Home Netradiční bydlení Jak si správně vybrat botník

Jak si správně vybrat botník

by blog.hezkynabytek.cz

Pokud máte předsíň plnou bot a stále o ně zakopáváte, něco zřejmě není na místě. A to něco je váš botník (skříňka na boty). Pokud botník ještě nemáte, je nejvyšší čas si jej pořídit. Proč? Odpověď je jednoduchá: abyste měli kam poskládat své boty. Jak si však ze široké nabídky skříněk na boty vybrat tu pravou? Poradíme vám  😉 

Stylový botník

Botník (skříňka na boty) – MOB – Fires

botníky

Dvakrát měřit, jednou kupovat

Rozhodujícím faktorem pro výběr botníku je velikost vaší předsíně. Pečlivě si ji změřte, abyste věděli, jakou šířku a výšku botníku potřebujete. Pokud bydlíte v paneláku, kde je vzácný každý centimetr čtvereční prostoru, vysoký a úzký botník s výklopnými zásuvkami bude pro vás to pravé. Ušetří prostor v těsné hale a zároveň umožní snadný přístup k botám.

Bílý botník

Botník (skříňka na boty) – Famm

Výklopné úzké botníky do malého bytu jsou vhodné pro nížší boty. Holínky ani gumáky do nich pravděpodobně nenatlačíte. Botník umístěný u vchodových dveří zároveň výborně poslouží jako komoda, na kterou si můžete odložit kabelku nebo klíče.

Botník Tempo Kondela

Botník (skříňka na boty) – Tempo Kondela – Ariel 6

Skříňka na boty se zrcadlem

Botník (skříňka na boty) – Tempo Kondela – Kapater

Myslete na odvětrání

Klasické botníky s policemi, které jsou otevřené, vyžadují trochu více prostoru. Jsou však praktické a hygienické, jelikož zajišťují botám náležité odvětrání. Jednoduchá konstrukce z kovu nebo dřeva působí lehce a takový botník se vám určitě vyplatí. Praktickou variantou je i botník s odkládacím prostorem pro deštník.

Botník Tempo Kondela

Botník – Tempo Kondela – Botis Typ 2

Botník kovový

Botník kovový – Tempo Kondela – Tea

Lavička i úložný prostor

Botníky s kovovými nebo dřevěnými policemi a botníky s čalouněním můžete zároveň využít i jako praktickou lavičku při obouvání. Oceníte to především v případě, že máte malé děti nebo rádi nosíte šněrovací obuv. Pokud máte velkou rodinu, bude se vám hodit vysoký a široký botník, do které se toho vejde co nejvíce. Oceníte v něm i zásuvku na různé příslušenství k botám, jako jsou krémy, kartáče a nazouváky.

Botník jako lavička

Botník (skříňka na boty) – Tempo Kondela – Seat bench

Nepodceňte výběr materiálu

Levné botníku z lamina nebo dřevotřísky se snadno udržují (stačí, když je přetřete vlhkým hadříkem) a jsou barevně stálé. Pro dostatečnou pevnost a stabilitu by měly být silné nejméně 1,8 cm. Neměli byste do nich vkládat vlhké boty, hrozí, že hrany nábytku nasáknou a nabobtnají. Mnohem odolnější jsou kovové botníky, které rovněž ošetřujeme vlhkým hadříkem. Botníky z dřevěného masivu působí luxusně a jsou příjemné na dotek. Jejich dalším bonusem je vůně dřeva a typické zabarvení, které se však časem může měnit v závislosti na použitém druhu dřeva (např. borovice se může zabarvit do červených odstínů, smrk do šedých).

Botník z masivu

Botník (skříňka na boty) – BRW – KENT – EBUT

Vysoký botník

Botník (skříňka na boty) – Tempo Kondela – Marina

Akce a výprodeje

Ve stejném stylu

Pokud máte v chodbě více druhů dřevěného nábytku, doporučujeme vám, abyste si dřevěný botník a zbylé kusy nábytku z masivu do předsíně koupili od stejného výrobce. I z estetického hlediska bude vaše předsíň lépe vypadat, pokud bude sladěná v jednotném stylu. Botníky pro náročné mají zajímavý tvar a nekonvenční provedení. U skříněk na boty bychom však měli především vsadit na praktičnost a kvalitu.

Botník s množstvím úložného prostoru

Botník (skříňka na boty) – Tempo Kondela – Anabela

Líbí se vám tento článek? Podělte se o něj s přáteli  😉 

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť