Home Trendy ze zahraničí Mobilní domy: bydlení s nízkými náklady

Mobilní domy: bydlení s nízkými náklady

by blog.hezkynabytek.cz

Stavět či rekonstruovat dům je velice náročné, což nám potvrdí každý, kdo tím už někdy prošel. Je potřeba zařídit kupu věcí, počínaje pozemkem, přes povolení, shánění materiálu a řemeslníků, až po samotné míchání malty. Z toho mají největší radost členové rodiny, kteří se vždy ochotně zapojí. Co takhle, kdyby ten dům sám přišel až k Vám? Nebo přijel. Na kolečkách. Na Vás už by zbylo jen se nastěhovat. Dnes už tohle nemusí být jen sen. Může se to opravdu stát. A to dokonce za daleko nižší částku peněz, než jakou byste odhadovali…

Exterior_Sectional

Pokud si představujete unimobuňku pro řemeslníky, karavan, cirkusovou maringotku či vyřazený železničky vagón, pak Vás možná překvapí, že byste povětšinou mobilní dům (Mobilheim) pouhým pohledem nerozpoznali od klasických rodinných domů. Vzhledem, způsobem přepravy a tvarem by mohl připomínat obytný kontejner nákladního auta. U mobilních domků však můžete najít terasy, zahrádky, jsou obloženy vkusným moderním obkladem a náleží k nim vše, co očekáváte od domu 21. století.

Trend pořizovat si mobilní dům vznikl v USA v závislosti na nezbytnosti častého stěhování se za prací.  Až 8 miliónů obyvatel Ameriky bydlelo v přibližně 3,4 miliónech mobilheimů během 70. let minulého století. Hodně mobilheimů se také sdružuje na speciálně určených místech (tzv. parcích), kde je život obdobný životu na sídlištích, jen náklady jsou nižší. Popularita bydlení v komunitě mobilních domků je stále vysoká, to potvrzuje i příspěvek na internetovém fóru, který přidal jeden z obyvatelů takové komunity.

„Naše čtyřčlenná rodina se usadila v pěkné komunitě mobilních domů na jihovýchodě USA. Trochu jsme se toho obávali, kvůli dětem, ale ničím se neliší od běžného sídliště v příjemném maloměstě. Máme mnoho straších sousedů a několik rodin s dětmi. Je to bezpečné místo. Děti si hrají venku s kamarády až do tmy a my můžeme posedávat na dvoře, grilovat a hrát společenské hry. Každé z našich dětí má svůj vlastní pokoj a ačkoli se mobilní domy nevyznačují prostorností, máme dost místa a aspoň nás to nutí nehromadit nepotřebné haraburdí. Jsme spokojeni s naším bydlením a jsme rádi, že jsme si nekoupili drahý dům, jen abychom se vyrovnali jiným. Dalším bonusem je, že ho splatíme ještě předtím, než dovršíme čtyřicítku.” (zdroj:  http://www.experienceproject.com)

mobilheim2-1024x725

Zdroj: Wikimedia

Navzdory rostoucímu zájmu o komunity mobilních domů v Německu, zatím se tam s nimi běžně nesetkáme. O dnešní situaci píše Wilhelm Lenk žijící v univerzitním městě Gießen:

„Po právní stránce je Německo sto let za opicemi, v porovnání například s Velkou Británií nebo Holandskem. Pro mobilní domy momentálně existuje několik vyhrazených pozemků, které se nachází na idylickém místě a mají potřebnou infrastrukturu. Vím o dvou místech, kde můžete takto bydlet a platíte nájemné 2 000 € ročně, včetně všech poplatků a přitom nejste se sousedy hlava na hlavě. Jaké jsou pozitiva bydlení v mobilheimu? Jste pánem svého domu, bydlíte v pěkném prostředí, náklady na provoz jsou nižší v porovnání s klasickým bydlením v domě, údržba je navíc jednoduchá, žijete více podle svého a pokud Vás omrzí místo, necháte si dům odtáhnout někam jinam.” (zdroj: http://www.giessener-zeitung.de)

Pro nás mobilní domy znamenají především jednoduché nabytí, minimalistický komfort a především přívětivou cenu.

Jak Mobilheim poznáte?

Od klasického domu jsou kolikrát k nerozeznání, jedná se však o montovanou stavbu. Můžete narazit na různé velikosti a provedení, např. na malou garsonku, ale i na komfortnější verzi mobilheimu o rozloze 40 m2, která je na Slovensku k dostání už za 15 000 €. Pokud toužíte po rozloze 150 m2, dá se vyhovět i tomuto přání. Co se týče tvaru, nejvíce se vyskytují obdélníkové domy, montují se však i do tvaru L a C.  Cena dražších modelů závisí na provedení a vybavení vnitřku.

Z čeho je mobilní dům vyrobený?

Široká škála materiálů je použita při výrobě mobilheimů, mezi nimi nechybí kovy, plasty ani dřevo. Na kovový podvozek s 2 nebo 3 nápravami, který je základem konstrukce, je upevněn ocelový rám nebo dřevěný hranol. Vnější stěny se vyhotovují z hliníkového plechu a obkládají se dřevem nebo PVC. Polystyren či minerální vata se používají jako tepelná izolace mezi vnějšími a vnitřními stěnami. Střecha je vyráběna z pozinkovaného či hliníkového plechu. V interiéru domu se na stěnách nachází sádrokarton nebo dřevěné obklady. Pokud se chcete přesvědčit o bytelnosti těchto domů, navštivte některou z firem, která je nabízí. Uvidíte to tak na vlastní oči.

mobilheim3

Zdroj: Wikimedia

Jak vypadá vybavení mobilního domu?

Vybavení se odvíjí od ceny domu. V průměrném domku se nachází obývák, kuchyň, ložnice (1 či více), koupelna (s umyvadlem a sprchovým koutem/vanou) a splachovací záchod. Nemusíte se bát, že by Vám v zimě byla zima, většinou v mobilheimu najdete i topná tělesa (např. plynový krb nebo elektrický radiátor). Počítat můžete s elektrickými zásuvkami a jističi.

Co dalšího z klasického domu můžete najít v mobilheimu?

  • šatník
  • keramické obklady v koupelně, kuchyni a na záchodě
  • dvojitá skla
  • francouzská okna (na celou výšku domu)
  • vnější žaluzie
  • digestoř
  • pergoly
  • příčky
  • terasu
  • vanu
  • myčku nádobí
  • pračku a sušičku
  • klimatizaci
  • přípojku na TV/satelit

Co je nutné pro zapojení mobilheimu?

Mobilní dům Vám dodají se zabudovaným rozvodem elektřiny (220 V), vody a odvodem odpadu. Vaší prací bude zavedení přípojky na elektřinu a vodu a případně i na plyn. Pokud na Vašem pozemku není zavedený plyn, je řešením připojení na propanbutanovou láhev. Elektrickou energii můžete získávat i z alternativních zdrojů (např. ze solárních panelů).

Co patří mezi největší výhody mobilních domů?

  • získání je jednoduší než stavět klasický dům
  • nižší měsíční náklady na provoz a údržbu
  • eventualita zateplení a celoročního využívání
  • díky nesdílení stěn domů (jako je to v bytové či řadové zástavbě), nerušíte sousedy
  • nízká pořizovací cena
  • nižší pojistné
  • dlouhá životnost (přibližně 50 let)

Komu mobilní domy budou vyhovovat?

  • lidem, kteří ocení minimalismus, mají dobrý pozemek ve vlastnictví, ale chtějí ušetřit peníze za dům
  • chatařům, na sezónní pobyt v přírodě
  • lidem hledajícím přechodné bydlení, například těm, kteří potřebují dočasný domek mezitím než dostaví vlastní dům
  • obětem živelných katastrof, kteří ztratili střechu nad hlavou
  • podnikatelům může posloužit jako finančně nenáročná provozovna či kancelář
  • jako sklad materiálu
  • zaměstnancům firem jako dočasné bydlení, jídelna nebo sociální zařízení
  • může sloužit jako vrátnice, šatna, veletržní stánek, garáž
  • ubytovacím zařízením (hotelům, ubytovnám, kempům), které potřebují rozšířit ubytovací kapacitu pro své hosty
  • klubům, spolkům a zájmovým kroužkům jako ubytování pro své členy
  • zvířatům jako stáj

mobilheim4-1024x768 (1)

Zdroj: Wikimedia

Díky tomu, že mobilní dům je možno přesouvat, nepatří do kategorie nemovitostí. K získání hypotéky na mobilní dům tudíž musíte již nějakou nemovitost vlastnit, samotným mobilheimem není možné ručit. Vyřešit to však můžete obyčejnou půjčkou bez dokladu příjmu a předkládání účelu, klasickým úvěrem nebo americkou hypotékou. Pokud máte našetřen dostatečný finanční obnos, je samozřejmě možné za mobilheim zaplatit i v hotovosti či převodem z účtu.

Jaké normy musí mobilní dům splňovat?

K tomu, abyste si mohli mobilheim nahlásit jako trvalé bydliště, musí splňovat statické, tepelně-technické, požární a hygienické normy. Musí projít řádnou kolaudací a mít přiřazené číslo popisné. Starší mobilní domy jsou většinou kvůli nesplňování legislativních norem k trvalému bydlení nevhodné. V takové situaci v mobilheimu bydlet smíte, ale trvalé bydliště je nutné mít nahlášené jinde.

Kam se může mobilní dům umístit?

Před zakoupením pozemku, na kterém chcete svůj mobilní dům mít, ověřte si u místního úřadu, zda je povolené ho tam umístit. Při chybějících potřebných přípojkách je nutné stavební povolení. Pokud tam však jsou, pak se můžete bez stavebního povolení nastěhovat klidně ihned. Doporučením pro Vás je zjistit si na místním úřadě, zda Vámi zvolená parcela nepatří do chráněné krajinné oblasti (CHKO), a vyřídit si na stavebním úřadě ohlášení o umístění mobilního domu na pozemek.

Co dělat, když se pozemek nachází v CHKO? I tam může mobilheim být umístěn, ale správa CHKO je oprávněna po Vás vyžadovat menší úpravy domu, aby se začlenil do okolí. Důležité je myslet na to, aby byl pozemek rovný a půda dostatečně hutná.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zdroj: Wikimedia

Jak se mobilní dům dostane na pozemek?

Doprava je většinou zajištěna prodejci mobilních domů. Provádí se tažnými nebo transportními vozidly, na místech se špatným přístupem se používá podvalník, který je tažený traktorem, v nejkrajnějších případech se dá použít i helikoptéra. Po osazení domku na podpěry, zapojení elektřiny, vody a plynu a po provedení kontroly, která je vykonaná revizním technikem, je už možné se nastěhovat a užívat si svého nízkonákladového bydlení.

Nechali jste se přesvědčit? Dali byste si říct, abyste vyměnili svůj byt v paneláku za mobilní domek v přírodě? Už Vás dokonce napadlo i místo, kam ho umístit? Napište nám o tom do komentářů!

 

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť