Home Dekorace do bytu a bytové doplňky :) Jak ochránit a ošetřit zahradní nábytek?

Jak ochránit a ošetřit zahradní nábytek?

by blog.hezkynabytek.cz

Zahradní nábytek toho během léta zažije až až. Horké paprsky letního sluníčka, letní deště, bouřky a silný vítr mu dají zabrat. O tom, že sluneční záření je skvělý pomocník, ale zlý pán, se přesvědčíte i při pohledu na svůj zahradní nábytek. Prozradíme vám, jak zahradní nábytek ekologicky ošetřit tak, aby vypadal jako nový.

O tom, že sluneční záření je skvělý pomocník, ale zlý pán, se přesvědčíte i při pohledu na svůj zahradní nábytek. Na kráse mu nepřidá ani příliš častý kontakt s vodou. Výsledkem je, že vaše původně okouzlující kousky zahradního nábytku pomalu ztrácejí svou barvu, lesk, jsou vybledlé a bez života.

Zahradní houpačka

Zahradní houpačka Giana

Že je i tak už pozdě, protože váš nábytek už je poškozen? Čtěte dál! Prozradíme vám, jak zahradní nábytek ekologicky ošetřit tak, aby vypadal jako nový. Péče o zahradní nábytek jsme přehledně rozdělili podle materiálů.

Kovový zahradní nábytek

Jak chránit kovový nábytek? V první řadě vyčistěte kov. Nejúčinnější způsob je ten, že kov otřete houbičkou namočenou v čistícím roztoku. Chcete-li odstranit všechny zaschlé skvrny, super pomocníkem bude klasický kartáček na zuby.

Pokud se na nábytku nachází i rez, odstraňte ji, aby se nešířila dál. S rzí však opatrně! Dávejte pozor, abyste spolu s ní nestrhli i kousek z nábytku. Když skoncujete se rzí, nábytek opláchněte a vysušte. Pokud použijete zahradní hadici, zábavu si určitě užije i váš čtyřnohý přítel.

Kovový nábytek vysušte. Pokud se vám zdá, že potřebuje i nový nátěr, pusťte se do obnovy. Nekovové části nábytku ochráníte tak, že je oblepíte malířskou páskou. Nejideálnější a nejrychlejiší je, pokud použijete barvu, která kombinuje antikorozní přísady s barvou sloužící jako základ i krycí vrstva. Dbejte přitom na vlastní bezpečnost. Na svou práci si vyberte dobře větraný prostor a pořiďte si ochranné rukavice.

Záhradný nábytok - Doppler - Miami Detroit 1+4 (hliník)

Zahradní nábytek – Doppler – Miami Detroit 1+4 (hliník)

Nechte ochranný nátěr vysušit. Nakonec na kovovém zahradním nábytku dotáhněte všechny šrouby a naolejujte technickým olejem všechny kloubová spojení tak, aby se s ním snadno manipulovalo a bylo nenáročné ho složit. Pokud to bude možné, při používání kovového nábytku zabraňte jakýmkoli možným nárazům, aby se kov neolupoval.

Záhradná hojdačka Bahamas bežová

Zahradní houpačka Bahamas bežová

Dřevěný zahradní nábytek

Znáte ten pocit. Do zahrádky jste si vybrali dřevěný designový nábytek, který lahodí oku a vytváří dokonalou harmonii s okolní přírodou a rostlinkami. Dřevo je však materiál, který vyžaduje perfektní péči. Pokud chcete, aby vám dřevěný nábytek vydržel co nejdéle, je ideální postavit ho do altánku, na terasu, do zahradního stanu nebo jednoduše na místo, kde na něj nemá dosah přímé sluneční záření a nedostane se do kontaktu s dešťovou vodou. Pokud takový prostor nemáte k dispozici, skvěle vám poslouží i praktický obal na zahradní nábytek.

Při ošetření nábytku zvažte i to, jaký druh dřeva byl použit na výrobu. Akátové i teakové dřevo je třeba jednou ročně ošetřit olejem, ale nemoriť. Teak, který je jedním z nejkvalitnějších materiálů na výrobu zahradního nábytku, je od přírody mastné dřevo. Mořidlo by se na něj nechytilo.

Záhradný nábytok Chesterfield II. 1+6 (Akácia)

Záhradní nábytek Chesterfield

Jak tedy postupovat při ošetření dřevěného nábytku? Nejdříve mu dejte mýdlovou koupel se speciálním přípravkem určeným na dřevěné plochy. Potom dopřejte dřevu ochranu v podobě olejového nátěru, který pronikne hluboko do dřeva, zvýrazní odstín a přirozenou ochranu dřeva a dodá mu potřebnou barvu, lesk a impregnaci.

Chcete-li ochránit dřevěný nábytek před sluncem a vodou ekologicky, potěšíme vás. Ochranný prostředek z naší nabídky obsahuje speciální směs lněných a levandulových olejů. Kvalitní přípravek je vyroben na přírodní bázi a je zdravotně nezávadný. Pokud máte mnoho kusů dřevěného nábytku, zvolte velké 5 litrové balení.

Záhradný servírovací vozík Monte (Teak)

Zahradní servírovací vozík Monte (Teak)

Zahradní nábytek z ratanu

Pokud vlastníte zahradní nábytek z umělého ratanu, gratulujeme! Jste hrdým majitelem pohodlného materiálu, který tak snadno nevybledne ani nezmění tvar.

Záhradné lehátko - Exterio - Apple Daybed (umelý ratan)

Zahradní lehátko – Exterio – Apple Daybed

Umělý ratan je známý svou odolností vůči UV záření a vysokou tepelnou odolností. Odolá teplotám od -40 až do + 60 ° C. Vydržel by sibiřskou zimu či saharské vedro. Ze všech materiálů je tedy nejvhodnější na exteriérové využití. Hodí se do zahrádky, na terásky i na balkon. Pokud budete tento kvalitní nábytek dlouhodobě vystavovat vodě a slunci, sice vybledne, ale jeho poškození bude v porovnání s méně odolnými materiály skutečně málo patrné.

Záhradná zostava - Exterio - San Marino classic natur (hliník + umelý ratan)

Zahradní sestava – Exterio – San Marino classic

Pokud se vám nábytek z umělého ratanu zašpiní a potřebujete ho vyčistit, použijte vysokotlaký čistič, známý také pod názvem wapka. Pokud si nechcete obstarávat nic navíc a spokojíte se i s méně náročnou údržbou, případně chcete vyčistit povrch zahradního nábytku bez chemie, stačí, když na čištění použijete kbelík s vodou smíchanou s ekologickým čisticím prostředkem. Povrch pak postačí pouze přetřít hadříkem, který bude namočený v této tekutině.

Záhradný nábytok Angela Box cappuccino (Umelý ratan)

Zahradní nábytek Angela Box cappuccino

Zahradní nábytek s textilními prvky

Materiály jako dřevo, kov či umělý ratan ochráníte i tehdy, když je přikryjete textilními prvky. I o tyto textilní materiály je důležité pečovat, pokud chcete prodloužit jejich životnost. Je potřeba pečovat o polštáře a textilní potahy. Textilní prvky, které jsou položeny na zahradním nábytku, je nezbytné pravidelně vyvětrat. Pokud byste tak neučinili, mohla by se na nich vlivem vlhkosti chytit plíseň. Vybírejte kvalitní polštáře a potahy, které jsou vhodné pro použití v exteriéru a jsou již od výroby impregnované. Nejvhodnější jsou polyesterové s teflonovými vlákny.

Záhradná hojdačka Petra

Zahradní houpačka Petra

Co dělat, když zmoknou nebo navlhnou? Nechte je pomalu sušit ve stínu. Na slunci by mohly vyblednout nebo by na nich vznikly nepěkné mapy. Pokud mají textilní potahy zip, máte vyhráno. Můžete ho jednoduše svléknout a vyprat na 30 stupňů. Nejlépe se vypere bez aviváže, ale s impregnačním přípravkem. Podobně jako u outdoorového oblečení se při praní takovýmto způsobem skvěle zachová impregnace. Impregnační sprej však můžete použít i po vyprání potahů.

Výborným způsobem ochrany textilních polštářů a potahů je také přikrytí zahradního nábytku plachtou nebo speciálním obalem. Pokud se rozhodnete zvolit takový způsob ochrany, přesvědčte se, že pod plachtu nebo obal proudí vzduch. Zabráníte tomu, aby pod nimi vznikly plísně. Pokud se na textilu budou nacházet drobné nečistoty, jako například malé větvičky ze stromů nebo drobky, stačí je jen vysát.

Záhradné lehátko Corona (um. Ratan)

Zahradní lehátko Corona

Přejeme vám nádherné léto plné pohody a bez nehody!  😉

Čtěte také: Balkónový nábytek: Udělejte si kousek ráje na vašem balkoně!

Líbí se vám tento článek? Podělte se o něj s přáteli  😉

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť