Home Rady při výběru nábytku Investujte do správné postele! 5 otázek, na které byste neměli zapomenout při výběru nové postele

Investujte do správné postele! 5 otázek, na které byste neměli zapomenout při výběru nové postele

by blog.hezkynabytek.cz

Postel si většinou vybíráme na mnoho let. Měla by se nám skutečně líbit a zároveň poskytnout klidný noční spánek. Nabídka na trhu je v dnešní době opravdu velká. Jakou postel si máme vybrat, abychom našeho rozhodnutí později nelitovali?

Na začátek si položte následující otázky:

  • jak by měla postel vypadat (její tvar, barva, ladění s interiérem)?
  • jak často plánujete postel využívat (příležitostní spaní, každodenní spaní)?
  • jakou kvalitu materiálů a zpracování požadujete?
  • jakými funkcemi by měla být vybavená?
  • kolik by měla stát?

Při výběru postelí bychom měli zohledňovat několik kritérií. Podíváme se na ně blíže:

 1.  Dělení postelí podle počtu lůžek

Jaké postele jdou nejvíce na dračku, co myslíte? Statistiky hovoří o převažujícím prodeji dvoulůžkových manželských postelí oproti jednolůžkovým. Manželské postele jsou dominantou ložnice. Vybírají se pro každodenní spaní a často vynikají odolností, mají promyšlené řešení úložného prostoru a seženete je v různých odstínech. Cena se odvíjí převážně od výrobního materiálu a technického řešení konstrukce.

U jednolůžkových postelí se rozhodujte podle toho, jak intenzivně je plánujete využívat. Postel pro návštěvu, která bude sloužit na spaní jen pár dní v měsíci, nemusí být nutně z dubového masívu, nepotřebuje designové čelo s osvětlením a množství úložného prostoru, i když Vám samozřejmě nic nebrání si takovouto postel koupit. Jednolůžkové postele, určené na příležitostné spaní, mají obvykle fantastickou cenu, ale dlouhodobou odolnost vůči vrzání od nich nečekejte.

Manželská postel 160 cm - Signal - Parma A (s roštem)

Manželská postel 160 cm – Signal – Parma A (s roštem)

 2.  Dělení podle typu konstrukce

Postele dělíme podle typu použité konstrukce na klasické, patrové, rozkládací a vyklápěcí postele. Každý typ má své výhody a nevýhody.

Klasický typ postele

Klasický typ postele stojí samostatně a pevně na podlaze a nemá úložný prostor. Výhodou však je, že tyto typy postelí mají zpravidla zajímavý design.

Patrové postele

Pokud máte v dětském pokoji dvě nebo tři malé děti, budete určitě zvažovat, jak ušetřit drahocenný prostor na hraní. Současný trend těmto postelím nepřeje. Patrové postele klasického typu s horním lůžkem umístěným nad spodním jsou převážně na ústupu. V minulosti byly patrové postele oblíbené, dnes již existují modernější a často bezpečnější řešení na šetření místa (například rozkládací postele). Za hlavní nedostatek se považovaly možné pády při přesunu dětí z horního lůžka po schodech. Dítě umí spát hlubokým spánkem a kdykoliv se v noci vzbudí na návštěvu WC, často není zcela bdělé, má sníženou koordinaci pohybu a může spadnout z žebříku patrové postele. Pokud plánujete koupit klasickou patrovou postel, ověřte si pevnost horních bariér a jejich upevnění. Dejte přednost pevným a jednolitým bočnicím, hlavně na horním lůžku.

Patrová postel 80 cm – Famm – Rico 3 (s matrací)

Rozkládací postele

Tyto postele umí šetřit prostor v místnosti a používají se převážně v dětských a studentských pokojích. Nerozložená rozkládací postel vypadá na první pohled jako vysoká jednolůžková postel, avšak vysunutím lůžkové plochy na jejím boku dostáváme komfortní dvoulůžko. V současnosti jsou na trhu promyšlené rozkládací postele, které poskytnou po rozložení i 3 dětská lůžka.

Vyklápěcí postele

Jestliže skutečně potřebujete umístit v místnosti plnohodnotnou postel a nechcete spát na rozkládací pohovce, existuje i jiné řešení: vyklápěcí postele. Pro vyklápěcí postel se také užívá označení sklápěcí postel, sklopná nebo výklopná postel. Všechny výrazy popisují to stejné řešení: postel, která se přes den nenápadně schová ve skříni.  Takovýmto způsobem dokáže ušetřit potřebný životní prostor. Pokud si celou postel ráno sklopíte, získáte místo navíc.

Rozkládací postel - WIP - Roger (s roštem)

Rozkládací postel – WIP – Roger (s roštem)

 3. Dělení podle základního výrobního materiálu

Postele z masivu

Pokud hovoříme o kvalitě nosného materiálu postele, odolnosti vůči vrzání a vůči povrchovému poškození, zdravotní nezávadnosti použitého materiálu, doporučujeme upřednostnit postele, které jsou vyrobené z masivního dřeva. Jestliže není v popisu produktu uvedeno jinak, při koupi postele kupujeme pouze rám jednolůžka nebo manželského dvoulůžka. K posteli si následně dokupujeme rošt a matraci.

Na masivních postelích lidé oceňují zdravotní nezávadnost (masivní dřevo nezadržuje prach) a ekologičnost, dále pevnost a odolnost vůči dlouhodobé zátěži. Nejprodávanější a nejlevnější masivní postele se vyrábějí ze smrkového a borovicového dřeva. Kvalitnější dřevo je buk a ještě lepší je zvolit si postel z tvrdého dubového dřeva, které je však dražší. Podle přání zákazníka se každé dřevo může namořit do zvoleného odstínu. Na povrchovou úpravu masivu se používá bezbarvý lak (lesklý nebo matný).

Manželská postel 160 cm - Styler - Nela

Manželská postel 160 cm – Styler – Nela

Postele dřevěné: dřevotříska s povrchovou úpravou (lamino a laminát)

Nejrozšířenějším materiálem, který nahrazuje masivní dřevo při výrobě postelí, je dřevotříska. Vyniká skutečně výbornou cenou a vyrábí se převážně s povrchovou lamino úpravou (do této kategorie patří i úprava foliováním) a povrchovou úpravou odolným laminátem (CPL, HPL). Postele z dřevotřísky nabízejí množství povrchových motivů a barev v podobě nalepených folií. Laminovaná dřevotříska se hodí na méně namáhané typy nábytku. Mezi nevýhody patří slabá odolnost vůči vlhkosti. Postel z dřevotřísky také začíná vrzat mnohem dříve, v porovnání s postelí z dřevěného masivu. Ani dodatečné dotáhnutí spojů nemusí tento problém vyřešit.

Čalouněné postele

Čalouněné postele jsou v našich končinách poměrně oblíbené. Hlavním důvodem, proč si zákazníci kupují tyto typy postelí, je široká paleta výběru čalounění.  Na čalounění se používá látka, ekokůže a pravá telecí kůže. Konstrukce čalouněné postele může být z masivního dřeva nebo dřevotřísky. Čalouněná postel vyžaduje starostlivost, musí se z ní odstraňovat prach vysáváním (pokud není potahová látka povrchově upravená Teflonem, který prach odpuzuje).

Při výběru čalouněných postelí doporučujeme zvážit postele, do kterých si můžete vložit samostatný rošt a nečalouněnou matraci podle Vašich preferencí.  Dbejte na to, aby měla postel promyšlené odvětrávání, matrace totiž pohlcuje vlhkost vydanou z těla během spánku a následně potřebuje přes den vyschnout. Pokud máte v posteli čalouněnou matraci, vězte, že není stavěná pro náročný každodenní spánek a čalounění brání rychlému odvětrávání matrací.

Postele kovové

Design kovových postelí je přitažlivý a často je to nejdůležitější důvod pro koupi postele. Detailní práce uměleckého kováře dělá z těchto postelí magnet na oči a Vy si jednoduše neumíte představit spát na jiné posteli než na kovové. Jestliže jste romantický typ, určitě najdete právě mezi postelemi z kovu svůj vysněný model. Mezi další přednosti patří vysoká pevnost a nosnost a výborná vzdušnost. Odolnost kovových trubek je velmi velká. Kovová postel tedy nevyžaduje žádnou starostlivost a velmi rychle ji vyčistíte vlhkým hadříkem.

Jednolůžková postel 90 cm - Halmar - Veronica 90 (s roštem)

Jednolůžková postel 90 cm – Halmar – Veronica 90 (s roštem)

Jaké další otázky kladou zákazníci při koupi nové postele?

  • Jakou velikost postele zvolit?

Tuto otázku si klade poměrně mnoho zákazníků. Jde vlastně o rozměry použité matrace pro jednotlivce ve zvolené posteli. Každý má své vlastní preference na rozměr lůžkové plochy na spaní.

Rozměr matrace je definovaný primárně délkou a šířkou.

Délka matrace

Každý člověk má specifický spánek, oblíbenou polohu při usínání a samozřejmě i svůj oblíbený typ matrace. Kvalitní spánek vyžaduje trošku delší matraci než je výška postavy. Pokud měříte 180 cm, matrace s délkou 200 cm bude pro Vás ideální. Jestliže však měříte 192 cm, matrace s délkou 200 cm bude pro Vás krátká. V tomto případě se poohlédněte po posteli, do které můžete umístit matraci, která je vyrobena na míru. Měla by být minimálně o 15 cm delší než výška postavy.

Dnes jsou standartní a nejvíce prodávané matrace s délkou 200 cm. Současní výrobci matrací umí vyrobit jednotlivý kus atypického rozměru, vhodný pro Vaši postavu. Pokud jste teda nuceni pořídit si postel větších rozměrů, myslete na to, aby i vybraná postel měla možnost umístění nadstandartní (atypické) matrace. V nedávné minulosti byli lidé nepatrně nižší a běžná délka matrace byla 190-195 cm.

Šířka matrace

Šířka matrace je individuální a závisí na preferencích zákazníka a typu vybrané postele. Nejprodávanější jednolůžkové matrace mají šířku 90 cm. Jednolůžkové matrace šířky 100 cm jsou vzácnější, ale spánek na nich bývá pohodlnější.

Manželské matrace

V případě společných matrací do manželských postelí bývá nejoblíbenějším rozměrem matrace s délkou 200 cm a šířkou 180 cm.

  • Jak ovlivňuje výška postele od podlahy dobrý spánek?

Výška postele od podlahy je vzdálenost vrchní hrany matrace od podlahy v místnosti. Ideální je, když se na postel můžete posadit a z posedu se následně bezproblémově postavit, ať už máte 35 anebo 65 let. V současnosti se nejčastěji setkáváme s postelemi s výškou 45 – 55 cm, aby bylo vstávání z ní pro dospělou osobu nejpohodlnější. Starším a méně pohyblivým lidem doporučujeme postele s výškou lůžkové plochy od podlahy přibližně 50 – 60 cm, která jim zabezpečí ještě lehčí vstávání. Pohybový aparát staršího člověka už totiž není v takové dobré kondici a ráno při vstávání z postele je člověk rozlámaný a má strnuté klouby.

  • Mám si koupit postel s čelem nebo je čelo zbytečnost?

Čelo na posteli umí dodat „pocit bezpečí“, hlavně, když postel není umístěná hlavou ke stěně, ale stojí volně v prostoru. Čelo postele dokáže zastoupit funkci opěradla, když si otevřete rozečtenou knihu nebo zapnete TV a sedíte na matraci. Z postele se stává tak pohodlné křeslo.

Každá postel je vybavená dvěma čely. Jedná se o přední a zadní čelo neboli čelo u nohou a u hlavy. Přední čelo nebo čelo u nohou se vyrábí převážně ve stejné výšce jako postelové bočnice, ale na trhu jsou i postele s vysokým čelem u nohou. Důležitější je výška zadního čela nebo čela u hlavy, které slouží na to, aby Vám nevypadával polštář a abyste si mohli komfortně opřít záda. Co se týká bočnic postele, jejich výška by měla být přibližně 7 cm a více pod úrovní matrace, aby bočnice netlačily do nohou při vstávání z postele po zatlačení matrace. Abyste si neublížili, bočnice by měly mít zaoblené hrany. Bariéry, bočnice nebo jinak řečeno malé zábrany (zábradlí) bývají žádoucí u dětských postelí.

  • Mám koupit do manželské postele jednu matraci nebo dvě?

V případě manželské postele je možné koupit i 2 kusy různých roštů a matrací, ale postel musí být vybavena nosnou příčkou na konstrukci uprostřed a nosnými deskami nebo kováním po celém obvodu lůžka. Na tyto nosné desky nebo kování se posléze poskládají 2 odolné rošty. Toto technické řešení však nemá každá manželská postel a v tomto případě je následně vybavena úchyty nebo kováním pouze na vnější straně. Toto řešení dovoluje umístit jen jeden společný rošt spojený v pevném rámu, jelikož se uprostřed nenachází nosná příčka na 2 oddělené rošty.

Ideální je mít takovou postel, kde se partneři během spánku nebudou vyrušovat, a proto doporučujeme ověřit si tento technický detail vyhotovení postele a koupit si takový model, kde se dají vložit 2 oddělené rošty matrace. Každý si vybere svou ideální tvrdost a typ matrace, při jejich výběru však zachovejte přibližně jednotnou společnou výšku, abyste po jejich položení do postele neměli uprostřed mezi matracemi 5 cm vysoký schod.

  • Jak se dá využít prostor pod postelí?

Využitelný úložný prostor pod postelí je omezený hlavně výškou postele. Pro uskladnění věcí můžete pod postel umístit například speciální zásuvku pod postel. Postel má být ideálně navrhnutá tak, aby poskytla odvětrávání matrace. Odvětrávání je zabezpečené tehdy, když sušší vzduch v místnosti vstupuje pod postel mezi lamely roštu, přechází do vyšších částí a následně matraci vysušuje. Pokud jakýkoliv úložný prostor pod roštem zaplníte po okraj, například sezónním oblečením, matrace se neodvětrá, protože nebude zabezpečené proudění dostatečného množství vzduchu potřebného k odstranění nežádoucí vlhkosti z matrace. Volný prostor pod roštem tedy zaplňujte s rozumem.

Manželská postel 140 cm - Tempo Kondela - Roket bílá

  • Jaké osvětlení bychom měli zvolit k posteli?

Vyzkoušejte například moderní LED světlo, o které se nepopálíte. LED technologie se dnes používá i do integrovaného osvětlení v postelích. Primární účel je dodat jemné světlo, aby člověk potmě nezakopl, a silnější světlo, které může sloužit jako zdroj světla při večerním čtení. Na čtení se nejčastěji využívají noční lampy umístěné na nočních stolcích, které jsou situovány po stranách postele, s cílem omezit vyrušování partnera. Pokud je světlo integrované do čela postele, umisťuje se výše nad hlavu, bývá dobře rozptýlené a vyznačuje se jemnou světelností.

Manželská postel 160 cm - Signal - Siena bílá (s roštem)

b8f07937-87c3-4222-8e9d-c1f15c3ca89a

Věříme, že jsme Vám zmiňovanými radami pomohli a přejeme Vám, abyste si z pestrého množství postelí vybrali tu pravou pro Vás. Máte nějaké otázky? Kontaktujte nás nebo se zeptejte v komentáři!

Zdroj: https://www.sleepandsnooze.co.uk/beds/how-to-clean-your-bed-frame

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť