Home Bydleme zdravě! Jak si vybrat správný noční stolek?

Jak si vybrat správný noční stolek?

by blog.hezkynabytek.cz

Elegantní noční stolek je třešničkou na dortu při dolaďování ložnice. Díky němu působí postel kompletně. Pokud jste se rozhodli kupovat postel a noční stolky k manželské posteli či jednolůžkové posteli zvlášť, měli byste se řídit několika jednoduchými pravidly.

Ložnice - Bog Fran - Forrest 2

Ložnice – Bog Fran – Forrest 2

Ke každé posteli rozhodně patří vhodně zvolený a pěkný noční stolek. Hodí se do ložnice, na chatu i do dětského pokoje. Kromě praktické funkce (odkládání věcí) plní i estetický účel.

idealni nocni stolek

Nejprve postel, pak stolek

Prvním a základním pravidlem je, že nejprve se kupuje postel, se kterou následně stolek sladíte. Při jeho výběru berte v úvahu výšku postele samozřejmě společně s výškou matrace. Ideální noční stolek má přibližně stejnou výšku jako postel, případně je o něco nižší. Neblokuje přístup k posteli a zajistí vám pohodlí při odkládání věcí.

Noční stolek - Casarredo - Venecia - Casa-043

Noční stolek – Casarredo – Venecie

Zvolte správné rozměry

A co rozměry stolku? Upřímně si odpovězte na otázku: opravdu potřebujete velký noční stolek? Co všechno plánujete skladovat na jeho horní desce a jak moc ho chcete mít na očích? Praktický stolek u postele obvykle slouží jako místo na ukládání následujících věcí: knihy, časopisy, svíčky, brýle, budíky, mobilní telefony, tablety, sklenice s vodou, vázy s květinami, suvenýry, zarámované fotografie.

Noční stolek - Bog Fran - Nicol - NC ST 5

Noční stolek – Bog Fran – Nicol

K nočnímu stolku patří i náležité osvětlení. Malá lampa na čtení nebo noční lampa se stínítkem si také žádá svůj prostor.

Pokud potřebujete mít vše na dosah, pořiďte si stolek s úložným prostorem v podobě poliček nebo zásuvek. Pokud běžně skladujete na nočním stolku pouze 2-3 z výše zmíněných předmětů, postačí vám minimalistický stolek bez úložného prostoru. Kovové nebo dřevěné nožičky navíc vizuálně odlehčí prostor a zjednoduší vysávání. Při úklidu oceníte i provedení stolků s kolečky, které vám umožní pořádně vysát okolí postele.

Noční stolek - Signal - Milan S3

Noční stolek – Signal – Milan S3

Ideální noční stolek – z jakého materiálu?

Pokud hledáte stolek bez ostrých hran, ideálním řešením pro vaši ložnici či dětský pokoj budou čalouněné noční stolky. Kvalitní ekokůže hodně vydrží a snadno se ošetřuje. Důležité však je, aby stolek ladil s postelí (zpravidla také čalouněnou). Originálním a zajímavým řešením jsou i kulaté noční stolky, které zjemní vzhled postele s ostrými hranami.

Noční stolek - Renar - Heaven

Noční stolek – Renar – Heaven

Dřevěné stolky z masivu evokují stabilitu a krásně voní. Mohou být ideálními společníky dřevěné postele i romantické postele z kovu. Pozor však na jejich údržbu. Šálek čaje nebo kávy na nich může zanechat nehezkou stopu. Pokud si chcete vzít nápoj k snídani do postele, postavte ho na praktický tác.

Noční stolek - Drewmax - SN

Noční stolek – Drewmax – SN 105

Finančně výhodnější alternativou jsou kvalitní a zároveň levné noční stolky z dřevotřísky.

casarredo jenny

Noční stolek – Casarredo – Jenny

Kovoví pomocníci v kombinaci se sklem působí lehce a elegantně. Mohou však být trochu hluční, když na ně kladete předměty, například pokud se uprostřed noci chcete napít vody z poháru. Pro ztlumení zvuku můžete použít malý ubrus nebo prostírání vhodně zvolené barvy.

SONY DSC

Noční stolek – Signal – ET-920

skleněný noční stolek

Foto: © istockphoto.com

Čtěte také: Zima ve znamení vintage: doplňky, které pohladí duši!

Líbí se vám tento článek? Podělte se o něj s přáteli  😉

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť