Home Nápady do zahrady Slunečníky na zahradu – který typ si vybrat?

Slunečníky na zahradu – který typ si vybrat?

by Martin Stropko

Nemáte na zahradě místo na altánek ani vzrostlý strom, který by vás ochránil před žhavým letním sluncem, takže si nemůžete dopřát relax na lehátku s napínavou knížkou v ruce nebo společný oběd s rodinou či přáteli? Vhodnou variantou pro vytvoření stínu může být zahradní slunečník, který vás ochrání nejen před slunečními paprsky, ale poskytne vám i kvalitní ochranu před přímým UV zářením. Kvalitnější modely vás pak ochrání také před nečekanou letní přeháňkou, ale při silnějším dešti raději slunečník ukliďte a schovejte se pod střechu.

„Anatomie“ slunečníků

Slunečníky se skládají z klobouku, nohy a základny. Noha může být středová nebo boční, kdy je klobouk zavěšený (lampiónový, někdy se říká i lampový). Díky noze mimo střed dáte pod slunečník snáze nábytek, třeba stůl. Klobouk bývá kulatý, čtvercový, obdélníkový i víceúhelníkový. Levnější modely se skládají jako obyčejný deštník přes pružinový píst, jiné se ovládají pomocí lanka přes kladku. U dražších modelů se setkáte s pohodlným ovládáním na plynový píst, případně se skládáním na dálkové ovládání. Většina modelů má kloub umožňující slunečník naklopit, u některých je pak možné sejmout a vyprat potah, což značně usnadňuje jejich údržbu.

Základna (neboli stojan) většinou bývá plastová a plní se pískem nebo vodou, aby byla co nejtěžší a udržela slunečník i při silnějším větru. Někdy je základna vyrobená z betonu nebo litiny, případně z leštěného kamene. U některých stojanů je možné regulovat průměr osazení pro tyč slunečníku. Levnější slunečníky se většinou prodávají bez stojanu, u dražších bývá stojan součástí balení a je ve stejném designu jako samotný slunečník.

Jestliže nemáte v plánu slunečník přenášet z místa na místo, můžete zvolit místo přenosné základny fixní ukotvení slunečníku. Stačí do hloubky 50 – 60 cm zapustit trubku s vnitřním průměrem o zhruba 2 – 4 mm větším, než má tyč slunečníku, kterou pak jednoduše do trubky zasunete. Jedná se o ryze praktické řešení, protože slunečník stojí opravdu stabilně (pokud ho tedy ukotvíte správně).

picid_699605_type_color_image

 

Z čeho se slunečníky vyrábí?

Konstrukce slunečníku většinou bývá dřevěná nebo kovová, u těch nejlevnějších někdy i plastová nebo sklolaminátová. Dražší slunečníky mívají kovovou konstrukci vyrobenou z nerezavějících slitin natřených navíc kvalitním nátěrem. U dřevěných slunečníků se většinou používá tvrdé impregnované dřevo, třeba dub, irocco, palisandr nebo oblíbený teak, který je kvalitní a odolný ve venkovních podmínkách.

Na potažení slunečníku jsou ideální potahové látky vyšší kvalitativní třídy s vyšší hustotou vláken, vyšším stupněm světlostálosti i barevné stálosti a vyšším vodním sloupcem. Často se používají tkaniny z polyesteru v kombinaci s bavlnou, impregnované textilie nebo laminované tkaniny. Některé látky (většinou s příměsí teflonu) brání zašpinění a plesnivění potahu. Látka musí být dobře napnutá a je lepší, když je nemačkavá. Pokud má slunečník volány, musí být pevné a neohybatelné, aby vydržely i silnější vítr.

U levných kovových slunečníků tvoří konstrukci tenká trubková noha a slabá drátěná kostra. Jestliže je kov ošetřený pouze jedním nátěrem, tak už během prvního roku používání může začít rezivět ve spojích. Ovládání bývá z plastových výlisků (i u naklápění), které nemívají vysokou životnost. Potahová látka z umělé tkaniny nebývá nepromokavá, ke konstrukci je připevněna jen zlehka a volány nejsou vyztužené.

picid_372272_x_1000_type_color_image

 

Slunečník musí být hlavně stabilní

Konstrukce musí být odolná proti povětrnostním vlivům a slunečník se musí dát snadno roztáhnout i stáhnout. Čím větší slunečník chcete, tím robustnější konstrukci vybírejte. Aby byl slunečník bezpečný, musí být především stabilní. Proto je důležité, aby základna byla co nejbytelnější, a to hlavně u velkých modelů. Pokud ukotvíte slunečník k zemi, nemusíte základnu řešit. Plastový podstavec mívá objem kolem 15 litrů, což stačí pro menší slunečník.

Pro průměr slunečníku do 200 cm doporučují výrobci stojan o hmotnosti minimálně 25 kg, u větších průměrů až 40 kg. Dobře zakotvený slunečník by měl odolat větru o rychlosti padesát kilometrů v hodině. Když budete chtít slunečník často přenášet, tak počítejte s tím, že se těžký stojan pěkně pronese. Stabilitu slunečníku ovlivní i množství kloubů. Flexibilnější slunečník s více klouby si sice budete moci natočit přesně tak, jak potřebujete, ale hrozí nebezpečí, že bude méně stabilní.

picid_765082_x_1000_type_color_image

 

Na co si dát pozor při výběru?

Velikost klobouku volte podle toho, jakou plochu zabírá nábytek, který pod ním chcete mít postavený. Pro dostatečné stínění doporučují výrobci průměr kolem 3 metrů, na terasu či balkón však využijete spíše menší modely. Čím větší slunečník budete pořizovat, tím více se zaměřte na mechanismus otevírání. Malý slunečník otevřete snadno s jakýmkoliv mechanismem, u těch větších už se bude hodit lankový systém s kladkou a závažím, servomechanismus s protizávažím nebo klička.

Životnost slunečníku a způsob jeho využití ovlivní látka použitá na jeho potažení. Pokud ho chcete používat pouze jako ochranu proti slunci, bude vám stačit bavlněný potah. Jestli chcete, aby vás ochránil i před deštěm, podívejte se po impregnovaných materiálech. I u nich však výrobci doporučují, abyste je nenechávali dlouho na dešti. Existují látky vhodné do deště, ale jsou dražší. Slunečníky seženete v široké škále barev i jejich kombinací, případně s potiskem nebo různými ozdobami. Vyberte takovou barvu, která bude ladit s prostředím, do kterého chcete slunečník postavit. Pestré potisky raději volte jen u menších slunečníků a nejlépe tak, aby se shodovaly se vzorem potahů zahradního nábytku.

K příslušenství patří stojany prodávané zvlášť, kovové kolíky nebo trny pro ukotvení stojanu do země (využijete je pro upevnění slunečníku pouze na travnaté ploše), praktické obaly z nepromokavé tkaniny nebo tašky určené na přenos slunečníku. Dražší modely slunečníků mohou mít i osvětlení zabudované v horní části nohy či v klobouku. Slunečníky se pohybují v širokém cenovém rozpětí, ale u těch nejlevnějších za cenu kolem 200 Kč nečekejte příliš velkou kvalitu. Většinou vydrží něco kolem tří roků, někdy i méně. Jestliže tedy chcete, aby slunečník vydržel déle, je lepší si připlatit.

picid_735599_x_1000_type_color_image

Máte na zahradě slunečník? Který typ jste si vybrali a jak jste s ním spokojení? Podělte se o své zkušenosti s ostatními čtenáři v komentáři pod článkem.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť