Home Dětský pokoj inspirace Dětská postel – podle čeho ji nejlépe vybrat?

Dětská postel – podle čeho ji nejlépe vybrat?

by Martin Stropko

Zařizování ideálního spaní pro nejmenší je v tuzemských podmínkách práce na etapy. Dětský pokoj a vlastně i ložnici totiž musíte spolu s věkem dítěte měnit. Typicky se jedná zejména o postel, která bude jiná pro předškoláka, školáka a případně ještě později pro studenta. Celý sortiment má desítky variant dětských postelí v různých provedeních a barvách.

HALMAR_DETSKE_POSTELE_SAM

 

Při pořizování dětské postele si ještě před otevřením internetových stránek rozmyslete, jak bude nový kus nábytku ladit s dosavadním vybavením a jak zaplní celou místnost. Ani v dětském pokoji pak nezapomeňte na vzdušnost celého prostoru, aby výsledek nepůsobil tísnivým dojmem. Pro menší děti pořiďte postel s bočnicemi, u patrových postelí jsou pak mantinely naprosto nezbytné.

Při výběru postele pro děti nešetřete, zaslouží si stejnou kvalitu, jako vy

Příliš velká postel je zpočátku zbytečná. Dětská lůžka seženete v rozměrech již od 160 centimetrů. U některých typů zvětšíte postel sklopením jednoho nebo obou čel. Postel pro dítě vyberte alespoň o šířce 80 centimetrů, ideální výška postele je i s matrací od 45 do 55 centimetrů. Při výběru určitě nešetřete, i malé dítě má mít stejně kvalitní matraci jako dospělý.

 

Před výběrem matrace se zaměřte na rošt. V obchodech jej najdete buď z pevných lamel, nebo polohovatelný. Myslete na to, že příliš měkká postel vašim nejmenším škodí, nepodporuje správné postavení obratlů a dětská páteř je pak náchylnější k růstovým vadám. Dbejte na to, aby postel díky použitým materiálům zůstala také dostatečně provzdušněná.

tiana_borovica

 

Ujasněte si také, jakému materiálu dáte přednost. Přírodní masivní dřevo vypadá skvěle, nábytek je robustní a snese i trochu toho předpokládaného řádění u zvlášť čiperných dětí. Musíte se ale smířit s tím, že vyžaduje více starostí s údržbou. Naproti tomu lamino má výrazně větší škálu barevného provedení, děti ji mohou i polít a vy při úklidu vlastně jen občas přetřete nábytek prachovkou.

Klukům se bude skvěle spát v posteli s designem autíčka

Mezi dětskými postelemi je k dispozici řada vzorů, rozměrů, designových a tematických řad i barev. Pro kluka je super postel v provedení sportovního autíčka, holky budou unešené z postele se skluzavkou, stylizovanou zahradou, případně domečkem s okenicemi. Úžasně vypadá postýlka, která jako by byla dokonalou kopií pohádkové chaloupky na muří nožce.

HALMAR_SPEED

 

Obzvlášť malí závodníci uvítají velice oblíbenou postel ve tvaru závodního auta formule 1. Máte téměř stoprocentní jistotu, že se do ní budou každý večer těšit. Vybírat můžete z několika barev a provedení. Populární jsou také „patrovky“ z masivu. Mohou mít úložný prostor, ale na trhu existuje i patrová postel bez spodní části, kam umístíte bez potíží dětský stůl nebo poličku.

Bezpečný spánek zajistíte svým dětem postelí s pevnou zábranou. Nemusíte mít tak strach, že po divokých snech nebo převalovacím „cestování“ skončí váš potomek na zemi a s úrazem. Zábrany jsou i variabilní a můžete je pořídit v kombinacích barev a několika odstínů. Zpravidla líté boje pak vypuknou mezi sourozenci o přistýlku v podobě výsuvného šuplíku.

HALMAR_MARINELLA_BOROVICA

 

Nezapomeňte, že základem dobrého dětského spánku je správné umístění postele. Podle čínského učení feng šuej byste měli její čelo přisunout k plné zdi a umístit ji mimo přímou linii okno – dveře. Nad postelí nenechávejte pohyblivé hračky, které by mohly dětem narušovat klidný spánek. Stejně tak raději nenechávejte na stěně přímo nad postelí viset žádné poličky.

Postele s úložným prostorem vám dají místo pro lůžkoviny i sezónní oblečení

Potřebnou harmonii v dětské ložnici zajistíte zataženými závěsy či roletami. Pokud je to možné, na noc vždy nechávejte zavřené dveře. Bojujete trochu v dětském pokojíčku s místem? Od starostí vám pomohou postele s úložným prostorem. Místo tu najdete třeba pro lůžkoviny, pro sezónní oblečení, nepotřebné či překážející hračky.

 

Málokterá věc je tak důležitá a do takové míry ovlivňuje celodenní náladu i všeobecné rozpoložení, jako kvalitní spánek. Stonásobně víc to platí u dětí. Máte doma jedináčka nebo vám dělá radost už víc dětí různého věku? Určitě se jim snažte vytvořit ke spaní klidné místo, kde budou mít jenom krásné sny a v nadcházejícím dni budou v úplné pohodě.

Ať už svým malým nebo větším ratolestem pořídíte postele z masivu, lamina nebo patrové, věnujte jejich nákupu dostatečnou pozornost. V posteli trávíme v průměru třetinu života a děti si určitě zaslouží, aby se ráno budily stejně jako vy svěží, odpočaté a plné energie.

Pořídili jste svým dětem novou postel? Napište do komentáře pod článkem, podle čeho jste ji vybírali, čím se při nákupu řídíte a poraďte ostatním čtenářům.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť