Home Obývák inspirace Prázdné kouty v domácnosti? Rohový nábytek je vyplní!

Prázdné kouty v domácnosti? Rohový nábytek je vyplní!

by Martin Stropko

Rohový nábytek je ideální do místností s mnoha okny a dveřmi i do malých a úzkých místností, protože je nezužuje ani nezkracuje, ale pouze vyplňuje jinak nevyužitý prostor. Drobnější rohové solitéry vyplní prázdné kouty, kam by se běžný rovný kus nehodil nebo nevešel. Problém s nedostatkem místa a především úložných prostor řeší čím dál tím více domácností. Díky rohovému nábytku můžete téměř jakýkoliv, tedy i malý prostor, zařídit zajímavě, vkusně a prakticky. Především v problematických interiérech totiž bývají rohy jediným vhodným místem, kam můžete postavit nábytek. Buď do něj postavíte běžný nábytek přes roh, nebo zvolíte rohový model.

V rohovém provedení se vyrábějí hlavně různé skříně a skříňky, komody, příborníky, vitríny i knihovny. Seženete i rohové televizní stolky, police, jídelní lavice, pracovní stoly a sedačky. Kromě nábytku seženete i různé bytové doplňky určené do rohu, třeba proutěné koše na prádlo či drátěné květinové stojany.

Rohová sedačka

Velké rohové sedačky jsou nás oblíbené, jenže do malého prostoru se příliš nehodí, protože zabírají hodně místa. Na rohovou sedačku se většinou vejde spousta lidí, můžete si na ní poležet, rozložit ji na poměrně velké lůžko a mívá i úložný prostor. Hodí se však spíš pro ty, kteří často pořádají filmové večery. Ve velkém prostoru můžete rohovou sedačkou vyčlenit různé funkční zóny. Existují rohové sedací soupravy do U, symetrické na obě strany i nesymetrické.

sedacka_gabo_siva_in_v2

 

Rohová police či regál

Polička může být moderním detailem, kterým vyplníte jinak málo nebo vůbec nevyužívaný rohový prostor. Při výběru dbejte na to, aby její design a barva ladily s celkovým stylem místnosti. Můžete si vybrat moderní polici z drátěného programu či ze skla, ale i rustikální polici z masivu. Police mohou mít jedno i více pater a různý tvar. Před koupí si rozmyslete, co na polici budete odkládat a dbejte na její nosnost. Při věšení si uvědomte, že vám nesmí překážet při pohybu po místnosti. Pokud je vám jedna polička málo, můžete si vybrat policový regál, do kterého uložíte mnohem víc věcí.

Rohová šatní skříň

Můžete si koupit sériově vyráběnou rohovou skříň ve standardizovaných rozměrech, pro lepší využití prostoru je však lepší nechat si vyrobit skříň na zakázku. Jen tak bude plně vyhovovat vašim potřebám. Rohová šatní skříň sice mívá užší dveře, uvnitř je však spousta prostoru. Ten můžete rozčlenit různými policemi, šatními tyčemi a dalšími doplňky. Vždy dbejte na to, abyste měli snadný přístup i do rohu skříně. Ideálním řešením je, když rohová skříň připomíná malou šatnu. Pak v ní ovšem nesmí chybět zrcadlo a osvětlení.

Rohový televizní stolek

Pokud už opravdu nevíte, kam umístit televizi, možná vás zachrání rohový televizní stolek. Jeho použití však není z hlediska pozorovacích úhlů vhodné za každé situace, takže ho nechejte jako poslední možnost. Lepší je rohový stolek, který má kolečka, díky kterým lehce stolek natočíte do ideálního pozorovacího úhlu. Také by měl mít úložné prostory na veškerou elektroniku, kterou máte u televize.

Rohová jídelní lavice

Jídelní lavice zabere méně místa než židle a poskytne dostatečné pohodlí pro více lidí. Díky tomu nepotřebujete tolik židlí. Pod sedákem může být skrytý velký úložný prostor. Rohovou lavicí vyplníte roh místnosti, ale můžete ji použít i v prostoru, kde pomocí ní ohraničíte jídelní zónu. Rohový díl lavice může sloužit jako police nebo místo k sezení.

WIP_Rohovy_JEDALENSKY_SET_TABURET_sonoma_jasna_ekokoza_bezova

 

Rohová skříňka či vitrína

Rohová skříňka většinou mívá police, může však mít i zásuvku. Police mohou být otevřené, nebo ukryté za plnými či prosklenými dvířky. Skříněk je na trhu spousta, takže je jen na vás, jaký design si vyberete. Pokud máte nějakou hodnotnější sbírku, bude jí slušet celoprosklená vyšší skříňka, tedy vitrína. Pro zvýraznění uložených předmětů můžete zvolit model se zabudovaným LED osvětlením.

Rohové květinové stolky a stojany

Máte hodně květin a už nevíte, kam s nimi? Pořiďte si rohový květinový stolek nebo stojan a využijte jinak prázdný kout. Myslete však na to, že některé kouty jsou poměrně tmavé, takže na stolek musíte postavit správný typ květin s ohledem na požadavky na světlo. Květinové stolky i stojany se vyrábí v mnoha tvarech a z mnoha materiálů, takže je opět na vás, jaký typ si vyberete. Buďto je můžete sladit se stylem místnosti, nebo zvolte nějaký výrazný solitér, který se stane ozdobnou dominantou místnosti.

Rohový psací stůl

Díky rohovému stolu využijete jinak prázdný kout v pokoji. Vždy však dbejte na to, aby ke stolu dopadal dostatek přirozeného světla (pokud je to možné), a aby dopadalo ze správné strany. Pokud bude stůl sloužit pouze jako počítačový, temný kout až tak moc nevadí. V rohu mívá počítačový stůl podstavec na monitor. Při výběru dbejte na to, aby v konstrukci bylo místo nejen na počítač, ale i pro vaše nohy a zasunutí židle.

LAVENDON_L11

 

Využíváte rohový nábytek, nebo necháváte kouty volné? Napište do komentáře pod článkem.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť