Home Různé styly a designy Ratanové křeslo nebo dřevěná lavice? Vyberte si ten správný zahradní nábytek

Ratanové křeslo nebo dřevěná lavice? Vyberte si ten správný zahradní nábytek

by blog.hezkynabytek.cz

I když se výběr zahradního nábytku může na první pohled zdát jako jednoduchá záležitost, není to vůbec tak. Nesprávně zvolený materiál či účel nábytku vás totiž může vyjít zbytečně draho. Abyste se rozhodli správně hned napoprvé, přinášíme vám několik rad a informací, které vám mohou pomoci při výběru správného nábytku do vaší zahrady.

wendy-house Vlastnosti, které by měl mít každý zahradní nábytek

Základní vlastnosti každého zahradního nábytku by měla být jeho pevnost a stabilita. A protože je takový nábytek často vystavován i nepříznivým povětrnostním vlivům jako vlhkost, déšť, chlad, mráz či prudké slunce, určitě by jim měl být schopen odolávat. K dalším důležitým vlastnostem patří jednoduché udržování a pokud sáhnete po přenosném nábytku, určitě i nízká hmotnost. S tím souvisí zejména jednoduchá manipulace, kterou oceníte při stahování a uskladňování nábytku mimo sezónu.

Stabilní nebo přenosný?

Zahradní nábytek můžeme rozdělit do dvou základních skupin, a to na stabilní, tedy zabudovaný nábytek, a přenosný. Stabilní nábytek může být buď zabudován jako stavební prvek v zahradě, nebo pevně zapuštěn do země. Může jít například o nábytek ze zdiva, litého betonu či kamene. Z opěrné zídky se tak pomocí správné úpravy, zejména co se vrchní plochy zídky týká, může rázem stát místo na příjemné příležitostné posezení. A i přírodní kámen vhodného tvaru se může díky šikovným rukám přeměnit na kamennou sedačku či dokonce kamenný stůl. Kreativitě a kutilství se meze nekladou.

Pojem přenosný nábytek je určitě známý každému z nás. Tento nábytek se dá jednoduše uskladnit a odložit v době, kdy ho nepotřebujeme. Ideální je, pokud je flexibilní, skládací či stohovatelný. Nepochybně oceníte i to, kdyby měl přenosný nábytek širší nožičky, tedy takové, které se nebudou bořit do země.

Dvě tváře ratanového nábytku

Ratan je tropická rostlina, která se pěstuje na plantážích v tropických deštných pralesích jihovýchodní Asie. Tento přírodní materiál je mimořádně oblíbený zejména díky své lehkosti a pružnosti, díky čemuž se z něj dá tvořit nábytek v těch nejrůznějších tvarech a provedeních. Díky tomu, že jde o lehký materiál, je ideální pro ty, kteří nábytek často přemisťují.

Deokork_Corfu_sun_hnede

Navíc, tento druh nábytku vypadá velmi vkusně a dokážete si z něj vybrat do moderně i klasicky laděných příbytků a zahrad. Přírodní ratan má však i své nevýhody, kterými je menší odolnost vůči měnícím se povětrnostním podmínkám, tedy zejména vlhku a dešti. Zde se objevuje druhá tvář ratanového nábytku, a to konkrétně nábytek vyrobený z umělého ratanu.

Tato téměř dokonalá napodobenina přírodního ratanu má své nesporné výhody v delší životnosti, lehčí péče a větší odolnosti. Na rozdíl od přírodního ratanu tak nábytek vyrobený z toho umělého můžete ponechat i celoročně na zahradě, aniž byste jej museli skrývat před každou dešťovou sprchou.

Plusy a mínusy plastového nábytku

Velmi častou volbou nábytku do zahrad je plastový nábytek. Jeho největšími výhodami jsou určitě lehkost, odolnost, široká nabídka barev a tvarů a také příznivá cena. Nízká cena se však, jak to už bývá zvykem, odráží i na kvalitě. Plastový nábytek vlivem počasí po čase ztrácí svou barvu, případně šedne, narušuje se hladkost jeho povrchu a začíná se lámat. Na dlouhodobé užívání se proto kupovat příliš nevyplatí.

Dřevěný nábytek je nejpřirozenější, kov nejodolnější, ale…Deluxe_Bench

…vyžaduje péči. I když materiál jako kov může bez problémů zůstat venku i za deště a jeho čištění je víc než jen jednoduché, vždyť stačí použít mokrý hadr, třeba myslet na jeho ochranu. Kov ve vlhkém prostředí koroduje, proto je nutné pravidelně jej chránit nátěrem.
Podobně je to i s dřevem. I kvalitní dřevo totiž dokáže odolat nepříznivému počasí, ale jen v případě, pokud jej budete pravidelně ošetřovat vodovzdorným nátěrem či olejem. Bez povrchové úpravy by vám dřevěný zahradní nábytek mohl rychle ztratit svou krásnou přirozenou barvu, plesnivět či dokonce hnít. Odměnou za vaši péči vám však bude zahradní nábytek, který vám bude plnohodnotně sloužit velmi dlouhou dobu.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť

5 comments

Dita 23. června 2015 - 18:08

Uvažuju o ratanovém nábytku, ale nevím na koho se obrátit, chci kvalitu, design, a rozumnou cenu. Díky za typy

Romana 24. června 2015 - 10:06

Kupovala jsem v *****, je to hezkej designovej nábytek, ale zas neměly moc na výběr, zas ta cena byla lákavá a kvalitu zjišťuju teď a asi bych hledala dál…

Dita 25. června 2015 - 10:39

Co vás zklamalo? našla jsem si je na netu, a krásnej nábytek…

Romana 2. července 2015 - 9:52

Už vlastně jen to, že jsme to nedostaly v celku, ratan je asi dobrej a pružnej materiál, ale v našem případě, kamarádka má ratanovej komplet na zahradě od jiné firmy a je to jiná kvalita.

Tereza Jízková 2. července 2015 - 10:08

Pokud chcete kvalitní nábytek, vždy se dívejte na „maličkosti“ jako je kompletní nebo skládaný nábytek, z čeho je konstrukce a pak jak moc je ten nabýtek vypletený a i potahy jsou důležité, dotvářejí to všechno. My máme zahradní nábytek od *****, je prostě vidět že vědí, co dělají a to se mi líbí.

Comments are closed.