Home Dětský pokoj inspirace Škola volá – jak vybrat psací stůl a židli pro dítě

Škola volá – jak vybrat psací stůl a židli pro dítě

by blog.hezkynabytek.cz

Pokud máte doma školáka, tak víte, že psací stůl a židle jsou nezbytností. Na výběru byste si měli dát opravdu záležet, aby se dítě cítilo pohodlně, když bude psát domácí úkoly. Dětské stoly a židle byste měli vybrat ještě předtím, než dítě nastoupí do první třídy. Jak vybrat stůl a židli pro školáka?

LAVENDON_L11

Jak vybrat dětský stůl?

Každý školák potřebuje ve svém pokoji místo, které se stane jeho pracovištěm. Důležitý je tedy psací stůl, který bude vyhovovat ergonomickým zásadám. Při výběru a nárocích je rozhodující věk dítěte. Děti v předškolním věku nebo prvňáčci nemají ještě tolik povinností a netráví u stolu až tak mnoho času. Starší děti ale často potřebují i PC stůl a tráví u něho více času.

HALMAR_FINO_DUB_ZLATY_BIELA

Ideální je stůl, který roste s dítětem a má nastavitelnou výšku. Takové stoly bývají dražší než klasické, koupit se dají za cenu od 5 000 Kč výše. Vstupní investice je sice náročnější, ale když vaše dítě o 2-3 roky vyroste, nebudete muset kupovat nový vyšší stůl. V případě, že se rozhodnete pro stůl s pevnou výškou, důležitý je výběr polohovatelné židle.

HALMAR_BARU_RUZOVA

Kromě polohovatelné výšky jsou dostupné i stoly s nastavitelným sklonem pracovní desky. Takovou vymoženost jistě děti ocení, protože sklon se dá přizpůsobit tomu, co právě dělají. Při psaní je ideální sklon 10-15° a při čtení nebo učení 25-30°. Přizpůsobení sklonu podporuje správné držení těla a dítě si tak neosvojí špatné návyky při sezení.

picid_759437_x_1000_type_color_image

Pracovní plocha a úložný prostor

Když přemýšlíte, jak vybrat PC stůl nebo psací stůl pro děti, určitě hraje zásadní roli velikost pracovní desky, počet a rozmístění šuplíků. Tyto parametry jsou stejně důležité jako výška stolu.

Obecně platí, že pracovní plocha by měla být tak velká, aby dítě mohlo pohodlně psát, aniž by shazovalo loktem věci ze stolu. Při psaní nebo kreslení mají děti penály, barvičky a ostatní psací potřeby na stole, aby je měli po ruce. Potřebují tedy dostatek prostoru, aby se mohli na stole „rozložit“.

pc-stol-samson-dub-sonoma-biela

Kromě takového pracovního nepořádku je důležité počítat i s místem pro lampičku a nějakou tu učebnici. Chcete-li mít na stole počítač, měl by mít hloubku alespoň 80 cm, nutný je prostor na monitor a prostor na počítačovou skříňku pod stolem. Pokud má dítě notebook, nepotřebuje prostor pod stolem, ale je vhodné pořídit stůl s výsuvnou deskou. Zde si může notebook odložit když ho nepoužívá, aby nepřekážel na stole.

Dětský psací stůl by měl mít dostatek šuplíků a úložných prostorů na sešity, učebnice, psací potřeby, barvičky, potřeby na malování, papíry a podobně. Pokud počítáte i s počítačem, je vhodné pořídit stůl s výsuvnou deskou na klávesnici a myš nebo na notebook.

HALMAR_B_42

Materiál a umístění stolu

Při výběru je rozhodující i materiál dětského stolu. Nejčastěji se vyrábějí z lehké borovice nebo smrku, které jsou o něco dražší než stolky z dřevotřísky. Stolky z masivního dřeva jsou hezčí, ale rychleji se opotřebují, zejména pokud bereme v úvahu skvrny od pera, fixy, lepidla nebo rozlitého džusu. Delší životnost mají v tomto ohledu spíše stolky z lakované dřevěné dýhy. Dětský psací stůl by měl mít zaoblené hrany a rohy, aby nedošlo k vážnějšímu úrazu.

HALMAR_GROSSO_DUB_ZLATY_BIELA

Pro stůl je důležité najít místo, kde je dost přirozeného světla. Dítě tak bude mít přehled o místnosti a výhled na dveře. Někteří lidé jsou rádi otočeni k oknu, ale pokud je to příliš rušivé, umístěte stůl kolmo k němu. Stůl můžete také umístit před okno, což znamená, že světlo bude dopadat na pracovní plochu i na monitor počítače, proto použijte stínicí závěsy, abyste zabránili oslnění. Podle zásad feng-šuej je nejlepší umístit pracovní stůl tak, aby byl zády ke stěně, což vám umožní výhled na dveře, ale zároveň vás nestaví přímo do linie se vstupem. Využít se dá i rohový psací stůl, díky kterému naplno využijete i kout pokoje. Umístění se samozřejmě odvíjí od velikosti a prosvětlení pokoje.

GEMO_G11

Jak vybrat židli pro dítě?

Výběr vhodné židle je stejně důležitý jako výběr psacího stolu. Ideální dětská židle k psacímu stolu by měla splňovat několik důležitých podmínek pro zdravé sezení. Vhodnou volbou jsou „rostoucí židle“, které mají nastavitelnou výšku, zádovou opěrku i loketní opěrky. Stabilitu by měla zajišťovat 5-pažní podnožka. Vhodnější jsou otáčecí židle, které tyto parametry splňují a díky kolečkům se snadněji přisouvají i odsouvají od stolu.

HALMAR_DETSKE_STOLICKY_KUBU

Abyste vybrali správnou židli, potřebuje znát zásady správného posedu, které jsou následující:

  • při sezení mají být kolena v 90 ° úhlu
  • lokty položené na opěrce mají svírat pravý úhel, stejně i trup a stehna
  • chodidla mají být položeny na podlaze, váha těla se tak nepřenáší jen na páteř
  • při opření by sedadlo mělo sahat do 2/3 stehen
  • při delším sezení (několik hodin) je třeba občas vstát a projít se, aby se v těle rozproudila krev

správne ergonomické sedenie

Zdroj: www.jointventurespt.com/blog/proper-sitting-ergonomics

Součástí zdravého sezení je také správné osvětlení. Pokud není v místnosti dostatek přirozeného světla, použijte stropní svítidla se stmívači, kde si dítě může samo nastavit potřebnou intenzitu světla. Zároveň by měl být psací stůl doplněn stolní lampou.

HALMAR_DETSKE_STOLICKY_KITTY_II

Vybrat dětský stolek a židle tedy není žádná věda. Věříme, že vám naše rady pomohly při výběru a podělíte se o ně s přáteli.  😉

Líbí se vám tento článek? Podělte se o něj s přáteli  😉

Zdroj: https://www.housebeautiful.com/room-decorating/home-library-office/a34826494/6-designer-tips-home-office-wfh-friendly/

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť