Home Jak pečovat o nábytek Smart domácnost: ušetřete 2 až 4 hodiny týdně!

Smart domácnost: ušetřete 2 až 4 hodiny týdně!

by blog.hezkynabytek.cz
pexels-photo

Foto: © 2015 Pixabay

Každý den to stejné: vaření, mytí nádobí, uklízení, praní, nákupy… Potřeba vysát, pokosit trávník. Množství malých činností okolo domu a zahrady, které neděláme rádi. Co kdyby se to dalo nějak obejít, zautomatizovat, kdyby se tak našel způsob, který nám ulehčí domácí práce a zjednoduší každodenní fungování?

Na chytré telefony- smartphony jsme si už zvykli. Umíme si však představit i život v chytré domácnosti? Stane se smart living jedním z hlavních trendů života v 21. století? Nestane. Už jím je! Technologie se hýbou dopředu a výrobci elektroniky na celém světě tvrdě pracují, aby zjednodušili život nejen vojákům, kosmonautům a letcům, ale i běžným smrtelníkům, kteří zoufale postávají při žehlicím prkně.

Co patří k trendu smart living?

Smart domácnost je dům nebo byt, ve kterém jsou určité funkce a systémy spotřebičů ovládány elektronicky z jednoho místa, většinou přes přehledné uživatelské rozhraní v smartphonu nebo tabletu. Světoznámý výrobce elektroniky Samsung vyvinul koncept Samsung Smart Home. Je to geniální domácnost, která Vám umožní na dálku kontrolovat vybrané spotřebiče, jako jsou robotické vysavače, lednice nebo klimatizace či monitorovat jednotlivé pokoje pomoci tabletů, smartphonů a smart hodinek. Podobné systémy jsou na vzestupu a možná se už brzy stanou integrovanou součástí našich domovů.

Smart bydlení má mnoho výhod a jednu nevýhodu, tou je ještě stále poměrně vysoká pořizovací cena. Největší výhodou je očividná úspora času, který byste jinak strávili jednotlivými domácími pracemi nebo nastavováním spotřebičů. Takto Vám zůstane více času na partnera a na děti. Další velkou výhodou je šetření peněz a přírodních zdrojů, jelikož koncept smart living je i o ekologických řešeních. Ty nejmodernější smart domácnosti využívají i elektrickou energii ze solárních panelů. Ovládací systém Vám taktéž poskytne přehled o Vaší spotřebě a výdajích. Velkou výhodou je přehledné a jednoduché ovládání, které může probíhat i na dálku, například když jste na služební cestě či dovolené. Nad svou domácností neztratíte tedy kontrolu ani tehdy. Právě v takovýchto situacích oceníte i schopnost smart bytu ochránit se před zloději, a to například díky systému ztmavování světel v noci, zatahování žaluzií nebo speciálnímu alarmu. Automatizované ovládání spotřebičů hraje do karet i zapomětlivým jedincům, kterým připomíná, že je potřeba udělat určitý úkon nebo ho rovnou vykoná za ně.

smart-watch-821559_1920

Foto: © 2015 Pixabay

Čas jsou peníze. Ale čas vám nikdo nevrátí!

Nečekejte doma několik hodin zbytečně!

Naložili jste pračku, odešli jste z domu a zapomněli ji zapnout? Těmto menším domácím faux pas se budete umět vyhnout, pokud zainvestujete do inteligentních spotřebičů. Smart pračky a sušičky můžete i na dálku ovládat přes smartphone. Existují také smart systémy, které Vám umožní na dálku regulovat ohřev vody a topení. V zimě po lyžování se určitě potěšíte návratu do vytopené domácnosti a do koupelny, ve které ihned teče teplá voda.

Snad nejoblíbenější a nejvíce cenově dostupné smart spotřebiče pro ty, kteří neradi vysávají (a ruku na srdce, kdo vysává rád?) jsou robotické vysavače. Jejich výhodou je, že dokáží zmapovat celý prostor, díky čemu nevynechají žádný tmavý kout. Jakmile robotický vysavač narazí na překážku, odrazí se od ní a pokračuje dále. Novější modely mají tiché motory a jejich přítomnost nebudete registrovat.

laundry-413688_1920

Foto: © 2015 Pixabay

 

I v kuchyni se dá „multi-tanskovat“ rychleji!

Pamatujete si film „Návrat do budoucnosti“? V roce 1985 byly představy o kuchyňské realitě roku 2015 tak trochu nepřesné. Stále nemáme trouby, do kterých bychom vložili například maličkou pizzu a ta by následně několikanásobně zvětšila svůj objem. Už dnes se však dají sehnat inteligentní lednice s LCD displejem k ovládání jejich fungování. Se smart lednicí od Smasungu můžete dokonce i telefonovat. Stačí ji propojit se smartphonem Samsung Galaxy. Lednice je celkem neobvyklý telefon, co myslíte? Tato smart lednice má WI-FI, dokáže přehrávat hudbu, můžete si pročítat zprávy a můžete si na ní shlédnout filmy streamované z Vašeho smartphonu.

Jak budou smart lednice vypadat v budoucnosti? Pravděpodobně budou ještě chytřejší, se schopností zjistit, jaká potravina Vám právě chybí nebo je po záruce a objedná ji online. Smart lednice Vás také upozorní na špatně zavřené dvířka. A samozřejmě díky propracovanému systému chlazení a mražení ušetří energii.

Hudbou budoucnosti již nejsou kuchyňské linky se spotřebiči, jako sporák, trouba či mikrovlnka, vybavenými LCD panelem pro pohodlné ovládání. Menu bývá intuitivní a připomíná ovládání ve smartphonu. Vývojáři z Applu posunuli pečení na vyšší level. Vyvinuli inteligentní troubu podobnou počítači, která dokáže odhalit, co jste do ní vložili, nastavit správné parametry pečení a díky zabudované kameře Vám do mobilu zabezpečí livestream dění uvnitř. Skvělá vymoženost pro zaneprázdněné hospodyňky nebo začínající kuchaře.

kitchen-930781_1920

Foto: © 2015 Pixabay

 

V pracovně ušetříte nejen čas, ale i prostor!

V domácí pracovně určitě přivítáte možnost chytrého propojení jednotlivých počítačů nebo počítače s tiskárnou, kopírkou, skenerem či externím harddiskem, popřípadě s už zmiňovanou smart televizí. Díky bezdrátovému propojení přes WI-FI doma nemusíte zakopávat o kabely.  Váš PC stolík tím pádem nemusíte zahalit technikou. Tiskárna může pokojně odpočívat někde, kde se na ni nebude prášit, třeba i zavřená ve skříňce, do které byste kabeláž nedostali. Použijete ji jen tehdy, když ji budete opravdu potřebovat. To stejné platí i pro externí disk.

Když právě nejste doma

Je pravděpodobné, že se součástí našich domů brzy stanou inteligentní zámky, které se budou otevírat pomocí smartphonu. A také smart zvonek s kamerou, díky kterému na Vašem telefonu uvidíte, kdo je za dveřmi a budete moci prohodit pár slov s návštěvníkem, který Vás nezastihl doma.

… a pro vaše potěšení

V obývacím pokoji určitě oceníte velkou a chytrou smart televizi, která se ovládá přes přehledné uživatelské rozhraní podobné počítači. Kromě klasické kabelovky si na ní budete moct přehrát například i videa z Youtube nebo streamové filmy.  Abyste si smart televizi nekupovali nadarmo, zabezpečte si nejdříve internetové připojení a samozřejmě i pěkný a elegantní TV stolík.

V celém domě nebo bytě oceníte následující smart vychytávky:

  • systém ventilace, vytápění a ochlazování vzduchu (klimatizace) – toto všechno lze ovládat na dálku, pohodlně, přes aplikaci v smartphonu
  • bezpečnostní systémy (alarm) s kamerami a detektory dýmu (hlásiči požáru) – oceníte je především, když se nacházíte daleko od domova
  • smart zásuvky se senzory proti přehřátí Vám umožní ovládat spotřebiče na dálku pomocí mobilní aplikace a sledovat spotřebu elektřiny
  • smart žehlička – nemusíte se bát, že vyhoříte, žehlička se sama vypne, jestliže je nečinná. Dává si pozor i na páru, vypouští ji jen během žehlení

Namísto zdlouhavých prací v zahradě si v ní raději odpočiňte

Díky naprogramovanému smart systému na zavlažování zahrady Vám odpadne další starost. O trávník se Vám postará smart sekačka, která funguje na podobném principu jako robotický vysavač. Stačí, když jí vymezíte prostor, který má kosit, nastavíte pravidelnost a sekačka Vás ušetří námahy, což oceníte především během deštivých dní. Novější verze robotických sekaček zvládají i členitější terén, který mírně stoupá do kopce.

lawn-mower-414249_1920

Foto: © 2015 Pixabay

 

Som pripravený nakúpiť kvalitný nábytok! (4)Jaké smart vychytávky by potěšily Vás? Jaké domácí práce byste nejraději delegovali na domácí spotřebiče? Napište nám do komentářů!

 

 

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť