Home Bydleme zdravě! Péče o sedačku: stačí jen pár pravidel!

Péče o sedačku: stačí jen pár pravidel!

by blog.hezkynabytek.cz

Víte, jakou péči vyžaduje látkový, ekokožený či kožený povrch sedačky? Poradíme vám!

Jistě nám dáte za pravdu, že vybrat dokonalou sedačku, která vám bude vyhovovat po všech stránkách, není vůbec jednoduché. Ale když už ji máte doma v obýváku, chcete, aby vydržela co nejdéle.

Rohová sedačka U - Tempo Kondela - Santiago

Rohová sedačka U – Tempo Kondela – Santiago

Nic však není zadarmo a o sedačku je důležité se umět správně postarat a také ji správně vyčistit. Ať už máte koženou, látkovou nebo sedačku z ekokůže, poradíme vám, po čem vaše sedačka touží.

Péče o sedačku s látkovým potahem

Látkové sedačky jsou oblíbené hlavně proto, že existuje obrovský výběr různých provedení, materiálů, barev a vzorů. Máte tak možnost najít sedačku, která je jako stvořená do vašeho obývacího pokoje. Kromě toho, látkové sedačky jsou finančně méně náročné než ty kožené.

Zda bude péče a čištění jednoduché, nebo o něco náročnější, závisí především na materiálu, ze kterého je vyroben potah. Existují totiž i materiály, které odpuzují vodu a čištění je tak jednodušší.

Rohová sedačka - Tempo Kondela - Sylt

Rohová sedačka – Tempo Kondela – Sylt

Nejčastějším problémem bývá to, jak vyčistit skvrny ze sedačky. Pokud máte látkovou sedačku se snímatelným potahem, není problém vyprat ho. V případě, že takovou možnost nemáte, můžete na skvrny použít čistící pěnu. V obou případech ale platí, že se musí zasáhnout co nejdříve, aby skvrna nezaschla.

Pokud na sedačku něco rozlijete, odsajte nejprve tekutinu hadříkem nebo utěrkou a až potom použijte pěnu na čištění.

Rohová sedačka - Tempo Kondela - Manigo

Rohová sedačka – Tempo Kondela – Manigo

Pravidelná péče o sedačku s látkovým potahem by měla zahrnovat vysávání, impregnaci a čištění. Vysávat sedačku se doporučuje jednou týdně, důkladné vyčištění nebo tepování alespoň 2-krát ročně.

Pokud se do takového čištění nechcete pouštět sami, objednejte si profesionály, kteří vám sedačku perfektně vyčistí. Když si zvládnete gauč vyčistit sami, použijte již zmíněnou pěnu a skvělý je i vysavač na mokré vysávání.

Při použití jakýchkoliv čistících prostředků si je nejprve odzkoušejte na malé ploše, která není až tak na očích. Přece, nikdy nevíte, jak takový přípravek zareaguje s vaší pohovkou.

Rohová sedačka - Tempo Kondela - Praga

Rohová sedačka – Tempo Kondela – Praga

Důležitá je i impregnace, která zabrání blednutí barev, potah bude odpuzovat vodu a bude i odolnější vůči znečištění. Impregnace by se měla dělat zhruba každého půl roku, přičemž je dobré pohovku ošetřit hned, jak si ji přivezete domů.

Akce a výprodeje

Jak ošetřovat sedačku z ekokůže

Ekokůže je v podstatě syntetická kůže, která se používá jako náhrada té pravé. I když se na první pohled zdá být stejná jako pravá kůže, skládá se z textilního podkladu a vrstvy netoxického polyuretanu. Eko kůže má tedy rozdílné vlastnosti a vyžaduje si i specifickou péči.

Sedačky z eko kůže jsou samozřejmě levnější než pohovky z pravé kůže. Jsou prodyšné a odolné vůči oděru. Výhodou oproti koženým sedačkám je i to, že ekokůže může mít v podstatě jakoukoli barvu. Na druhou stranu, svou životností určitě nemůže pravé kůži konkurovat. Ta se ale dá výrazně prodloužit, pokud se budete o sedačku dobře starat.

Rohová sedačka - Po-Sed - Buffalo

Rohová sedačka – Po-Sed – Buffalo

U sedaček z ekokůže je důležité myslet na několik základních pravidel. Pohovka by neměla být vystavena teplotám vyšším než 25 ° C a přímému slunečnímu záření. Nikdy nepoužívejte přípravky určené k ošetřování kůže. U ekokůže si vystačíte s jemným hadříkem a slabým mýdlovým roztokem, případně prostředkem určeným k ošetření ekokůže.

Rohová sedačka - Sagan - Nicki

Rohová sedačka – Sagan – Nicki

Pokud potřebujete vyčistit skvrnu od nápoje nebo od jídla, do rukou vezměte pouze jemný hadřík a mýdlový roztok. Určitě se nepokoušejte bojovat se skvrnami pomocí kartáčku, protože tím můžete pohovku zničit.

sedačky

Rozhodli jste se sáhnout po čisticím přípravku na ekokůží? Pak si pozorně přečtěte návod a raději ho vyzkoušejte na méně viditelném místě. Jen pro jistotu. Pokud se vám nepodaří skvrnu odstranit nebo nechcete pokoušet štěstí, obraťte se na odborníky, kteří již s čištěním sedaček mají zkušenosti.

Rohová sedačka - Tempo Kondela - Magna

Rohová sedačka – Tempo Kondela – Magna

Péče o koženou sedačku

Kožené sedačky jsou výrazně dražší než sedačky z ekokůže nebo látkové. Jenže pravá kůže vítězí na plné čáře pokud jde o životnost, nezaměnitelnou vůni a vzhled. Kožená sedačka vám bude spolehlivě sloužit dlouhá léta, ale musíte se o ni správně postarat.

Kožená rohová sedačka - Tempo Kondela - Varavo

Kožená rohová sedačka – Tempo Kondela – Varavo

Kožené sedačky potřebují pravidelnou péči, která spočívá v odstraňování prachu a nečistot, impregnování a minimálně 2 – krát ročně je potřeba důkladné vyčištění a konzervování. Na kůži nikdy nepoužívejte běžné čisticí prostředky, ale pouze ty, které jsou k tomu určeny. Podrobnější informace o péči o kožené sedačky najdete v jednom z našich předchozích článků.

Kožená rohová sedačka U - Tempo Kondela - Trek

Kožená rohová sedačka U – Tempo Kondela – Trek

Jakou sedačku máte doma vy – látkovou, koženou nebo z ekokůže? Jak se o ni staráte? Podělte se s námi o své zkušenosti a případně i další tipy.

Čtěte také: Zima ve znamení vintage: doplňky, které pohladí duši!

Líbí se vám tento článek? Podělte se o něj s přáteli  😉

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť