Home Jak pečovat o nábytek Jak poznat kvalitní zahradní nábytek?

Jak poznat kvalitní zahradní nábytek?

by blog.hezkynabytek.cz

Sezóna grilovaček, zahradních párty a posezení na terase s přáteli je tady a rozhodně si žádá pohodlný a kvalitní zahradní nábytek. Jenže souprava zahradního nábytku není zrovna nejlevnější záležitost. Je důležité vybrat si správně.

Poradíme vám, jak zjistit, zda je nábytek skutečně kvalitní, abyste si ho užívali několik let.

Základem je kvalitní konstrukce

Abychom mohli svařovanou hliníkovou konstrukci nábytku prohlásit za špičkovou, měla by být ještě ošetřena práškovou barvou. Výhodou hliníkové konstrukce je zejména to, že nerezaví, může tak být venku za každého počasí. Kromě toho je taková konstrukce dostatečně pevná a stabilní.

Záhradná sestava - Exterio - Comote

Zahradní sestava – Exterio – Comote

Přemýšlíte, zda je lepší svařovaná nebo montovaná konstrukce? Svařovaná je pevná a nezačne se časem hýbat. U montovaných konstrukcí je důležité pravidelně dotahovat šrouby, protože se postupně povolují, vznikají mezery a konstrukce je nestabilní.

konstrukce

Pokud jste se rozhodli pro montovaný, například dřevěný nábytek, dejte si pozor, aby byl spojovací materiál mosazný. Na rozdíl od oceli totiž mosaz nerezaví. Ocelová konstrukce a spojovací materiál se používají u levnějšího nábytku. Takto byste sice něco ušetřili, ale nábytek by určitě neměl zmoknout, protože začne rezavět a na terase zanechá červené fleky.

Pokud je součástí stolu i sklo, určitě musí být tvrzené a bezpečnostní, aby nedošlo k rozbití a úrazu. Navíc je ratanový stůl vybaven i přísavkami, které udrží sklo na svém místě.

přísavky udří stůl na svém místě

Pohodlné sezení vyžaduje nejen pohodlný polštář, ale i vyztužení židle, křesla nebo pohovky. Velkou část zátěže absorbuje polštář, určitě je ale dobré i dodatečné vyztužení. Sezení si tedy dobře poohlédněte i zespodu.

nábytek si prohlédněte i zespodu

Nábytek z ratanu je vyplétaný ručně, proto jsou menší nerovnosti v pořádku. Nelze je považovat za závadu nebo za znak nekvalitního nábytku.

Záhradní lehátko - Exterio - Apple Daybed

Zahradní lehátko – Exterio – Apple Daybed

Péče o zahradní nábytek

Pokud jde o polštáře a potahy, mimo sezónu byste je měli skladovat v interiéru. Vhodné na jejich uskladnění jsou i exteriérové boxy. Na jaře a v létě, kdy polštáře používáte, to není problém, avšak v zimě je důležité je pravidelně větrat. V boxu se drží vlhkost a polštáře, podsedáky a potahy by mohly začít plesnivět.

box na sedáky

 

Zahradní box na sedáky – Deokork – La Rosiere

Když už jsme u polštářů a potahů, musíme zmínit, že ty kvalitní jsou polyesterové s teflonovými vlákny. Od výroby jsou impregnovány, díky čemuž mohou být používány v exteriéru. Když zmoknou nebo navlhnou, nechte je pomalu sušit ve stínu. Na slunci by mohly vyblednout nebo by na nich vznikly mapy způsobené nerovnoměrným sušením.

Kvalitní nábytek má kvalitní potah se zipem, díky kterému se dá svléknout a můžete ho prát. Prát by se měl na 30 stupňů bez aviváže, aby se zachovala impregnace. Doporučuje se také praní s impregnačním přípravkem, podobně jako při outdoorovém oblečení. Impregnační sprej můžete použít i po vyprání potahů.

Záhradný sedák - Doppler

Zahradní sedák – Doppler

Hliníková konstrukce je téměř bezúdržbová a umělý ratan můžete vyčistit vysokotlakým čističem, tedy wapkou. Není ale nutné použít wapku, stačí vám i vědro s vodou, trochu čisticího prostředku a hadřík. Nic speciálního nepotřebujete. U dřevěného nábytku myslete na to, že akát i teak je potřeba jednou ročně ošetřit olejem, ale nemořit. Teakové dřevo je samo o sobě mastné a mořidlo by nechytilo.

Záhradní nábytek - Doppler

Zahradní nábytek – Doppler – Parro

Odolný umělý ratan

Kvalitní umělý ratan je tvarově i barevně stálý a odolný vůči UV záření. Samozřejmě, nábytek, který je léta vystavován vodě a slunci, vybledne, ale pouze nepatrně. Umělý ratan má vysokou tepelnou odolnost, odolává teplotě od -40 do +60 stupňů, takže nemění svůj tvar ani v horku. Před koupí si tedy ověřujte i tyto parametry.

Záhradní lehátko - Exterio

Zahradní lehátko – Exterio – Peach Daybed

Zahradní nábytek se nejčastěji vyrábí z polovičního ratanu. To znamená, že trubka je rozřezaná na polovinu, ale kvalitativně v ničem nezaostává za plným ratanem. Jediný rozdíl je v tom, že plný ratan je dražší a také dvojnásobně těžší. Zapomeňte i na pověru, že čím je ratan hrubší, tím je lepší. Kvalita se odvíjí od použitého materiálu a nikoliv od šířky vlákna.

poloviční ratan

Máte otázky ohledně výběru kvalitního zahradního nábytku nebo potřebujete poradit? Neváhejte se na nás obrátit, rádi Vám poradíme.

Záhradná houpačka - Deokork

Zahradní houpačka – Deokork – Quadro

Líbí se vám tento článek? Podělte se o něj s přáteli  😉

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť