Home Ložnice inspirace Zkrášlete svou starou ložnici novým nábytkem

Zkrášlete svou starou ložnici novým nábytkem

by Martin Stropko

Zdravý spánek je nezbytným základem pro pohodu přes den a tím i kvalitní pracovní výkon. Máte doma několik let docela příjemnou ložnici, ale něco se vám přece jen nezdá? Dodejte jí jiný vzhled, dokupte některý pěkný nábytkový kus a místnost zkrášlete. Nezapomeňte ale, že v ideálním případě strávíte v ložnici třetinu života, proto veškeré zásahy do interiéru dobře promyslete.

Pokud už delší čas spíte na jedné posteli a chtěli byste ji obměnit, osvěžte si některá pravidla pro kvalitní spaní. Šířka postele má být nejméně 80 cm a výška i s matrací mezi 45 až 55 centimetry. Na potřebnou délku postele přidejte asi 25 cm k výšce spáče. U dvoulůžkové postele je ideální šířka 180 centimetrů, volný prostor kolem postele pak má být kolem 80 centimetrů ze tří stran.

707920_x_1000_type_color_image

 

Širokou nabídku vám poskytnou internetové stránky, záleží jen na vašem vkusu a také finančních možnostech. Doslova královnami ložnic jsou oblíbené dřevěné postele z masivu. Potěší vás krásnou přírodní kresbou, vůní a širokou možností barevných úprav. Nejdražší, ale určitě skvostnou postel hodnou obdivu, pořídíte patrně „na věky věků“ z dubového masivu.

Postel z borovice vás překvapí pevností a možnostmi moření

Levnější jsou postele z odolného a pružného smrkového dřeva. Líbit se vám bude i postel, vyrobená z pevného borovicového masivu s neobvyklými možnostmi moření. V trochu jiné kategorii je postel z buku. Popularita tohoto tvrdého dřeva s neobvyklým designem stále stoupá. Postel se nesmí naklánět nebo rozjíždět ve spojích a materiál musí být bez prasklin a nerovností.

TEXPOL_POSTELE_JANA_BUK_AKCIA

 

Snažte se o co nejdůkladnější větrání, aby ložnicí proudil vzduch a místo pod postelí jste zbytečně nezarovnali odloženými věcmi. Vytvoříte si dobré prostředí pro spaní a odradíte roztoče, kteří milují vlhko. Podle odborníků totiž člověk za noc vypotí asi 1,5 litru potu a v průměru se 45 × otočí. Proto si pohlídejte, aby vaše postele měly kvalitní lamelový rošt a vhodnou matraci podle vaší váhy.

V moderní ložnici se zpravidla neobejdete bez úložných prostor

V moderním bytě slouží často ložnice nejen ke spaní, k relaxaci, současně jako místo k ukládání oděvů a používáte ji v prostorové nouzi také jako domácí pracovnu. Zpravidla se tedy neobejdete bez úložných prostor, i když trendem stále zůstává jen minimální osazení ložnice nábytkem.  Podle místa si vyberte rohovou, klasickou nebo vestavěnou skříň s posuvnými dveřmi.

MEBUR_10_CIERNA_BIELA_ZRKADLO

 

K uložení všech potřebných věcí, zavěšení kalhot nebo kravat využijte škálu různých doplňků, výsuvů a polic. Nejpoužívanější věci umístěte v zásuvkách zhruba do výšky 120 cm, budete mít o všem dobrý přehled. Udržet pořádek a systém vám v ložnici vám usnadní další odkládací plochy a stojany, jako je třeba známý „němý sluha“.

Láká vás exkluzivita a máte dost prostoru? Pořiďte si třeba některou z designových postelí, dobře vypadají ty s nebesy nebo baldachýnem. Luxus a pohodlí si užijete v kruhové posteli, která se ale hodí jen do větších místností. Velmi netradiční, ale zajímavý je ložnicový nábytek z palet, který se na trhu objevil v posledních letech a můžete si jej vyrobit i sami.

Nábytek z použitých přepravních palet, je čím dál oblíbenější. Postele, křesílka, zahradní sedačky, konferenční stolky i jiný nábytek jsou co kus, to naprostý originál. Materiál je cenově dostupný pro všechny zájemce, v několika kategoriích podle stáří a stavu dřeva. Ceny se pohybují od 150 do 300 korun, záleží na typu a velikosti. Nejjednodušší je vyhledat si nejbližšího výrobce a zajet k němu.

Futonové postele přes den využijete jiným způsobem a spoříte tím místo

Úsporu místa v bytě nabízí zajímavost posledních let, futonové postele s původem v Japonsku. Je to dřevěná konstrukce, doplněná futonem – přírodní matrací, kterou složíte a uschováte. Díky tomu lze přes den postel využívat i jiným způsobem než na spaní.

spalnovy-komplet-utah-dub-grandson-zlata-uni-siva-sektor

 

Moderní ložnice působí lehkým dojmem, což mimo jiné ovlivňují i použité barvy. Chcete malovat a líbí se vám teplejší odstíny? Zvolte tlumené odstíny oranžové či žluté, případně často doporučované světlé odstíny béžové, modré nebo fialové. Výrazná červená a zářivé barvy nepříjemně rozrušují, což do ložnice nepatří. Barvou roku 2015 byla zvolena hnědočervená, neboli vínová.

Pokud rádi řešíte veškeré problémy rychle a jednoduše bez velkého hledání, pořiďte si některou moderní ložnicovou sestavu. Seženete je ze dřeva i z lamina, v nepřeberném množství designů. Váš nábytek zůstane v jednotném stylu a navíc při nákupu kompletní ložnice významně ušetříte. Lamino se navíc hodí téměř do každého interiéru a nemá téměř žádné nároky na údržbu.

HAYLE_SPALNA_BIELA

 

Ložnice má být nejpříjemnější a nejpohodlnější místností, proto ani její modernizaci nepodceňujte. Shodnete-li se navíc na všem podstatném při vylepšování interiéru i se svým partnerem, máte vyhráno. Jen tak bude váš noční odpočinek po všech stránkách osvěžující.

Rozhodli jste se inovovat zařízení vaší ložnice a dodat jí nový vzhled? Poraďte ostatním čtenářům, kde jste se inspirovali a jak nejlépe ložnici zkrášlit.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť