Home Jak pečovat o nábytek Jak vybrat postel pro seniory?

Jak vybrat postel pro seniory?

by blog.hezkynabytek.cz

Pokud hledáte vhodnou postel pro své rodiče nebo prarodiče, myslete na to, že musí splňovat určitá kritéria. Důležitá je hlavně výška postele, protože uléhání a vstávání z postele je pro lidi v seniorském věku o něco náročnější. Jak tedy vybrat ideální postel pro seniory?

Manželská postel Benab

Manželská postel 180 cm – Benab – Montana

Jakou výšku by měla mít postel pro seniory?

Jistě tušíte, že postele pro starší lidi by měly být vyšší než běžné postele. Pohodlná výška postele by měla být taková, kde vrch matrace sahá někde mezi kolena a pozadí, v závislosti na výšce postavy mluvíme o výši postele 55 – 65 cm. Ale kam přesně?

Pokud vrchní hrana matrace sahá těsně pod zadek, na postel se vám pohodlně sedne a lehne. Při lehání a vstávání tak šetříte kyčelní klouby. Avšak při slezání z postele budete muset trochu sklouznout dolů.

Pokud si zvolíte vrchní hranu matrace nižší, tedy tak, že při sezení na posteli se nohy celou plochou dotýkají země a kolena jsou v pravém úhlu, bude se z postele pohodlně vstávat, ale trochu méně pohodlně na ni sedat.

Vyzkoušejte si to doma na své posteli například navýšením postele o několik polštářů. My vám rádi namodelujeme kombinaci postele s matrací dle vašich požadavků.

manželská postel čalouněná

Manželská postel 180 cm – Blanář – Alberta

U osob s nadváhou je vhodné volit postele s vyšší nosností. Dnes není problém sehnat postele s nosností do 140 kg nebo dokonce až do 200 kg na lůžko.

Pokud jde o materiál postele, ten závisí hlavně na vkusu. Postel může být vyrobena z kovu, masivního dřeva nebo lamina. Nejodolnější a zároveň nejdražší jsou kovové postele, dřevo je ale mnohem příjemnější na dotek. Postele z masivu je vhodné ošetřit nezávadným a voděodolným lakem, aby se snadněji udržovaly.

Manželská postel Blanář

Manželská postel 180 cm – Blanář – Aveny

Jak vybrat vhodnou matraci?

Postel s vyvýšenou ložnou plochou musí být doplněna i vhodnou matrací. Matrace je třeba vybírat i s ohledem na zdravotní problémy, které senior má nebo v budoucnu může mít. Obecně ale platí, že matrace by měly být co nejvyšší. Bočnice postele by měla sahat alespoň do 1/4 její výšky. Po umístění do rámu postele by měla být splněna podmínka, že po usednutí na postel se člověk dotýká nohama země a kolena jsou v pravém úhlu.

Manželská postelTaranto

Manželská postel 180 cm – Blanář – Taranto

Matrace musí být dostatečně prodyšná a zajistit vhodné rozložení váhy, aby se snížil tlak na organismus. Určitě se tedy nevyplatí na matraci šetřit a je dobré investovat do opravdu kvalitního matrace.

Dobrou volbou jsou matrace z latexu nebo studené pěny. V případě, že je senior ležící, vyplatí se koupit antidekubitní matrace, aby nevznikaly proleženiny. Antidekubitní matrace byste neměli používat jako prevenci, ale pouze v případě, že jsou opravdu potřeba. Zároveň by měly mít vyztužený obvod, aby nedošlo ke sklouznutí ležícího. 

matrace

Tvrdou nebo měkkou matraci?

Vyvýšená postel pro seniory by měla mít matraci, která je spíše tvrdší. Tvrdá matrace neklade odpor při otáčení se během spánku na posteli a umožňuje seniorům využít opěrné body skeletu – ramenní, bederní a kolenní kloub.

Potřeby člověka se ale mohou měnit v závislosti na věku a zdravotním stavu, takže se vyplatí zvážit možnost koupě oboustranné matrace. Jedna strana může být měkčí a druhá středně tvrdá nebo tvrdá.

Oboustranná matrace

Pěnová matrace – Purtex – Triflex

V případě, že uživatel nové matrace trpí artrózou kloubů a má křehký žilní systém, potřebuje matraci v opěrných bodech změkčit. Vybírejte tedy matrace, které jsou tužší, ale mají vrchní vrstvu z tzv. líné pěny, resp. elastické pěny. Tato pěna se používá hlavně při antidekubitních matracích a zajišťuje i tepelnou pohodu.

ortopedická pěnová matrace

Pěnová matrace – Benab – Top Visco

Jak je to s roštem?

Výběr roštu úzce souvisí i s výběrem matrace. Na laťkový rošt se hodí pružinová nebo tvrdá a vyšší pěnová matrace, na lamelový jsou vhodnější pěnové matrace a u polohovatelných roštů vybírejte matrace z latexu nebo studené pěny.

Lamelový rošt

Lamelový rošt – 200×90 cm – Styler

Pokud něco senior skutečně ocení, tak je to polohovací rošt, který dokáže pomoci při bolavé páteři a zmírnit tvorbu křečových žil. Pro snadnější manipulaci jsou ideální elektricky polohovatelné rošty, které se hodí zejména méně pohyblivým nebo ležícím osobám. Polohy je nutné pravidelně měnit, aby nedošlo k tvorbě proleženin.

Manželská postel Blanár

Manželská postel 180 cm – Blanár – Evita

rošty

Tipy na závěr

Když už vybíráte novou postel pro seniora, nezapomínejte ani na noční stolek. Noční stolek by měl být pevný, stabilní a se zaoblenými hranami, aby nedošlo k úrazu. Pokud jej potřebujete přemísťovat, měl by mít kolečka, která jsou ale vybavená brzdou. Samozřejmě by neměly chybět ani zásuvky, do kterých si mohou odložit brýle, léky nebo tlakoměr.

Hledáte pro seniora i ideální křeslo? Sáhněte po modelu s kolečky. Je totiž praktické na přemísťování. Využít jej můžete i jako vozíček po bytě – senior nemusí z křesla pokaždé vstávat, stačí, když ho trochu potlačíte.

Křeslo na kolečkách

Křeslo na kolečkách – Tempo Kondela – Charlie

Pokud byl pro vás tento článek užitečný a pomohl vám s výběrem vhodné postele pro seniory, neváhejte se o něj podělit s přáteli!  😉 

Čtěte také: Postele s úložným prostorem

Líbí se vám tento článek? Podělte se o něj s přáteli  😉 

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť