Home Dekorace do bytu a bytové doplňky :) Prožijte šťastné a veselé Vánoce bez hořícího stromku

Prožijte šťastné a veselé Vánoce bez hořícího stromku

by Anita Erdeluiova

Časy kdy se vánoční stromky zdobili zapálenými svíčkami jsou už dávno pryč, ale riziko požáru je tu stále. Stačí jeden zkrat a požár je na světě, ale takovým způsobem stromek určitě rozzářit nechcete.

decorating-christmas-tree-2999722_960_720

Chcete interiérové nebo exteriérové osvětlení?

Před tím, než začnete vybírat osvětlení, musíte vědět, zda chcete ozdobit stromeček v  obývacím pokoji nebo před domem. Venkovní osvětlení  bude vystavené mrazu, sněhu i vlhkosti a tak musí splňovat přísnější  kritéria. Vánoční exteriérové světýlka můžete bez problému používat i v interiéru, naopak to, ale rozhodně neplatí.

christmas-2994875_960_720

Interiérové vánoční osvětlení neodolá povětrnostním vlivům a v lepším případě vypoví službu, v tom horším může přijít ke zkratu. Dekorační světla určená na použití ven jsou sice o něco dražší, ale jsou odolnější a praktičtější, protože pokud se vám to hodí, můžete s nimi vyzdobit domácnost i uvnitř.

Čeho si všímat při nákupu a následném zdobení

Pochopitelně se většina lidí soustředí v první řadě na vzhled. Konec konců, jde o dekoraci a tak je design  opravdu podstatný. Důležitější  je, ale bezpečnost a tak byste se už při koupi měli zaměřit na pár důležitých detailů. Jelikož jsme v EU, u výrobků musí být návod v českém jazyce a musí se uvádět typové označení, napětí, příkon, značka CE (splnění technických norem, které jsou povinné), krytí IP a údaje o výrobci, případně distributorovi.

people-2587353_960_720

Hodnota IP je důležitá, aby jste věděli, zda je osvětlení vhodné na použití uvnitř nebo venku. U interiového osvětlení stačí IP20, venkovní by mělo mít minimálně IP44. I když málo kdo čte návody a upozornění na podobných produktech, měli byste je aspoň narychlo proběhnout. Pokud nedodržíte bezpečnostní upozornění, může dojít ke zkratu nebo poškození výrobku, který vám samozřejmě nikdo nevyreklamuje.

christmas-1849263_960_720

Než stromeček ozdobíte a rozsvítíte, měli byste světelné dekorace nebo řetěz alespoň zběžně zkontrolovat. Zeměřte se na to, zda nejsou na některých místech obnažené káble nebo zda řetěz není jinak poškožený. Při odchodu z domu světla vytáhněte ze zásuvky.

Raději investujte do kvality

Vánoce jsou jen jednou do roka a výzdoba se bude na vašem stromečku, římse nebo zábradlí vyjímat jen několik dní. Proč byste teda měli investovat do kvalitní výzdoby od renomovaného výrobce? Ty nejlevnější světelné dekorace obvykle nevypadají ani na pohled dobře, o bezpečnosti  nemluvně.  Kvalita levných elektrických dekorací bývá velmi nízká a často nemají ani potřebné návody a označení. Právě kvalita je z bezpečnostního hlediska velmi důležitá. Neštěstí se pochopitelně může stát i pokud koupíte dražší výrobek, ale pravděpodobnost je velmi malá.

lights-2551274_960_720

Jak si zvyknete svoji domácnost před Vánocemi vyzdobit vy? Používáte světýlka pouze na stromek?


Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť