Home Dětský pokoj inspirace Jak zařídit studentský pokoj?

Jak zařídit studentský pokoj?

by Martin Stropko

Zařídit studentský pokoj je docela oříšek, protože do jedné místnosti musíte nacpat pracovnu, obývák i ložnici. Jestli vaše dítě studuje střední daleko od domova a přes týden bydlí na intru, není potřeba jeho pokoji věnovat velkou pozornost, protože v něm bude trávit jen víkendy a prázdniny. I tak se v něm ale musí cítit dobře, aby se domů vracel rád. Pokud však studuje blízko domova, situace se obrací a kvalita pokoje nabývá na důležitosti.

Pracovní zóna – pro papírový i on-line svět

Ve studentském pokoji musí stát pořádný psací stůl s počítačem. Jeho výška má být 70 – 75 cm, hloubka 70 – 80 cm a délka alespoň 135 – 160 cm. Pracovní plocha musí poskytnout dostatek místa jak pro klasickou papírovou práci, tak i pro monitor, klávesnici a myš. Horní třetina obrazovky, případně její horní hrana, má být ve výšce očí a ve vzdálenosti 50 – 70 cm od nich, což je asi na délku paže. Proto raději vyberte stůl o větší hloubce.

Stůl musí mít dostatek úložných prostor, především zásuvek, případně ho dovybavte policemi, skříňkou, nebo zásuvkovým kontejnerem s kolečky. Nezapomeňte také na prostor pro tiskárnu, skener nebo reproduktory. Ke stolu patří i dostatečně velký koš na odpadky.

Počítač raději zapojte do zásuvky s přepěťovou ochranou, abyste ho ochránili před výkyvy proudu, které by ho mohly poškodit. Ve stolové desce by měl být otvor pro odvedení kabelů od monitoru, klávesnice a dalších zařízení k počítačové bedně. Některé stoly už jsou na to připraveny a mají třeba v noze stolu vytvořený otvor, kterým se dají vést. Aby kabely jen tak nevisely kolem stolu, připevněte je samolepícími háčky nebo lištou. Příliš dlouhé kabely zkrátíte namotáním na cívky. Najdete je pod označením „navinovací organizátory“.

BRW_BIU_120_BALDER_1

Aby na pracovní plochu dopadalo dost světla, postavte stůl před okno nebo co nejblíže k němu. K pravákovi by mělo světlo dopadat zleva, k levákovi naopak zprava. Není u stolu žádná zásuvka? Schovejte kabely za podlahové lišty, nebo z nich udělejte dekoraci. Dají se třeba připevnit ke stěně pomocí úchytek či háčků a všemožně dozdobit samolepkami nebo malbou.

Ke stolu patří i kvalitní židle. Pokud student dojíždí domů jen na víkendy, nemusíte kvalitu tolik řešit. Přece jen na ní nebude sedět tak často. Jestli je však doma celý týden, vyplatí se investovat do kvalitní kancelářské židle.

Relaxační zóna – pauza během náročného dne

V pokoji vytvořte odpočinkovou zónu, protože postel má sloužit pouze ke spánku. Co třeba pohodlné křeslo s knihovnou a nádhernou stojací lampou, houpačka na relax u dobré muziky nebo třeba pohovka pro posezení s kamarády? K pohovce patří ještě odkládací stolek a případně i televize, pokud jí student holduje. Pohovku mohou nahradit i sedací pytle.

627180032

 

Spací zóna – po poctivém studiu zasloužený spánek

Do spací zóny patří v zásadě dva základní prvky, postel a šatní skříň. U postele pak musí být noční stolek. Dámy studentky ocení i toaletní stolek se zrcadlem a židličkou.

Výška postele má být 32 – 60 cm. Za vyšší postel poděkují vysocí čahouni, kterým se bude ráno lépe vstávat. Výšku volte podle toho, jakou preferují vaše děti. Šířka postele by měla být alespoň 85 cm, ale 100 cm nic nezkazíte a student bude jenom rád, že se může rozvalovat. V případě velkého pokoje mu klidně pořiďte i jeden a půl lůžko nebo dvoulůžko. Potřebnou délku postele zjistíte přičtením 30 cm k výšce jeho postavy.

317240838

 

Šatní skříň vybírejte podle dostupných prostorů a množství oblečení, které se do ní má vejít. Snažte se využít místo až ke stropu. Do horních polic uložte sezónní věci, které nejsou tak často potřeba. Přístup k nim usnadní schůdky. Jestli to prostor dovolí, určitě sáhněte po hlubší skříni, tedy alespoň 70 cm, aby se do ní pohodlně věšelo oblečení na ramínkách. Šatní skříni nesmí chybět tyče, police, zásuvky a velké zrcadlo. Vybrali jste skříň bez zásuvek? Pak ji doplňte zásuvkovou komodou.

Jak to všechno skloubit dohromady?

Kupte nábytek z jednoho materiálu a ve stejné barvě. Nejjednodušší je skloubit nábytek bílé barvy. Barevnost dodá podlaha, barevné doplňky a případně i stěny, které oživíte extravagantní tapetou.

Bojíte se, že i tak by mohl nábytek vypadat nesourodě? Není nic jednoduššího, než koupit sestavu do studentského pokoje, ve které je všechen potřebný nábytek v jednotném stylu. Takový komplet pak můžete oživit dokoupením jednoho výrazného solitéru. Další možností je požádat o pomoc interiérového designéra.

MOB_66_RUBY_III_BIELA_SIVA

 

arvy příliš nekombinujte, raději zvolte hlavní barvu, kterou oživíte jednou barvou doplňkovou. Při výběru myslete na to, že každá barva působí jinak na lidskou psychiku a ovlivní nejen náladu, ale například i schopnost koncentrace na učení.

Jaké barvy jsou vhodné do jednotlivých zón?

  • Pracovní zóna – matné a neutrální barvy, hlavně odstíny zelené
  • Spací zóna – matné odstíny modré, béžové a šedé
  • Relaxační zóna – odstíny červené a žluté

U stolu se vyhněte sytým odstínům červené, zlatožluté a oranžové. Prý narušují soustředění a myšlenkovou činnost. Hodí se sem barvy matné a neutrální, hlavně odstíny zelené, které uklidní oči unavené od dlouhého koukání do počítače.

Do odpočinkové zóny volte červené a žluté doplňky. Dodávají energii a navozují přátelskou atmosféru. K posteli patří matné odstíny modré, béžové a šedé, které uklidňují mysl.

Pracovní prostor oddělte od odpočinkového. S pohledem na pohodlnou postel se bude student hůře soustředit na studium. Oddělení řešte nábytkovým prvkem, například knihovnou, nebo třeba japonskou stěnou či paravánem. Ten má tu výhodu, že jej kdykoliv a bez obtíží přesunete jinam.

15190D6_a

Ve studentském pokoji, stejně jako všude jinde, je potřeba kvalitní osvětlení. Uvědomte si, že jedno centrální světlo na celý pokoj je opravdu málo. Doplňte ho lampičkou na pracovním stole i nočním stolku. Jestli jste vytvořili odpočinkovou zónu s křeslem nebo pohovkou, pořiďte i stojací čtecí lampu. Atmosféru můžete dotvořit dekorativním osvětlením.

Zařizovali jste studentský pokoj sami, nebo jste si nechali poradit od odborníka? Podělte se s ostatními čtenáři o vaše zkušenosti.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť