Home Rady při výběru nábytku 19 Top Nápadů, které popírají zákony fyziky: Jak ušetřit místo v bytě?

19 Top Nápadů, které popírají zákony fyziky: Jak ušetřit místo v bytě?

by blog.hezkynabytek.cz

Aby člověk okusil slastí i strastí malých prostor, nemusí se ani stěhovat do Tokia: i v našich krajích je často třeba se prostorově uskrovnit. Jistě, malý byt znamená méně místa, toto rovnítko nejde popřít. Zároveň však také méně práce s uklízením. Méně prachu a vysávání. Menší náklady na vytápění. V menším bytě k sobě máme blíže a všechny věci jsou nadosah ruky.

Má-li být váš malý byt nejen útulný, ale i praktický a účelně zařízený, a má-li se do něj vejít vše, co potřebujete, neobejdete se při jeho zařizování bez rozvahy a fantazie.

16258325482_5ac128d1de_b

Zdá se vám, že cihlová či betonová zeď se zkrátka nenafoukne jako nějaký gumový balónek? To sice ne, ale s našimi radami se do prostoru, který máte k dispozici, snadno vejdete. A ještě se v něm budete cítit jako král či královna ve svém paláci.

1. Malým bytům sluší světlé barvy. Je lepší, když mají všechny stěny stejnou barvu, nejlépe bílou či krémovou, případně jeden ze světlých odstínů pastelových barev. Světlá omítka bude odrážet světlo a prostor tak bude působit otevřeným a vzdušným dojmem. Tmavé barvy naopak světlo pohlcují a místnosti opticky zmenšují.

2527547172_3bfb3d6927_o

2. Méně je někdy více – to rozhodně platí pro barvy v malém bytě. Když bude barva podlah i stěn v celém bytě sjednocená, prostor bude kompaktní a bude vypadat větší. Různobarevné stěny a podlahy by jej naopak zbytečně opticky rozdrobily a zmenšily.

3. Zbavte se zbytečných lapačů světla a prachu. Místo záclon a závěsů použijte praktické rolety. Chcete-li si závěsy ponechat kvůli útulnému dojmu, který vyvolávají, zvolte průhledný materiál, nebo sjednoťte jejich barvu s barvou stěn.

4. Takzvaný nábytek – „chameleón“, jak se říká nábytku v barvě stěn, představuje další způsob, jak byt opticky zvětšit a dosáhnout dojmu moderního, účelného designu s méně nápadným úložným prostorem. Barevně sladěný nábytek potěší oko a místnost bude vypadat udržovaně a uklizeně, což v malých prostorách jistě oceníte.

2636439492_a0c81d9584_o 3911313770_d79f1abd14_o

5. Kde se vidíte za pár let? No přece v zrcadle! Zrcadla patří k nejznámějším trikům, jak opticky zvětšit prostor – odráží se od nich přirozené i umělé světlo a místnosti jsou tak vzdušnější. Umístíte-li zrcadlo naproti oknu tak, aby se v něm odrážel pěkný výhled, nemusíte ani věšet obrazy. Velké zrcadlo rozhodně nesmí chybět v koupelně. Výborného výsledku zde dosáhnete v kombinaci s vhodně zvoleným osvětlením. Nábytek se zrcadly je pěkný na pohled a zároveň praktický. Napadlo by vás zkombinovat zrcadlo třeba s botníkem?

tempo_kondela_botniky_kapater_bielapretty-woman-635258_640

6. S výzdobou místnosti to nepřehánějte. Nechcete-li malou místnost vizuálně rozdrobit, vyhněte se velkému množství drobných obrázků na stěnách. Raději pověste jediný pořádný velký obraz – nápadný a třeba i provokativní – kterým vyjádříte svůj vkus. A co takhle pověsit něco úplně jiného, co vystihne vaši osobnost? Co byste řekli na filmový plakát, stylovou samolepku, hodiny, moderní koberec nebo třeba kytaru či kolo? Originální výzdobou stěny může být i konstelace květin v barevně sladěných závěsných květináčích.

obr1

obr2

7. Představujete-li si koberec přeci jen spíše jako podlahovou krytinu, vyberte si design s vertikálními pásy, které pokoj vizuálně prodlouží. Nejlepší bude, budou-li pásy mířit ode dveří k místu, na které chcete upozornit.
9fc1da3d01cc987fe4ac03073d0e999f.image.212x3008256700744_6d5e69f1d9_o

8. Bytové textilie jako malé koberečky či potahy si žádají drobné a jemné vzory. Velké kruhy či výrazné abstraktní ornamenty lépe vyniknou ve velkém pokoji: v menším prostoru proto raději zvolte drobná kvítka.
puppy-656214_640 Living_room_Germany_2006

 

 

 

 

 

9. Obzvlášť důležitým prvkem v každém malém prostoru je osvětlení. Jeden stropní lustr nestačí. Umístěte v pokoji více svítidel, abyste vyhnali stíny ze všech koutů a prostor se tak večer celý rozjasnil a pocitově zvětšil. Chcete vyzkoušet něco netradičního a atmosférického? Zkuste zavěsit girlandu s jednobarevnými žárovičkami, jaké se dávají na vánoční stromeček, podél poličky na knihy či ji natáhnout na jiný zajímavý kus nábytku.

Showroom_Teka5365699031_1e6220652f_o10. Máte radši třešinky nebo spíš melouny? Ať už preferujete cokoli, při zařizování malých interiérů se řiďte melounovým pravidlem. Představte si středně velký žlutý meloun. Doplňky, které jsou větší, jsou v interiéru vítané, ty menší naopak vyřaďte. Několik bytelných váz či svíček prostor odlehčí lépe než sbírka mušliček a titěrných suvenýrů z dovolené.

Cantaloupes interior-791708_640

11. Velký nábytek si nezaslouží, abyste ho automaticky zatratili. Jen proto, že je váš byt menší, ho ještě nemusíte přeplňovat drobným nábytkem. Vyberte si jeden výrazný větší kousek, například sedačku, která se stane středobodem vašeho bytu. Vkusná sedací souprava, obklopená vhodnými doplňky, bude magneticky dominovat životu ve vašem pokoji. Zbylý nábytek může být naopak méně nápadný. Rohové sedačky lze prakticky umístit do rohu místnosti a sladíte-li je barevně se stěnou, nebudou ani působit příliš masivně.

4601852402_2d7ef51bee_oa5b5fef71b1c51642f84ef440ab5ffb0.image.370x184

12. A který konferenční stolek nejlépe splyne s vaším obývacím pokojem? Vybírejte mezi světlejšími, subtilnějšími modely, či sáhněte po dnes velmi moderním pevném skle. Konferenční stolek se skleněnou deskou je zároveň nenápadný i elegantní.

obr3 obr4

13. Velmi praktickou úsporu prostoru v malých interiérech představují skládací židle, ať už jsou vyrobené z transparentních materiálů či třeba z lehkého ratanu. Židle, které se dají snadno sklopit, složit a odložit, sladěné s celkovým stylem interiéru, by neměly chybět v žádném malém bytě.

obr5

14. Rozkládací křesla a sedačky s úložným prostorem snadno promění váš obývací pokoj v multifunkční prostor.  Přes noc se na nich vyspíte do růžova, přes den se na ně posadíte. A zdrží-li se vaše návštěva tak dlouho, že se jí už nebude chtít domů, žádný problém: ustelete jí na rozkládacím křesle. V úložném prostoru tohoto praktického nábytku zároveň uschováte vše potřebné – třeba utěrky, ložní prádlo či tam může poklidně odpočívat sezónní oblečení. Rozkládací jídelní stůl zase najde své využití při rodinných oslavách.
obr6 obr7

15. Jak se příjemně vyspat a zároveň ušetřit místo? Kromě rozkládacích sedaček lze nedostatek prostoru prakticky vyřešit také vyvýšenou postelí. Nejenže budete mít po probuzení hezký výhled, ale ještě do ní schováte spoustu věcí. Originálním nápadem je ukrýt postel do skříně. Přátelům můžete tvrdit, že spíte ve stoje v autobuse za ranní špičky, a možná vám i uvěří, když u vás doma žádnou postel nenajdou. I v případě, že dáváte-li přednost tradičnějšímu, jednoúčelovému nábytku, si nákup dobře rozmyslete.  I taková obyčejná manželská postel s úložným prostorem uleví vaším skříním a krabicím.

obr8obr9
16. Při hledání úložného prostoru buďte kreativní: věci lze skladovat i na neobvyklých místech. Co byste řekli nápadu, využít  vnitřní stranu dvířek kuchyňských skříněk k zavěšení pokliček, pánví či drobných kuchyňských potřeb? Větším dveřím do koupelny bude zajisté slušet textilní organizér (například organizér na boty, který seženete v obchodech s domácími potřebami) – uskladníte v něm čisticí prostředky, kosmetiku a mnoho drobností.

images

17. Polička na knihy táhnoucí se těsně pod stropem po celé délce místnosti pokoj opticky prodlouží.  Seřadíte-li knihy podle barev, budou působit uspořádaně a harmonicky.
790293564_0661e3b35d_o

18. Máte-li v bytě hodně poliček, nezaplňte je celé. Necháte-li tu a tam volný prostor, bude místnost působit vzdušněji a odlehčeně.

5342336206_1a872e7398_o

19. A na závěr jedna rada, která ale není pro každého. Patří jen těm, kteří už mají plné zuby hromad věcí, které nepotřebují. Vypadá váš pracovní stůl takto?

2847770266_cb8fc98cf3_oA teď žádné vytáčky: kdy jste si naposledy oblékli do podivně padnoucí sako z roku 1972, které nechce ani vaše neteř – hipsterka? Opravdu ještě potřebujete svou středoškolskou učebnici chemie? A co ty nánosy prachu na odšťavňovači na ovoce?
Nepochybně máte i vy doma několik takovýchto věcí, které už k ničemu neslouží, ale vy nemáte to srdce je vyhodit. Proč byste je ale vyhazovali, když je můžete jednoduše darovat někomu, koho potěší? Dejte si inzerát na jednom ze specializovaných webů či na sociální síti. Stačí, když zadáte do vyhledávače slovní spojení jako „bazar, sousedský, inzerce“ atd.) a můžete se přihlásit do některé ze skupin, kde si lidé vyměňují či dávají nepotřebné věci, a hned napsat, čeho se potřebujete zbavit. Nabídněte zde své věci zadarmo, za dovoz či za symbolickou částku. Věnujte je spolehlivé charitativní organizaci či je vyhoďte do tříděného odpadu.

Box-pareidolia-2011-01-30

Pryč se zbytečnostmi! Odlehčete poličkám i hlavě a připravte si ve svém bytě i životě místo pro nové věci…

Máte-li jiné tipy, jak „nafouknout“ malý prostor, neváhejte se o ně podělit s ostatními prostřednictvím komentáře. Malý prostor je totiž… velká výzva!

P.S. A kdo je skutečným přeborníkem ve vychytávkách, jak ušetřit prostor? Tento chlapík

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť