Home Jak pečovat o nábytek Čištění čalouněného nábytku není žádná věda!

Čištění čalouněného nábytku není žádná věda!

by Martin Stropko

Čalouněný nábytek je součástí většiny domácností a nemusí jít jen o  sedačku  nebo křesla. Oblíbené jsou i čalouněné postele, židle, lavice nebo dokonce noční stolky. O takový nábytek je potřeba se starat podle toho, z jakého materiálu je čalounění. Víte jak šetrně a efektivně čistit ekokůži, textil nebo kůži?

TEMPO_KONDELA_LEMON_U_CIERNA_SVETLOSIVA_P_1

 

Textilní čalounění

V součastnosti máte obrovský výběr textilního čalounění a netýká se to jen barvy a vzorů. Sedačky, křesla ale i čelo postele  mají často čalounění z mikrovlákna, které je příjemné. Tento materiál výborně vypadá a na dotyk nejvíce připomíná semiš. Pokud chcete takový nábytek vyčistit, obvykle vám bude stačit čistá voda nebo mýdlová voda a hadřička. Vůči nečistotám jsou odolné potahy vyrobené z kombinace bavlny a polyesteru (tzv.mikroplyš). Nábytek s takovým čalouněním není úplně běžný, ale stojí za to po něm zapátrat, protože je odolný vůči otěru a snadno se čistí, nejlépe na mokro s vlhkou hadřičkou.

TEMPO_KONDELA_XADRA_160_1

 

Vyhnout byste se měli obyčejným bavlněným potahům, které jsou poměrně náchylné na znečistění a velmi těžce se čistí. Pokud máte doma malé děti nebo chováte v bytě domácí zvířátko, vybírejte si spíše potahy, které jsou snímatelné a dají se vyprat. Dobrou volbou jsou i materiály, které odpuzují tekutiny a tudíž jimi látka nenasákne. Na jejich odsátí vám postačí suchá hadřička. Při čištění se v první řadě držte doporučení od výrobce.

SIGNAL_MALMO_NOCNY_STOLIK

 

Textilní čalounění je potřebné vysávat, protože se na něm zachytává prach. Alespoň jednou do týdne byste proto měli sedačku nebo křeslo povysávat. Použít se dá i vysavač s mokrým vysáváním. Vyhýbat byste se měli chemickým přípravkům, častému a intenzivnímu drhnutí kartáčem. Látka se může nenávratně znehodnotit nebo změnit svůj odstín. Pokud je nábytek silně znečištěný, například skvrnou od vína, kávy apod, použijte přípravky určené na typ látky, z které je nábytek vyrobený. V případě, že se vám skrvny nepodaří odstranit nebo chcete vyčistit celý povrch, bude vhodné obrátit se na odborníka a nechat si nábytek vytepovat.

TEMPO_KONDELA_KRESLO_CHARLOT_CERVENA

 

Kožené čalounění a ekokůže

Nábytek potažený pravou kůží působí luxusně a elegantně. Samozřejmě je o poznání dražší než s textilním nebo koženkovým čalouněním. Kůže nevsákne tekutiny tak rychle jak některé jiné materiály a tak máte pár vteřin navíc, abyste stihli zakročit. Základem je pravidelná impregnace kůže, která by se měla dělat alespoň každých 6 měsíců. Díky tomu bude váš kožený nábytek krásný a prodloužíte jeho životnost. Na čištění stačí použít navlhčenou hadřičku ve vodě se saponátem. Když kůži čistíte od skrvn vlhkou hadřičkou, měla by se impregnace zopakovat. Používat byste měli výhradně přípravky určené na ošetřování kůže.  Z kůže třeba pravidelně utírat prach. Pokud si se skrvnami neumíte sami poradit nebo se obáváte poškození, zavolejte si na čištění odborníka. Profesionální čištění si vyžaduje i broušená kůže, protože je choulostivnější a proces je náročnější. Naimpregnovat ji ale zvládnete sami.

TEMPO_KONDELA_VARAVO_ROH_BIELA_P

 

Ošetřování a čištění ekokůže je téměř stejné jako u kůže. Taktéž je důležitá impregnace a používání jemných čistících přípravků. Použít můžete i vlhčené ubrousky na ekokůži nebo obyčejné dětské ubrousky, které jsou šetrné. V případě kůže i ekokůže si ale musíte dávat pozor na skrvny od oblečení. Největším rizikem jsou džíny nebo oblečení, které pouští barvu pokud je vlhké nebo spocené. Takové fleky se odstraňují velmi těžce, hlavně pokud je čalounění světlé barvy.

TEMPO_KONDELA_JEDALENSKA_STOLICKA_SALOMA_NEW_1

 

Jak si poradit s odolnými skvrnami?

Skrvny od červeného vína, kávy nebo přilepená žvýkačka umí pořádně potrápit. Naštěstí existuje několik domácích receptů na jejich odstranění. Pokud chcete odstranit červené víno, použijte víno bílé. Bílé víno ho totiž zředí a následně se skrvna snadněji odstraní vodou. Ověřeným odstraňovačem červeného vína je i sůl. Flek zasypte solí a po cca hodině setřete ubrouskem.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Sůl zabírá i na čerstvé kávové skvrny. Pokud je už flek zachlý, použijte obyčejnou vodu se saponátem a jemný kartáč. Objevili jste na křesle přilepenou žvýkačku? Nemusíte se stresovat. S odstraněním vám pomůže led, který na žvýkačku přiložíte a následně ji odloupnete. Flek potom můžete dočistit klasicky mýdlovou vodou.

Máte doma čalouněnou sedačku, křeslo nebo postel ? Z jakého materiálu je čalounění?

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť