Home Dětský pokoj inspirace Víte, jak vybrat bezpečný dětský stolek?

Víte, jak vybrat bezpečný dětský stolek?

by Martin Stropko

Díky dětskému stolku a židli naučíte dítě správně sedět už kolem roku a půl. Dítě si bude připadat důležitě, protože mu do židličky nebudete muset pomáhat. U stolku si může hrát, malovat si a všemožně kutit. Myslete hlavně na kvalitu a bezpečnost, abyste se nemuseli o své dítě bát.

Jaký stolek pro děti vyberete?

Dětské stolky seženete v mnoha barvách a dětských motivech. Stolní deska má většinou tvar čtverce, obdélníku nebo kruhu. Mohou být zkombinované s tabulí na psaní nebo poličkami pro odkládání výtvarných potřeb. Koupíte stolky z masivu, lamina, kovu, plastu, a dokonce i z pěny. Výhodou plastových stolků je snadná údržba a nízká váha i cena.

V obchodech naleznete také rozličné hrací stolky, jako je dílnička, kuchyňka nebo prodejní pult spolu s veškerým miniaturním náčiním a nářadím nebo nádobím. Některé stolky jsou dokonce spojené s interaktivními hrami s rozličnými zvuky a světelnými efekty.

LAVENDON_DETSKA_IZBA_04

 

Jak koupit kvalitní stolek

Výšku stolku uzpůsobte výšce židličky i výšce vašeho dítěte. Při sezení by mělo mít rovná záda, a pokud si položí ruce na stůl, mělo by mít lokty v pravém úhlu. Příliš vysoká pracovní deska ho bude nutit zvedat ramena, a ruce pak budou svírat ostrý úhel v předloktí.

  • Výška dítěte 80 – 95 cm: výška desky 40 cm
  • Výška dítěte 93 – 116 cm: výška desky 46 cm
  • Výška dítěte 108 – 121 cm: výška desky 53 cm
  • Výška dítěte 119 – 142 cm: výška desky 59 cm
  • Výška dítěte 133 – 159 cm: výška desky 64 cm
  • Výška dítěte 146 – 176 cm: výška desky 71 cm

Stolky mají mít kvalitní povrch odolný proti poškrábání a se snadnou údržbou a jednoduchou montáž. Když do ní zapojíte dítě, tak se u toho ještě pobavíte. Snadno smontujete třeba stolek designovaný jako puzzle, jehož díly do sebe přesně zapadnou.

Jestli má stolek dobře sloužit, měl by mít dostatečně velkou pracovní plochu. Dítě by si zde mělo odložit alespoň papír nebo sešit a krabičku s pastelkami, aniž by si je lokty shazovalo na zem. Když se toho vejde na desku stolu víc, bude to jen dobře.

Budou se  hodit i hluboké poličky nebo zásuvky, do kterých si dítě uloží další fixy, tužky a jiné výtvarné potřeby. Bude stolek sloužit nejen ke hrám, ale i ke kreslení a psaní? Pak musí být pracovní plocha dokonale rovná.

Bezpečnost především

Stůl musí být kvalitní, pevný a stabilní. Pokud na něj dítě vyleze, neměl by se rozlomit na dvě půlky, ani převrátit. Proto je lepší, aby měl alespoň tři nohy, nejlépe čtyři.

Hrany mají být zaoblené a do prostoru nesmí trčet žádné ostré přesahy a hrany. Protože bude stolek sloužit jen do doby, než dítě půjde do školy, můžete mu pořídit pestrobarevný kousek s pohádkovými motivy.

Jestli nechcete stolek vyměňovat, jakmile začne dítě chodit do školy, pořiďte mu rovnou kvalitní rostoucí psací stůl. Pak však vyberte neutrální barvy, protože ho bude používat až do studentských let.

MOB_60_FLUMO_DETSKA_IZBA_02

Vyrobte si dětský stolek

Máte na půdě menší jídelní stůl z masivu, který plánujete vyhodit? Nedělejte to a vytvořte z něj pěkný dětský stolek. Stačí vám brusný papír, přímočará pila a barva na dřevo. Nohy zkraťte pilou na potřebnou délku, a poté zaoblete rohy stolu. Pak stůl očistěte, zbruste hrany a natřete barvou na dřevo.

Jestli je pracovní deska stolu vyrobená z lamina, tak po zaoblení rohů nalepte na boční plochy nažehlovací hranu. Ta ochrání desku před poškozením vlhkostí. Seženete ji v mnoha barvách, takže ji vhodně zkombinujete s barvou stolu. K lepení použijte starou žehličku. Nakonec dlátem nebo zalamovacím nožem odřízněte přesahy a ostré hrany jemně zbruste.

V kolika letech se naučilo vaše dítě sedět? Napište ostatním čtenářům do komentáře, jak často si sedává ke stolku, a k čemu ho využívá.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť