Home Dekorace do bytu a bytové doplňky :) Zorganizujte si kuchyň jako šéfkuchař!

Zorganizujte si kuchyň jako šéfkuchař!

by blog.hezkynabytek.cz

Kuchyň je místem, kde můžeme tvořit a být u toho sami sebou. Vždyť to určitě znáte – už jen obyčejný guláš dělá každý podle jiného receptu nebo upravený podle předchozích zkušeností.

Aby se nám ale dobře tvořilo a pracovalo, měli bychom mít v kuchyni určitý systém a pořádek. Stačí možná jen pár drobných úprav, díky kterým se dokáže kuchyňský chaos proměnit na perfektně zorganizovanou tvůrčí dílnu.

Krásná kuchyň

Potravinová kuchyňská skříň – BRW – Junona line

Vizitka každé hospodyňky

Kuchyňská pracovní deska je vizitkou celé kuchyně, ale i hospodyňky, která se o ni stará. Máte na ní řád nebo se tam povalují nepotřebné spotřebiče, staré papíry, slupky z cibule a drobky?

Pracovní deska

Pracovní deska 200 cm – Bog Fran – Modena

Pokud se ptáte, co s tím – samozřejmě nejprve je třeba pracovní desku pořádně uklidit. Zkuste z ní dát všechny věci pryč. Nyní je roztřiďte a nechte pouze ty, které potřebujete mít vždy po ruce. Toastovač je sice kuchyňský spotřebič, ale opravdu ho chcete mít na očích, když ho vůbec nepoužíváte? Vyhraďte si prostor v některé ze skříněk v kuchyni nebo ve spíži na takové kuchyňské spotřebiče a pomůcky, které používáte jen jednou za čas.

akce avýprodeje

Nezapomínejte na to, že pracovní deska je v první řadě určena pro práci, tedy na vaření. Mělo by zde vždy zůstat dost místa  desku na krájení, na suroviny, talíř či misku a podobně. Příliš mnoho věcí a nedostatek místa znamenají, že se budete během vaření na lince tlačit, nebo si ji budete muset průběžně uklízet. Vytvořte si pro kuchyňské práce komfort a uvidíte, jak vám vše půjde od ruky.

Praktická pracovní deska

Pracovní deska – WIP – Blat wenge

Sezame, otevři se …

Co se stane, když otevřete jednotlivá dvířka a šuplíky na kuchyňské lince? Vítá vás tu krásně uspořádané nádobí nebo opět jeden velký chaos?

Během přípravy jídla častokrát potřebujeme vařečku či vidličku rychle, ale musíme přesně vědět, kde ji najít. Naštěstí designéři a tvůrci nábytku na to mysleli a proto vytvořili šikovné šuplíky. V prvním je většinou umístěn příbor, v dalším mohou být vařečky, naběračky a další drobné náčiní. Rozdělte si ho systémem, který vám nejvíce vyhovuje. Vždy byste měli vědět, ve kterém ze šuplíků najdete to, co právě hledáte.

Kuchyňa - Tempo Kondela - Monda

Kuchyně – Tempo Kondela – Monda

Pokud vám kuchyňská linka neposkytuje dostatek úložného prostoru na všechny spotřebiče a kuchyňské náčiní, zkuste si pořídit různé věšáky a stojany.

Super pomůcky, které v kuchyni oceníte:

  • Závěsný set

Závěsný set umístěn nad pracovní deskou nebo šikovně umístěný na stěně v kuchyni určitě oceníte. Náčiní, které často využíváte, můžete mít přehledně a systematicky zavěšené a navíc to bude vypadat velmi hezky.

Závesný set - Decodom - Ekonomik Set

Závěsný set – Decodom – Ekonomik Set

  • Odkapávač na nádobí

Abyste s odkapávačem neměli mnoho starostí, zvolte takový, na kterém je použitého co nejméně materiálu – voda z něj bude odtékat nejlépe. Po každém odložení nádobí z odkapávače otřete nahromaděnou vodu pod ním. Předejdete tak nehezkým flekům a usazenému vodnímu kameni, který se již odstraňuje hůře.

Odkvapkávač do kuchynskej skrinky - Bog Fran - Modena

Odkapávač do kuchyňské skříňky – Bog Fran – Modena

  • Organizér na příbor

Vidličky, nožíky, lžíce a malé lžičky by měli mít své místo – každé z nich samostatně. Nejlepší na jejich uložení v šuplíku poslouží praktické organizéry. Vyrábějí se v různých velikostech a dezénech, stačí si jen vybrat.

Organizér do kuchynskej zásuvky - Bog Fran - Modena

Organizér do kuchyňské zásuvky – Bog Fran – Modena

  • Stojan na nože

Je to opravdu nutnost! Nože by se nikdy neměly povalovat všude možně a navíc by se zbytečně mohly poškodit nebo otupit. Elegantní stojan na nože by měl mít místo na každé kuchyňské lince.

  • Ukrytý odpadkový koš

Kdo řekl, že odpadkový koš má být na očích? Šikovně ho ukryjte  do kuchyňské linky! Vyberte si praktický koš určený přesně k tomuto účelu, který se bude otevírat automaticky s otevřením dveří.

Smetný kôš - Decodom - Minimax

Odpadkový koš – Decodom – Minimax

  • Podložky

Praktické podložky pod horké hrnce, ale i pěkné prostírání na stůl jsou nezbytností. Zvolte si takové, které podtrhnou styl vaší kuchyně.

  • Dózy a plechovky

Další praktičtí a krásní pomocníci jsou dózy a plechovky na různé potraviny a suroviny. Protože jsou maximálně využitelné, neměly by chybět v žádné kuchyni.

  • Kořenky

Užijte si vaření. Koření nasypané v papírových sáčcích jsou nepraktické, ale krásné kořenky s popisky povýší zážitek z vaření na jinou úroveň. Nezapomeňte ani na to, že kořenky by měly mít své čestné místo. Ideální je stojan, kde budou všechny pěkně uloženy.

Kuchyňa - Renar - Vika

Kuchyně – Renar – Vika

buttnon

Čtěte také: Jak si správně vybrat botník

Líbí se vám tento článek? Podělte se o něj s přáteli 🙂

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť