Home Kuchyně a jídelna inspirace Sklo v interiéru – kde všude ho využijete

Sklo v interiéru – kde všude ho využijete

by Martin Stropko

Sklo je všestranný materiál, jehož základní složkou je oxid křemičitý. Hlavní surovinou k výrobě je sklářský písek, který se roztaví spolu s dalšími přísadami, které vylepšují konečné vlastnosti skla. Sklo je průhledné nebo průsvitné, relativně pevné, odolné proti opotřebení a chemicky v podstatě inertní. Sklo je velice křehké a rozbíjí se na ostré střepy, avšak tyto negativní vlastnosti se dají omezit a ovlivnit přidáním dalších látek nebo tepelným zpracováním.

Sklo se dá téměř libovolně tvarovat, brousit, barvit a zdobit, díky čemuž se dá použít v mnoha oblastech lidského života. Ze skla se do interiéru vyrábí nábytek, obklady, schody i výplně oken, dveří a dvířek, sprchové kouty, pracovní kuchyňské desky, příčky, zábradlí a částečně i podlahy. Nábytek může být celoskleněný (nejčastěji odkládací stolky, vitríny a police, ale i jídelní stoly), případně v kombinaci s jinými materiály, třeba kovem či dřevem.

BRW_MIESTNOST_HEDA_1

Sklo v interiéru, to je lehkost a elegance

Sklo dodá interiéru lehkost a vzdušnost, moderní a elegantní nádech a punc luxusu. Pokud má byt či dům dostatek oken, tak sklo podpoří a zachová celkovou přirozenou světlost. Někomu připadá sklo na pohled chladné a neosobní, jiným zase vadí to, že je přes skleněné příčky všechno vidět. Průhlednost skla však můžete ovlivnit jeho povrchovou úpravou, protože může být čiré, leptané, pískované, potištěné (digitální tisk), gravírované nebo barvené.

Na výplně dveří vám postačí jednovrstvé kalené sklo o síle 8 milimetrů, pokud ale budete chtít celoskleněné dveře, bude vhodná síla skla 9 milimetrů. Na obklady vám postačí jednovrstvé kalené sklo o síle 6 milimetrů, na celoskleněnou příčku nebo stěnu však počítejte s laminovaným kaleným sklem o síle 10 milimetrů. Na skleněnou podlahu nebo schodiště pak budete potřebovat třeba laminované kalené sklo o síle 10, 12 nebo 16 milimetrů.

Halmar_arabis_rozklad

Sklo je bezpečné a snadno čistitelné

V interiéru se většinou používá sklo ploché (float), může však být i tvarované, případně v podobě skleněných tvárnic (luxfer), které se opět dostávají do obliby. Abyste se nemuseli bát ostrých střepů, tak se používá bezpečnostní kalené nebo vrstvené sklo. Tvrzené sklo se nerozbije na ostré střepy, ale rozpadne se na neostré malé úlomky, při rozbití vrstveného skla zase zůstanou střepy nalepené na fólii. Bezpečnostní sklo je až trojnásobně odolnější proti nárazu a mechanickou odolnost má až pětinásobně větší, takže ho jen tak nerozbijete. Vydrží i náraz osoby, případně velké zatížení.

Jednou z největších výhod skla je jeho snadná údržba. Ze skla je potřeba čas od času setřít prach měkkým hadříkem, případně ho vyleštit pomocí čisticího přípravku s obsahem lihu. Když na sklo něco vylijete, snadno to setřete. Sklo může být dokončeno nano lakem, díky kterému se na něm nezachytávají tak snadno otisky rukou a prstů a omezuje se usazování vodního kamene. Pískované či matné sklo je na údržbu trochu složitější, ale čištění opět usnadní vrstva nano laku. Speciální vrstvou lze ovlivnit i to, jak chladně bude sklo působit na dotek.

Líbí se vám sklo v interiéru? Napište do komentáře pod článkem.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť