívejte se na produky v e-shopu  hezkynabytek.cz  s použitím GREENFIRST technologie.

Chcem si pozrieť PEKNÝ kancelársky nábytok (4)

Jaký rošt si máme vybrat?

Rošt přispívá k funkčnosti a trvanlivosti matrace a je nevyhnutelný pro pohodlný spánek. Pod pěnové a HR matrace patří pružný lamelový rošt, pod pružinové matrace zase pevný (nepružný) laťkový rošt. Výška lamelového roštu je okolo 5 cm, pevného laťkového přibližně 2 cm a polohovatelné rošty mají výšku přibližně 10 cm. Při výběru sledujte i maximální možné zatížení roštu. Pro manželskou postel doporučujeme použít 2 odolné rošty a následně 2 matrace.

V následujících řádcích se podrobněji podíváme na nejprodávanější typy roštů: pevný rošt, lamelový nepolohovatelný rošt a lamelový polohovatelný rošt.

Pevný rošt (nepružný)

Pevný, nepružný látkový rošt je nejlepší podklad pro pružinové matrace. Skládá se z desek/laťek, které se nacházejí buď v pevném obvodovém rámu, nebo jsou pospojovány šňůrkami bez rámu (dodává se srolovaný pro lehčí manipulaci).

Upozornění: Pokud byste použili lamelový rošt jako podklad pod taštičkovitou matraci, s vysokou pravděpodobností byste si neodpočinuli. Matrace by nekopírovala páteř, spali byste příliš prohnutí (propadnutí) a matrace s kovovými pružinkami by se mohla poškodit.

latkovy-rost-novynabytok.sk

Lamelový nepolohovatelný (pružný)

Lamelové rošty se vyrábějí z dřevěných lamel levnější břízy nebo kvalitnějšího buku, v počtu přibližně 28 kusů. V zásadě platí pravidlo, že čím je lamel více, tím nastává přesnější kopírování tvaru těla, a tedy lepší spánek (tělesná hmotnost se rovnoměrněji rozkládá). Lamely jsou umístěné ve výkyvných plastových nebo kaučukových pouzdrech (umožňují natáčení lamely v libovolném směru), které dodávají částečné pružení.

Dnes jsou poměrně běžné lamelové rošty se zdvojenými lamelami v oblasti pánve, které poskytují dodatečnou úpravu tvrdosti pružení. Mnohé rošty už nabízí rozložení lamel do 5 nebo 7 anatomických zón tvrdosti a jsou doplněné o středový popruh, který zvyšuje stabilitu.

Upozornění: Pokud byste použili pružný lamelový rošt jako podklad pod kovovou taštičkovitou matraci s vysokou pravděpodobností byste si neodpočinuli. Matrace by nekopírovala páteř, spali byste příliš prohnutí (propadnutí), a dokonce se může stát, že matraci s kovovými pružinkami ohybem trvale poškodíte.

Lamelový nepolohovatelný rošt je výborný podklad pod latexové, pěnové a jiné sendvičové matrace.

lamelovy-rost-novynabytok.sk

Lamelový rošt - 200x90 cm - Styler - Optimal 5V

Lamelový rošt – 200×90 cm – Styler – Optimal 5V

Lamelový rošt, polohovatelný ručně nebo elektronicky

Pokud rádi trávíte čas v posteli čtením nebo sledováním televize, zvažte investici do maximálního dostupného komfortu, koupením elektricky polohovatelného roštu. Ručně polohovatelné lamelové rošty jsou levnější, ale polospícímu člověku se nechce vstávat z vyhřáté postele a následně upravovat rošt do vodorovné polohy. Polohovatelný rošt dokonce doporučují i ortopedi. Na tyto typy roštů se hodí jen latexové a pěnové matrace, protože taštičkovité a bonnellové matrace se nemůžou ohýbat.

Na polohovatelný rošt je možné použít jen měkkou a středně měkkou pěnovou matraci z jednoho celku pěny bez vrstev (tedy z monobloku), sendvičové typy matrací nejsou vhodné.

Tip: Zlepšíte kvalitu svého spánku pomocí vhodně zvolených doplňků.

Lamelový rošt - 220x90 cm - Styler - Optimal Motor H 5V

Lamelový rošt – 220×90 cm – Styler – Optimal Motor H 5V

K dobrému spánku neodmyslitelně patří dobrý polštář. Životnost kvalitní matrace prodloužíme i použitím chrániče nebo topperu.

Polštáře

Dobře zvolený polštář umožní krční páteři odpočinek. Každý člověk má individuální požadavky na typ polštáře, jeho tvar, měkkost a výšku. V současnosti se poměrně často setkáváme s pojmem „anatomický polštář“. Doporučujeme Vám ho, pokud trpíte problémy s krční páteří a chcete těmto problémům předcházet. Tento anatomický polštář se teplem a tlakem dokonale přizpůsobí a zajistí správnou oporu hlavy a krční páteře. Všechny anatomické polštáře bývají vybavené snímatelným potahem pro jednoduchou a hygienickou údržbu.

Chrániče matrací nebo toppery

Matracové chrániče (toppery) se pokládají na matraci a kromě ochrany před zašpiněním a před nadměrnou vlhkostí také zvyšují požitek z ležení a přispívají k dobrému pocitu tepla. Snížit množství roztočů lze vypráním ložního prádla, plachty, polštáře a přikrývky, avšak nejvíce roztočů bývá schovaných v hloubi matrace, kterou není možné prát. Na ochranu můžete použít matracový chránič. Slouží jako výborná bariéra a dá se pravidelně prát. Matracové chrániče zabrání prosakování vlhkosti do hloubky jádra matrace a přispívají k její životnosti.

Chcem si pozrieť PEKNÝ kancelársky nábytok (3)

Otázky a odpovědi

Zákazníci se při výběru matrace ptají na podobné otázky a na ty nejčastější z nich jsme odpověděli.

Otázka: Je dobré použít jednu matraci na manželskou postel pro dva lidi? Nebo máme raději koupit dvě rozdílné matrace?

Odpověď: Potah dvojité manželské matrace ani po rozdělení na dvě části zipsem doma v pračce nevyperete. S potahem musíte zajít do čistírny, nebo ho prát na zahradě. Každý jednotlivec má jiný spánek a měl by mít matraci s tvrdostí, která mu vyhovuje, a která zároveň nemusí vyhovovat jeho partnerovi. Při výběru zvažte i použití dvou různých roštů. Jediné, co doporučujeme zachovat při použití rozdílných typů matrací a roštů na manželské posteli, je podobná, dokonce stejná výška. Nikdo nechce mít přece uprostřed manželské postele 5 cm vysoký schod mezi matracemi.

Otázka: Pomůže matrace při léčbě nespavosti?

Odpověď: Může a nemusí. Nespavost je ve společnosti poměrně běžná a často si ji způsobujeme sami. Příliš mnoho práce, příliš mnoho podnětů, myšlenek, starostí snižuje schopnost hluboce spát. Člověk, který dlouhodobě (týdně) spí méně jak 6 hodin denně, se dožije obvykle méně let, často má zvýšené riziko obezity (ve spánku hubneme), cukrovky, vysokého krevního tlaku, v extrémních případech mozkové mrtvice. Dlouhodobý nedostatek spánku oslabuje imunitu. Všeobecně známy experiment se zdravými třicátníky potvrdil zlé účinky nedostatku spánku na zdraví člověka. Z experimentu vyplynuly následující výsledky: spíte po sobě dvě noci jen po 4 hodiny a Váš rozbor krve bude „zestárlý“ až na úroveň krevního rozboru 50ti ročního člověka. V případě, že se rozhodnete deficit dospat, bude Vám trvat přibližně 3 noci, než se hodnoty v krvi vrátí do „normálu“.  Mnoho expertů naznačuje, že jednou z hlavních příčin poruch spánku je všudypřítomný přístup k internetu. Matrace s roštem pomůže k dobrému spánku, samotné usínání však způsobí hormon Melatonín, který se v našem těle večer uvolňuje. V případě neschopnosti usnout umí dnes pomoct dostupná tableta s tímto hormonem. Když nejste schopni usnout do 20 minut po ulehnutí do postele, minimálně jednu hodinu před spánkem byste se neměli dívat na žádnou obrazovku. Mysl si totiž obrazy déle pamatuje a v podvědomí si je později přehrává.

Zajímavost na závěr: stručná historie matrací

V prvopočátcích se jako výplň do matrací používala suchá tráva a seno, které se však lámalo a rychle proleželo. Jako výplň se lépe osvědčila sláma. Má výborné tepelně-izolační vlastnosti, dobrou dostupnost a uměla se zachovat i její hygiena – často se měnila, a tím se stala nenahraditelným materiálem při výrobě matrací.

Podobné vlastnosti jako sláma poskytuje výplňový materiál z rostliny jménem palmička nízká. V zimním období se používaly potahy z ovčí vlny. Další používané materiály na výplň matrací byly: peří, koňská hříva, bavlna, koudel (odpadová vlákna vyčesaná při úpravě lnu, konopí, juty apod.) a jiné.

Podle nálezů z roku 3 600 př.n.l. už existovaly vhodné postele. Byly vyrobené ze šité kozí kůže a plnily se vodou. V Římě se používaly sametové tkaniny naplněné sušenou trávou, koňskou hřívou nebo látkou. Od 18. století se začaly používat jako jádro matrací kovové pružiny, které však musely být stabilizovány provázkem, nebo byly zašité do kapsy (odtud taštičkovité matrace).

Investujte do kvality=investujte do sebe

Každodenní dobrý spánek je důležitý a koupí kvalitní matrace, roštu a polštáře investujete do dobrého spánku, a tedy do sebe. Věříme, že jsme Vám alespoň částečně pomohli při výběru a že i Vy budete mít zanedlouho ten nejkvalitnější spánek. Potřebujete poradit? Kontaktujte nás!

 

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť