Home Dětský pokoj inspirace 5 tipů, jak vylepšit studentský pokoj

5 tipů, jak vylepšit studentský pokoj

by Martin Stropko

Dospěly už vaše děti do věku, kdy pro ně dětský pokoj není adekvátní? Přizpůsobte jim bydlení a zpříjemněte je tak, aby co nejvíce vyhovovalo požadavkům jejich středoškolského nebo dokonce vysokoškolského studia. Dospívající mají totiž specifické nároky pro učení, zábavu i odpočinek. Je dobré vycházet z konkrétních představ budoucích obyvatel pokoje.

Studentský pokoj musí být dostatečně útulný, s maximálně pohodlným nábytkem. Nábytek do studentského pokoje musí také nabízet dostatek úložného prostoru, který je pro studenty zavalené knihami a skripty důležitý. Musí-li se o pokoj dělit sourozenci, musíte pečlivě naplánovat jeho rozložení tak, aby vznikl osobní prostor pro každého z nich.

CARLOS_DETSKA_IZBA_DUB_ARTISAN_ANTRACIT_1

 

Specifickým úkolem je zútulnění pokoje na vysokoškolských kolejích. Nebývá to často, ale někdy dostanete po otevření dveří šok. Šedé matrace s fleky, starý nábytek, a lino z vrcholu socialismu. Komplikované, protože zpravidla kolejním řádem nedovolené, jsou velké úpravy interiéru. Ale mrkněte se na pětici rad, jak takový pokoj alespoň vylepšit.

Pocit domova studentům pomůže navodit vlastní povlečení, někdy i polštář a deka (1). Navíc si můžete koupit i nějaké originální a vtipné, třeba s motivem zvířat nebo vaším oblíbeným seriálem či sportovním týmem. Obstarejte si hlavně příjemné barvy. Podle východního učení feng-shui podpořte relaxaci odstíny zelené, okrové, či béžové. Nejvhodnější je i natahovací prostěradlo na gumičku.

 

Ke stolu si pořiďte nějaké pěkné prostírání, které necháte v rohu stolu (2). Neškodí ani podtácky ze starých cédéček. Vždy se ale snažte oddělovat učení a stolování. Na stole by neměl chybět stojan na tužky, kde schováte i nůžky a nejrůznější zvýrazňovače. Nepříjemné posezení na židli si vylepšete některým pohodlným podsedákem.

Určitě by v kolejním pokoji neměla chybět nástěnka, nejlépe korková, kterou si můžete i vyzdobit (3). Na trhu existuje i nástěnka v podobě samolepicí tapety, na kterou si píšete speciálním fixem s mazátkem. Na stěny si můžete nalepit plakáty, fotografie rodiny či přátel. Kromě zútulnění pokoje tím můžete také zakrýt případné fleky na stěně nebo nečekané díry.

MOB_66_RUBY_III_BIELA_SIVA

 

Pokud chcete, pořiďte si malý kobereček pod postel či židli (4). Po ranním vstávání je příjemnější dopadnout nohama na měkký koberec, jistě lepší než na studené lino. Vzhledem k očekávanému provozu vybírejte si spíše tmavší barvu, na které nebude hned vidět špína. Obzvlášť studenti nikdy nemívají dostatek času na pravidelnou údržbu.

Pokud v pokoji chybí úložné prostory na jídlo, pořiďte si originální dózy či krabice (5). Ukryjete tam omáčky, koření, instantní polévky, těstoviny nebo třeba jen čaj. Potraviny se vám alespoň nebudou povalovat po poličkách a zůstanou pohromadě. Pořiďte si také lepící papírky a důležité věci si napište a přilepte na viditelné místo. Také se hodí věšáčky na župan, klíče, utěrku či ručník.

BIU1D1S_2

 

Rozhodli jste se zútulnit studentský pokoj pro vaše ratolesti? Napište do komentáře pod článkem, jaký jste měli úspěch, odkud jste čerpali inspiraci a poraďte ostatním čtenářům.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť