Home Kuchyně a jídelna inspirace Jídelní taburet – jak si vybrat ten správný?

Jídelní taburet – jak si vybrat ten správný?

by Martin Stropko

Slovo taburet pochází z francouzštiny a označuje stoličku bez opěradla, tedy nízké sedátko na čtyřech nohách. V obýváku je to nejčastěji čalouněná kostka pro příležitostné sezení a podepření nohou, kterou někdy využijete i jako další úložný prostor nebo odkládací plochu. Jídelní taburet vypadá spíše jako dřevěná stolička. Využijete ho jako sedátko pro odpočinek během vaření nebo při příležitostném sezení u jídelního stolu. Poslouží však také jako odkládací plocha nebo náhrada schůdků.

Než se začaly taburety používat v obýváku či jinde v bytě, stávaly v dámských ložnicích u toaletních stolků. Nízké a bohatě zdobené stoličky zdobily převážně pokoje bohatých šlechticů a měšťanů. Nakonec se však díky své praktičnosti rozšířily mezi všechny vrstvy obyvatel. Dnes mají mnoho tvarů i barev, styl je většinou jednoduchý. Sedátko taburetu může být čtvercové, oválné i kruhové.

Drewmax_KT_249

 

Z čeho se taburety vyrábí

Taburety se vyrábí ze dřeva, kovu i plastu, některé jsou celočalouněné. Do kuchyně či jídelny volte taburet z masivu, třeba olše nebo buku. Pokud bude mít čalouněný sedák, myslete na co nejjednodušší údržbu. To splňuje omyvatelná textilie či ekokůže, případně snímatelný textilní potah, který je pratelný v pračce. Plast i kov jsou jednoduché na údržbu, ale na dotek studí. To ale jednoduše vyřešíte čalouněným podsedákem.

Koupit nebo vyrobit?

Do obýváku si můžete taburet či puff jednoduše vyrobit z pneumatiky nebo PET lahví. Kdo vládne uměním jehlic, může si obal na puf uplést nebo uháčkovat a vyplnit starým oblečením rozstříhaným na kousky, molitanem nebo polystyrenovými kuličkami. Do jídelny si však raději taburet kupte. Seženete ho už za cenu kolem 360 Kč, a to včetně čalouněného sedáku.

Na co myslet při nákupu

Při výběru taburetu zkontrolujte kvalitu a stabilitu konstrukce, a to hlavně v případě, kdy ho chcete využívat i místo schůdků. V případě, že chcete stoličku občas použít při sezení u stolu, myslete na její optimální výšku. Měla by být kolem 42 – 45 cm. Pro práci u kuchyňské linky by pak výška měla být ještě větší, tedy kolem 62 – 65 cm. Tady už se smývá rozdíl mezi stoličkou a barovou židlí. Do malého prostoru se pak hodí skládací stoličky.

WIP_BOND_TABORET_MALY_3

 

Používáte v jídelně nebo kuchyni taburet? Podle čeho jste vybírali? Napište do komentáře pod článkem.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť