Home Bydleme zdravě! Látková nebo kožená sedačka?

Látková nebo kožená sedačka?

by blog.hezkynabytek.cz

Ať už si kupujete novou pohovku, nebo modernizujete stávající, ujistěte se, že je hvězdou vašeho obývacího pokoje. Jakmile se rozhodnete pro ideální tvar a velikost pohovky, můžete si začít hrát s barvami, uspořádáním a doplňky. Pokud uvažujete o koupi nové sedačky, určitě stojíte před nelehkým rozhodnutím, zda si pořídit látkovou nebo koženou sedačku. Každá z nich má své výhody i nevýhody, které byste měli znát předtím, než se definitivně rozhodnete.

Jaké jsou výhody a nevýhody kožené sedačky?

Asi největšími výhodami jsou dlouhá životnost a snadná údržba. Pokud si pořídíte sedačku z kvalitní kůže, bude vám sloužit podstatně déle než textilní.

Aby vaše kožená sedačka vypadala stále jako nová, stačí ji jednou ročně ošetřit speciálním přípravkem určeným na ošetřování kožené sedačky. Samozřejmě ji jednou za čas třeba zbavit prachu pomocí bavlněného hadříku nebo prachovky.

Kožená rohová sedací souprava

Rohová sedačka U – Tempo Kondela – Trek OTM / BK – 2F – REC

Nevýhodou je samozřejmě vyšší cena. Pokud chcete opravdu kvalitní koženou sedačku, musíte počítat s tím, že dvojsedy se pohybují od 11 000 Kč výše a trojsed od 14 000 Kč výše. Vzhledem k jejich dlouhé životnosti a vyšší kvalitě to ale vůbec nemusí být špatná investice.

Pokud ale dojde k mechanickému poškození nebo rozříznutí, výměna a oprava potahu jsou náročnější než při látkové sedačce.

Světlá kožená sedací souprava

Rohová sedací souprava – Tempo Kondela

Výhody:

  • velmi dlouhá životnost
  • jednoduchá údržba a ošetřování

Nevýhody:

  • náročná oprava / výměna potahu
  • vyšší cena než při látkové sedačce

Pokud se vám kožená pohovka zdá příliš drahá nebo z morálních důvodů nechcete kožený nábytek, můžete sáhnout po pohovce čalouněné umělou ekokůží. Ta sice nevydrží tak dlouho jako kožená, ale na druhou stranu nepraská, snadno se čistí, je odolná vůči UV záření a může mít i vysoce lesklý povrch. Největší výhodou je barevná paleta, kterou taková sedačka může mít.

Sedací souprava Pyka

Kožená sedačka – 3-sed – Pyka – Lord

Jaké jsou výhody a nevýhody látkové sedačky?

V případě látkových sedaček máte možnost vybrat si z nepřeberného množství barev a materiálů. Můžete si vybrat přesně takovou sedačku, která se dokonale hodí k vašemu interiéru. Čalouněný sedák může být potažen různými druhy látek. Máte rádi luxus? Dopřejte si sametově hebký povrch. Odolnější látky jsou zase silněji uzoučké.

Rohová sedací souprava ve žluté barvě

Tempo Kondela – Sylt

V nabídce najdete i sedačky z materiálů, které odpuzují tekutiny a snadněji se udržují, případně sedačky se snímatelným potahem, který stačí vyprat.

Pokud si vyberete sedačku z kvalitního a odolného materiálu, můžete se těšit na dlouhou životnost. A samozřejmě je cena látkové sedačky nižší než cena kožené.

Rohová sedací souprava tmavá

Rohová sedačka U – Tempo Kondela – Estevan

Na látkové sedačce se ale usazuje prach i zvířecí chlupy a na své si přijdou i roztoči. Na trhu jsou však dostupné různé prostředky, které sedačku ochrání. Patří sem například impregnační prostředek.

Sedačku doporučujeme pravidelně vysávat a jednou za čas ji nechat vytepovat, aby vypadala dobře co nejdéle. Některé skvrny na potahu se vám ale mohou čistit dost těžko, případně je vůbec nevyčistíte. To záleží hlavně na materiálu.

Červená rohová sedačka

Rohová sedačka – Tempo Kondela – Polaris červená

Výhody:

  • velké množství barevných variací a materiálů
  • nižší cena

Nevýhody:

  • usazování prachu, zvířecích chlupů
  • hrozba vytvoření fleků a skvrn

Pohodlná rohová sedačka

Rohová sedačka – Tempo Kondela – Deno

Ať už se rozhodnete pro koženou nebo látkovou sedačku, podstatné je, aby byla pohodlná a dělala vám radost co nejdéle.

Čtěte také: Jak si vybrat tu pravou sedačku do mého malého obývacího pokoje: ve velkém stylu.

Zdroje: https://www.idealhome.co.uk/living-room/living-room-ideas/living-room-sofa-ideas-297762

https://www.apartmenttherapy.com/what-to-look-fo-140538

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť