Home Obývák inspirace Jak zařídit malý obývák? Pomůže Vám odkládací stolek!

Jak zařídit malý obývák? Pomůže Vám odkládací stolek!

by Martin Stropko

Zařídit malý byt funkčně a zároveň hezky se může zdát jako neřešitelný problém, opak je však pravdou. Stačí si všechno dopředu dobře promyslet, a nejlépe nakreslit plánek bytu s rozmístěním nábytku. Také si dobře promyslete, jaký nábytek opravdu potřebujete, a bez kterého se obejdete. Některé kusy nábytku nepotřebujete, ale třeba jídelní stůl se neobejde bez židlí, postel bez nočních stolků a sedačka bez odkládacího stolku. Jak si vybrat odkládací stolek k sedačce do malého obýváku?

tk-intersys-dub-sonoma-60661819

 

Rozkládací a hnízdové stolky

V malém bytě volte více menších stolků nebo stolek s úložnou funkcí. Ideální jsou takzvané hnízdové stolky. Ty se nejčastěji skládají ze dvou nebo tří kusů různých velikostí a výšek, které zasunete do sebe. Všechny stolky pak zabírají místo jako jeden. Jejich výhodou je i snadná přenositelnost.

Rozkládací stolek oceníte v případě, kdy občas hostíte větší počet lidí a potřebujete na stolek odložit velké množství občerstvení. Některé zvětšíte třeba tím, že přídavnou plochu vysunete zpod stolku. V opravdu malém bytě pak oceníte stolek s možností zvýšení odkládací plochy. Pak u něj můžete pohodlně pracovat třeba na notebooku. Z některých stolků vytvoříte dokonce stůl jídelní.

picid_709113_x_1000_type_color_image

 

Materiály a konstrukce

Odkládací stolky se vyrábí z masivu, lamina, plastu, kovu i skla. V malém bytě oceníte stolek se skleněnou deskou, protože propouští světlo a opticky zvětšuje prostor. Podobně působí i povrch ve vysokém lesku. Na skle a lesklém povrchu se však drží otisky rukou i hrníčků a je na nich vidět prach, takže je musíte častěji čistit.

Do malého interiéru volte stolek s jednoduchým tvarem (nejlépe obdélník nebo čtverec), v lehkém a vzdušném designu a světlých barvách. Kruhu a oválu se raději vyhněte, protože zabírají příliš místa. Hrany by měly být dostatečně zaoblené, abyste se o ně nezranili. Styl volte podle ostatního nábytku v obýváku, především pak podle sedačky. Velikost stolku vyberte podle toho, kolik lidí bude stolek používat.

Vybírejte model s úložnými prostory. Je jedno, zda se bude jednat o zásuvky či poličky. Uzavřený úložný prostor je však vhodnější, protože ukryje uložené věci a místnost bude vypadat uklizenější. Do polic můžete dát proutěné košíky, které poslouží místo zásuvek. Praktický je stolek na kolečkách, protože ho snadno odsunete, pokud zrovna překáží. Oceníte to hlavně v případě, kdy máte rozkládací sedačku a každodenně na ní spíte.

halmar_diana_intro_konferencny_stolik

 

Další tipy

Pro odložení kávy či misky s občerstvením poslouží i taburet, který v případě větších návštěv využijete k sezení. Pak je však otázka, kam odložíte občerstvení. Opět se vyplatí taburet s úložným prostorem. Místo stolku poslouží k odkládání i pevná podložka, kterou umístíte na opěrku sedačky. Ovladače a časopisy můžete schovat také do „kapes“ zavěšených na područkách pohovky nebo křesla.

Pokud chcete stolek využívat pouze jako odkládací plochu, můžete zvolit moderní nízké provedení. Pro odkládání kávy a občerstvení je však pohodlnější stolek s výškou, která bude shodná s výškou sedačky (ve výšce kolen sedících osob). Pokud si nejste budoucím použitím jistí, volte raději stolek s možností změny jeho výšky.

Je zvykem mít stolek před sedačkou, ale pokud zde na něj nemáte místo, postavte raději z každé strany sedačky jeden menší stolek. Do malého obýváku se stejně většinou vejde jen sedačka pro dva lidi, takže každý na svou kávičku bez problému dosáhne. A pokud máte pohovku v rohu místnosti, tak ji trochu posuňte a do rohu postavte rohový stolek. Využít můžete i stolek na kolečkách, který spodní částí zasunete pod sedačku. Když nebudete na sedačce sedět, stolek k ní jednoduše přirazíte, a ten tak nebude zabírat cenný prostor.

picid_726293_x_1000_type_color_image

 

Řešili jste problém s malým obývákem? Poraďte ostatním čtenářům, jaký stolek jste nakonec vybrali.

 

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť