Home Dětský pokoj inspirace Vaše děti můžete udržet zdravé a šťastné i pomocí správné volby nábytku

Vaše děti můžete udržet zdravé a šťastné i pomocí správné volby nábytku

by blog.hezkynabytek.cz

Těšili jste se jako děti, že se v září vrátíte zpátky do školy? Nejspíš jste se netěšili na horu učení a domácí úkoly, které jste dostávali každý den. A co Vaše děti? Co pro ně znamená učení se v dětském pokoji? Vytvořili jste jim ty nejlepší podmínky pro studium bez rušivých elementů? Mají místo pro svůj odpočinek po těžkém školním dni? Žijí v dostatečně ergonomickém a zdraví nezávadném prostředí?

komplet_strzalka-1024x674

Zde si můžete přečíst několik typů, jak vytvoříte pro svého školáka či studenta vyhovující studijní prostředí u Vás doma. Jak takové prostředí získat? Odpovědí je správně zvolený nábytek.

Židle, na které se nehrbí

Pro děti je především velice důležité správné sezení u stolu. Páteř i 12letých dětí je stále pružná a při nesprávném sezení má sklony k deformacím. Hrbení zad však ubližuje například i vnitřním orgánům, jako jsou plíce a břišní dutina, na které se tím vyvíjí přílišný tlak. Tohle všechno se samozřejmě týká i starších dětí a dospělých. Křivení páteře a bolesti meziobratlových plotýnek jsou způsobeny ztracenou pružností nepřetržitě napjatých svalů. Proto bychom vždy měli pořizovat židli s opěradlem, která nám umožní pohodlné opření při sezení.

Opěrka zad dětské židle by měla končit pod dolním okrajem lopatek dítěte. Takto zvolená opěrka zajišťuje uvolněnost horní části těla a posiluje dynamické sezení. Pro dospělé a starší studenty je vhodná i vyšší opěrka.

Jak všichni dobře víme, děti rostou jako z vody, proto je ideální pořídit jim židli s nastavitelnou opěrkou zad a výškou sedu. Zároveň je vhodný i stůl s nastavitelnou výškou. Stůl by měl být dostatečně rozměrný tak, aby se na něj kromě školních pomůcek vešel i počítač. Takto zvolený nábytek je nejen velice zdravý pro Vaše děti, ale navíc ho mohou mít až do puberty.

Halmar_Detsky_nabytok_PACO-1024x714

Jak správně nastavit…

výšku stolu:

  • pokud dítě sedí na židli adekvátní jeho výšce a položí ruce na stůl, měl by úhel při lokti být o něco větší než 90°

výšku židle:

  • když Vaše dítě stojí vedle židle, tak by měla být sedací část židle ve výšce, kde se nachází spodní část kolenního kloubu dítěte
  • dítě by mělo mít celá chodidla položená na zemi, tím se odlehčí tlak vyvíjený na páteř
  • posaďte dítě na stoličku tak, aby se kříží opíralo o opěrku (toto je ideální poloha), v této poloze by stehna měla být ve ⅔ sedací části židle. Určitě se nesmí sedací část židle zarývat do kolenních jamek dítěte

vzdálenost monitoru od očí:

  • monitor by měl být umístěn do přímé trajektorie pohledu dítěte a do dostatečné vzdálenosti, aby dítěti bylo umožněno bezproblémové čtení a ovládání počítače
  • když je dítě pohodlně usazené, ruce má na pracovní ploše a hlavu drží přirozeně ve svislé poloze, díky které může bez potíží číst text z monitoru, nedochází k nadměrnému namáhání svalstva krční páteře zvedáním či skláněním hlavy a může se nerušeně učit

Správné osvětlení

macbook-690276_1280-1024x680

Náležité osvětlení dětského pracovního stolu by mělo být dostatečně silné, ale ne až příliš intenzivní, aby nevytvářelo na pracovní ploše ostré stíny. Vaše dítě potřebuje stolní lampu, která je kvalitní, má dostatečně velký rozptyl, ramena a klouby a částečně zacloněnou žárovku, se kterou nebude docházet k oslnění. Skvělým ekologickým řešením jsou LED svítila dodávající studené denní světlo. Úplně nejlepším osvětlením pro práci je samozřejmě přirozené denní světlo, proto je vhodné umístit stůl v pokoji na nejvíce prosluněné místo. Ideálně tak, aby odpoledne světlo dopadalo ze strany té ruky, kterou dítě nepíše, aby si rukou nestínilo. Nezapomeňte na čtení Vašich dětí před spaním, potřeba je tudíž i kvalitní lampa na stolku u postele.

Osvěžující spánek

book-15584_1280-1024x682

Kvalitní spánek je další důležitou věcí, která je potřeba zajistit malým i velkým školákům. V noci se tělo regeneruje a nabírá energii, kterou děti potřebují k úspěšnému zvládnutí každého dne. Vybírejte proto pečlivě postel a správnou matraci.

Dětská páteř je neustále ve vývinu a je zapotřebí jí dodat náležitou oporu. Pro děti je nevhodný každodenní spánek na rozkládacích gaučích nebo na podobných kusech nábytku. Investice do kvalitní matrace se rozhodně vyplatí.

Při výběru matrace pro Vaše dítě myslete na to, že matrace nesmí být ani příliš měkká (aby se v ní dítě “netopilo”), ani moc tvrdá, aby dítěti zajišťovala pohodlí. Správnou volbou jsou matrace se střední tuhostí, nebo o něco tužší, z elastické pěny, PUR pěny nebo studené pěny. Můžete také zvolit vícevrstvou pružinovou matraci. Pokud uvažujete o koupi zónované matrace pro dítě v předpubertálním věku, tak to není správná volba. Tyto matrace jsou pro dospělé, kterým se již nemění výška postavy a poloha spánku. Pamatujte, že pěnové matrace pokládáme na pružné lamelové rošty (pro pohodlné čtení Vašeho dítěte v posteli jsou vhodné polohovatelné rošty) a pružinové matrace na pevné rošty.

Stop alergiím

Počet alergiků se prý za posledních 25 let zvýšil až o 50%. Nejvíce je potřeba bojovat proti bytovým roztočům, kteří se vyskytují především v postelích a čalouněném nábytku. Známky toho, že se roztoče přemnožili v lůžku Vašeho dítěte, jsou kýchání, slzení očí a výtok z nosu.

Řešením je pořízení postele z materiálů, ve kterém se roztoče těžko udrží (dřevo, kov), a kvalitní antialergické matrace, např. obsahující stříbrná či bambusová vlákna nebo přírodní latexovou matraci. Takto zvolená matrace snižuje množství roztočů v posteli, tudíž i zamezuje projevům alergie.

Výhodné je mít matraci se snímatelným a pratelným potahem, který je potřeba pravidelně prát při minimální teplotě 60°. Ideální je pořídit Vašemu dítěti také polštáře a peřiny ze syntetického vlákna, které perte i s prostěradlem nejlépe každé dva týdny při teplotě taktéž 60°. Zajímavým způsobem boje proti roztočům je i bariérové povlečení, to odizoluje roztoče a uzavře je pod svým povrchem jako ve skafandru. Tyto speciální lůžkoviny můžete povléci dalším povlečením.

Alergenů zbaví matraci i větrání. Jednou týdně by se měla matrace vyndat na přímé slunce. V zimě se o to postará tuhý mráz, na kterém se matrace vymrazí, poté ji vyklepeme. Ani na věk matrace nesmíme zapomenout, průměrně nám matrace slouží 5 až 10 let. Když se Vám bude zdát, že matrace Vašeho školáka je již opotřebená, je čas vyměnit ji za novou.

Místy, kde se vyskytují roztoče, bohužel nejsou jen postele a čalouněné sedačky, které můžeme jednoduše vysát vysavačem (nebo vyměnit za koženou variantu). Jejich domovem jsou i koberce, bytové textilie, plyšové hračky a nadměrně zaprášená místa. Je proto lepší, když se v dětském pokoji nenachází koberce, závěsy, záclony, látkové sedací vaky a další textilní doplňky.

komplet_hihot-1024x679

Pravidelné utírání prachu vlhkým hadříkem v pokoji alergika by mělo být samozřejmostí, stejně tak jako vytírání podlahy. Kvůli snadnějšímu úklidu je vhodné vybrat pro dítě nábytek, který se lehce udržuje, má jednoduchý tvar s hladkým povrchem, nejlépe se šuplíky a vitrínami, do nichž si může vyskládat všechny své drobnosti, aniž by se na ně prášilo. Další výhodou je, že se malý školák již v útlém věku naučí uspořádat si věci, za což bude později velice vděčný.

Dodržováním těchto zásad zjistíte, že investovaný čas a peníze do zdraví Vašeho dítěte se Vám dozajista vrátí. Vaše děti se budou ze školy radovat a Vy budete moci spokojeně pozorovat, jak se Vaše dítě zdravě rozvíjí.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť