Home Obývák inspirace Jak zařídit malý obývací pokoj?

Jak zařídit malý obývací pokoj?

by Martin Stropko

Při zařizování malého obýváku si nejdříve promyslete, co v něm chcete dělat. Bude sloužit jen ke koukání na televizi, chcete si v něm číst, nebo sem potřebujete vtěsnat i pracovní kout? Podle toho místnost zařiďte.

CAMBER_OBYVACIA_IZBA_01_DUB_SONOMA

 

Jak malý obývák opticky nafouknout

Do malého pokoje nepatří rozměrný a tmavý nábytek. Volte světlé barvy, které ho opticky zvětší. Barevnost dodáte samolepkami nebo několika doplňky. Důležitý je také dostatek světla. Prostor opticky zvětší chytře rozmístěná zrcadla a podlaha sjednocená se zbytkem bytu.

Výměnou dveří získáte pár centimetrů navíc

Hodně místa uspoříte výměnou klasických dveří za posuvné. Jsou sice dražší a instalace je náročnější, ale vyplatí se. Posuvné dveře mohou jezdit v kolejničkách připevněných ke zdi nebo v pouzdře ve zdi. Nevýhodou dveří v kolejničkách je nutnost ponechání určitého místa u zdi na jejich posouvání. Posuvné dveře mají oproti klasickým dveřím menší zvukovou a pachovou nepropustnost.

obyvacia_stena_zele

 

Čím při zařizování pokoje začít

Při zařizování je důležité začít největším kusem nábytku, tedy většinou pohovkou nebo velkou televizí, která se stává středobodem prostoru. Televizi s vysokým rozlišením postavte nebo pověste naproti pohovce, a to do vzdálenosti dvou a půl násobku úhlopříčky.

Mezi televizi a pohovku dejte konferenční stolek. Kolem něj musí být bezpečný průchod. Pokud to není možné, pořiďte raději stolky rohové. Pro odkládání věcí poslouží i taburetky, které návštěvy využijí k sezení. Ty mívají i zabudovaný úložný prostor.

pohovka-rozkladacia-siva-arkadia-01

 

Nábytek volte s rozumem

Při výběru pohovky vás omezí hlavně prostor obýváku. Málokdy na ní sedí celá rodina, takže většinou stačí sedačka pro dva, kterou doplníte dalšími sedacími prvky, třeba vaky. Vyberte rozkládací pohovku ve vzdušném designu. Pokud máte hodně věcí, kupte raději sedačku s úložným prostorem. Těžkopádný gauč nahradí i lehčí křesla.

konferencny-stolik-dub-wotan-bernardo-03

 

Pro odkládání věcí poslouží menší konferenční stolek. Místo v místnosti uspoří stolek stohovací, tedy více stolků, velikostně odstupňovaných, které se zasouvají podle potřeby do sebe. Snadněji přesunete stolek na kolečkách. Pro odkládání využijete také „kapsy“ zavěšené na područkách pohovky nebo křesla.

Místo klasické obývací stěny zvolte raději nízkou skříňku a police, na které můžete uložit krabice nebo košíky. Prostor odlehčíte zavěšením skříňky na zeď.

Pracovna v malém obýváku

Pracovní kout má být co nejblíže oknu a mimo komunikační cesty. V malém obýváku je snad nejlepším řešením pracovna ve skříni. Pracovní deska je schovaná za dveřmi, a pokud potřebujete pracovat, skříň otevřete a desku jednoduše vysunete. Musí nad ní být dostatek prostoru, abyste z ní nemuseli pokaždé sundávat věci.

WIP_PC_STOLIK_HIDE_DUB_SONOMA_SVETLY_02

 

Druhým řešením je pohyblivý stojan na počítač. Schováte ho do nepoužívaného kouta a v případě potřeby ho přisunete ke stolu. Jediným omezením je délka prodlužky. Pro vyřízení emailů, které jste nestihli v práci, vám postačí křesílko a podložka pod notebook, případně počítač napojený na televizi a bezdrátová klávesnice s myší.

S doplňky to nepřehánějte

Uvědomte si, že příliš doplňků prostor zahlcuje. Upomínkové předměty uložte raději do krabice do skříně a místnost ozdobte většími doplňky, tedy vázami, soškami nebo květinami postavenými ve skupinkách na dvou nebo třech místech pokoje.

Jak jste vyřešili problém s malým obývákem? Poraďte ostatním čtenářům.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť