Home Dětský pokoj inspirace Jak vybrat židli a stůl pro školáka

Jak vybrat židli a stůl pro školáka

by Martin Stropko

Převrat v životě celé rodiny nastává v době, kdy se na naši dosud bezstarostnou šestiletou ratolest začínají valit ještě nepoznané povinnosti v podobě školní docházky. Středobodem úspěšného rozvoje dítěte se tak od nynějška namísto pískoviště před domem stává pracovní kout v pokojíčku a na nás zůstává, abychom jej školákovi zařídili co možná nejlépe.

LAVENDON_DETSKA_IZBA_01

Naprostá většina z dětí se na svůj první velký den moc těší a aktovku nesundává ze zad už od loňských Vánoc. Trošku horší to mají rodiče, kterým nezbývá než zajistit vše potřebné, aby se jejich budoucí inženýr či lékařka mohli nerušeně vzdělávat. Podle odborníků je nejdůležitějším prvkem v dětském pokoji místo, kde bude školák psát úkoly, malovat a tvořit. A to sestává především z kvalitní židle, která mu za pár měsíců nezničí záda, a vhodného psacího stolu.

Kouzelné slovíčko: ergonomie

Kvalitní židle je židle ergonomická, čili taková, která se přizpůsobí tělu, poskytne dítěti potřebný komfort a také možnost takzvaného aktivního sezení, to znamená občasné vykonání pohybu trupem, hlavou či rukama. Aktivní sezení blahodárně působí na snížení zátěže zádových svalů, zlepšení krevního oběhu a tím pádem i zmenšení únavy. Nejlepší samozřejmě je po nějaké době od stolu vstát, protáhnout se a projít, případně udělat několik jednoduchých cviků pro zaktivování svalstva.

Neméně důležitou roli jako dobrá židle hraje v dětském pracovním koutě i psací stůl. Ten by neměl být ani příliš nízký ani příliš vysoký, důležitá je dostatečně velká pracovní deska (v ideálním případě polohovatelná), několik šuplíků a nad hlavou množství přihrádek, kterých není u malého školáka nikdy dost. Přihrádky mají být pěkně po ruce, jak dlouho si v nich dítě udrží pořádek, to už je zase věc jiná.

HALMAR_NEMO

 

Nábytek může vyrůstat zároveň s dítětem

Zajímavou novinkou na trhu je takzvaný rostoucí nábytek. Ten je navržený a vyrobený tak, aby se během času mohl přizpůsobovat měnícím se dětským potřebám. Židle se může měnit v závislosti na výšce potomka, dá se u ní měnit výška a hloubka sedáku i opěradla, případně tuhost sedáku a nastavení opěrek hlavy, předloktí i zad.

GEMO_DETSKA_IZBA_02

 

U rostoucího stolu je možné podle potřeby zvyšovat a snižovat výšku desky a její polohu. Vybrat si můžeme i ergonomicky tvarované pracovní desky, umožňující pohodlnější opření rukou při práci s PC. Zapomínat bychom neměli ani na praktické vychytávky jako jsou háčky na školní tašku, vysouvací zásuvky na psací potřeby nebo pravítko, zabudované přímo ve stolu. Mějte na paměti, že u svého stolu bude trávit vaše dítě spoustu času, proto mu vytvořte takové podmínky, aby jej po práci netrápily bolesti hlavy, páteře nebo nohou!

Jak správně a pohodlně sedět?

  • chodidla musí celou plochou volně spočívat na podlaze
  • lýtka a stehna mají svírat úhel přibližně 90°
  • stejně tak paže k rukám, volně ležícím na stole, mají být v lokti v 90° úhlu
  • záda jsou neustále podepřená
  • občasný pohyb na židli prospívá sedícímu tělu

7676

 

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť