Home Dětský pokoj inspirace Vyberte do dětského pokoje vhodné svítidla

Vyberte do dětského pokoje vhodné svítidla

by Martin Stropko

Dětský pokoj je místo, které prochází proměnou každých pár let, protože musí splňovat potřeby dětí. Platí to nejen pro dětský nábytek, ale i pro osvětlení . Školou povinné děti mají přece jen jiné nároky než batolata nebo školkaři. Například noční světla, která se často používají ke zklidnění strachu malých dětí ze tmy, mohou také podpořit spánek dětí ve vlastní posteli. Svítící světlo může být užitečné, pokud vaše dítě prochází spánkovou regresí nebo pokud potřebujete pomoci s orientací v jeho pokoji během noci.

MOB_60_FLUMO_DETSKA_IZBA_02

 

Typ svítidla do dětského pokoje

Tak jako do každého pokoje, i do dětského patří několik typů osvětlení. Kromě stropního nebo nástěnného svítidla jsou potřebné i stolní lampy a do určitého věku i noční světla. Jako první by mělo přijít na řadu stropní nebo nástěnné osvětlení. U dětí se často rozhoduje i na základě designu a motivu stínidla. Prioritou by ale měla být funkčnost a dostatek světla na hraní, uklízení a pod.

5142

 

Při učení, čtení, ale i kreslení je důležitá dobrá stolní lampa. Pokud dítě nebude mít dostatečné osvětlení může časem přijít k zhoršení zraku i koncentrace. Pro najmenší děti, které jsou zvyklé zaspávat při světle jsou vhodné noční lampičky s jemným osvětlením. Noční světlo pomůže i rodičům při krmení nebo kontrolovaní miminek, aby nemuseli rozsvítit hlavní světlo. Dětmi oblíbené jsou i různé projektory. Díky nim může být stěna vyzdobená hvězdičkami, postavičkami nebo jinými tvary a příjemně osvětlovat prostor.

58333

 

Hlavní osvětlení pro děti

Co se týká lustrů nebo stropních a nástěnných svítidel, vyměnit stínidla obvykle není problém. Menší děti milují barevné stínidla s motivem oblíbených  hrdinů, teenageři už většinou volí něco  jednoduššího a stylovějšího. Lustr samozřejmě  usměrňuje a rozptyluje světlo jinak než stropní a nástěnné světla, proto je potřebné zvážit, která možnost je pro dítě výhodnější.

15266_5D_a

Důležitější je ale intenzita a barva světla. Hlavní světlo by mělo být podobné tomu dennímu (teplota 4200-4500 K). Svítivost a výkon žárovky se odvíjí i od velikosti prostoru a dalších zdrojů světla. Větší i menší děti můžete potešit RGB LED žárovkami měnící barvu a praktické jsou i žárovky s funkcí stmívání, při kterých si dokážete nastavit intenzitu světla. Najdůležitější je ale přirozené denní osvětlení, které by se mělo využívat na maximum. Dětský pokoj by měl mít dostatek přirozeného světla.

 

Stolní lampy pro děti

Každý psací stůl by měl být vybavený stolní lampou, aby mělo dítě zabezpečené optimální osvětlení při čtení, psaní nebo kreslení. Pokud je to možné, umístěte stůl k oknu, protože i v tomto případě platí, že přirozené světlo je najlepší. V každém případě by měla být lampička polohovatelná, tedy s ohebným nebo pohyblivým ramenem, aby bylo možné nastavit optimální úhel dopadu světla. Pokud máte doma praváka světlo by mělo přicházet z levé strany a naopak. Žárovka v lampičce by měla mít světlo podobné tomu dennímu, tedy cca 4 500 K.

21504

 

Pokud jste s dítětem zvyklí číst v posteli před spaním, myslete i na lampičku na noční stolek. Ta by měla světlo rozptylovat co nejméně a vhodnější je teplé světlo s teplotou okolo 2 700 K. Některé LED svítidla také umožňují nastavit intenzitu světla, co je praktické nejen u stolníchch lamp, ale také u lampiček na nočních stolních.

22805

 

Personalizovaná dětská lampa

Pokud chcete pro své dítě něco opravdu originálního, je pro vás skvělým nápadem personalizovaná lampa s obrázkem zvířete nebo jménem dítěte. Takové lampy jsou dokonalým doplňkem dětských pokojů a vytvářejí roztomilý, rozkošný nebo dokonce elegantní vzhled. Světlo je symbolem naděje, tvoření a všech dobrých věcí. Vypěstujte atmosféru plnou zázraků a zábavy – přesně to, co první domov novorozence potřebuje.

Jaké osvětlení mají vaše děti v pokoji? Upřednostnili jste nástěnné světlo nebo lustr?

Zdroje: https://printify.com/blog/let-your-ideas-shine-bright-introducing-personalized-lamps/

https://www.verywellfamily.com/best-night-lights-for-kids-4686620

https://www.healthline.com/health/parenting/best-night-lights-for-kids#how-we-chose

 

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť