Home Bydleme zdravě! Zabraňte úrazům dětí v domácnosti

Zabraňte úrazům dětí v domácnosti

by Anita Erdeluiova

Domov je místo, kde se cítíme příjemně a v bezpečí. S malými dětmi je to ale z pohledu bezpečnosti o něco složitější. Konec konců asi ¼ všech úrazů dětí se stane právě doma. Pokud máte doma dítě, které začíná objevovat svět a všechno okolo sebe, měli byste se mít na pozoru a minimalizovat rizika číhající v bytě i v zahradě.

boy-1367969_960_720

Vžijte se do kůže dítěte

Přemýšlíte, jak zjistit, co všechno je v dosahu dětí a co je potřeba zajistit? Nejlepší bude, pokud se vžijete do kůže svých dětí a na byt a zahradu se podíváte z jejich úhlu pohledu. Ano, znamená to, že si byt a případně i zahradu nebo dílnu projdete po čtyřech. Možná budete překvapení, co všechno může být potencionální hrozbou pro vaše dítě.

people-2603224_960_720 (1)

Kde je potřeba dávat největší pozor

K úrazům přichází nejčastěji v kuchyni, koupelně a samozřejmě na zahradě. Kuchyni, koupelnu a celý byt je pro začátek dobré vybavit dětskými pojistkami, které se dají koupit například v obchodě s dětskými potřebami. Potom se můžete začít věnovat dalším nástrahám jako je zapnutý sporák a jiné domácí spotřebiče.

 

gas-burners-1772104_960_720 (1)

Poměrně velké riziko představují okna a to hlavně tehdy, pokud bydlíte v bytovce. Stačí jen několik sekund nepozornosti a dítě si může okno otevřít. I pád z menší výšky může mít fatální následky. Neštěstí se dá přitom zabránit pojistkou na okna, ale i na dveře. Váš malý neposedník je díky tomu nedokáže otevřít a byt bude o něco bezpečnější. Pochopitelně žádná pojistka nenahradí starostlivost a pozornost rodičů.

light-2068404_960_720 (1)

Pojistkami je dobré vybavit i skříňky a zásuvky v kuchyni a v koupelně, protože příbory, talíře, hrnce nebo prací prostředky a kosmetika malým dětem do ruk nepatří. Otevřít zásuvku nebo skříňku můžou děti i nechtěně, pokud se snaží zachytit, například když se učí chodit. Jelikož rádi zkoumají a ochutnávají doposud neznámé věci, problém může být na světě velmi rychle. Skutečně stačí jen chvilka nepozornosti. Dětské pojistky samozřejmě patří i do elektrických zásuvek.

Několik tipů na závěr

Pokud máte doma dítě, určitě vás už nejednou překvapilo, co všechno dokáže vymyslet a bohužel si i ublížit. Určitě se vám teda hodí několik ověřených tipů, jak ho ochránit:

  • pokud máte prosklené dveře na terasu, balkon nebo v interiéru, ozdobte je nálepkami na sklo, aby si je dítě všimlo a nepřišlo zbytečně k úrazu
  • klíče vždy vyberte ze zámku, i když máte dveře zamčené
  • odpadkový koš mějte raději schovaný ve skříňce
  • pokud je s vámi dítě u vaření, spíše využívejte zadní hořáky, hrnce a pánve nenechávejte na okraji sporáku nebo kuchyňské linky
  • mimo dosah dětí odložte zápalky, zapalovač, čistící a prací prostředky, kosmetiku, igelitové sáčky, krmivo pro zvířata apod.
  • Pokud máte na zahradě bazén nebo jezírko, vybavte ho krytem nebo zábranou okolo
  • Podle možnosti se vyhněte pěstování rostlin, které jsou jedovaté
  • V prví řadě je samozřejmě důležité věnovat dětem dostatečnou pozornost

 

Jak se snažíte zabránit úrazům dětí v domácnosti? Využíváte dětské pojistky nebo máte jiné „zlepšováky“ ?

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť