Home Obývák inspirace Vyrobte si konferenční stolek z bedýnek

Vyrobte si konferenční stolek z bedýnek

by Martin Stropko

Hledáte originální nábytek, který zaujme na první pohled, je variabilní a je z přírodního materiálu? Vyrobte si do obýváku konferenční stolek z dřevěných bedýnek na ovoce či lahvované víno. Vaše vlastnoruční práce vás prostorově nijak nesváže, barevně ji sami lehce přizpůsobíte interiéru a stolek také lehce kamkoliv přenesete. Transport je velmi snadný.

Bedýnkový materiál je pro tvorbu nábytku stále oblíbenější, protože přirozená krása přírodního dřeva je stále v kurzu. Pro šikovný stoleček k sedačce potřebujete jenom čtyři dřevěné bedýnky, třeba od vína. Pak kus překližky, která poslouží jako dno a současně i spojovací prvek pro celou sestavu. Vše dřevěné nejdříve pečlivě obruste dohladka smirkovým papírem.

Pak poskládejte celý bedýnkový kvartet na bok a dny k sobě tak, aby bedýnky nikde nepřečnívaly. Podle vzniklého obrazce si odměřte a uřízněte překližku, která vytvoří zmiňované nosné dno celé konstrukce a současně k sobě spojí všechny části. Sešroubujte vše dohromady, případně si vezměte na důkladnější upevnění lepidlo. Na překližkové dno přišroubujte do rohů pojezdová kolečka. Výsledkem bude ideální doplnění vaší sedací soupravy v obývacím pokoji.

Co budete potřebovat pro výrobu originálního konferenčního stolku:

•    4 stejně velké dřevěné bedýnky od ovoce nebo vína
•    Překližku na spodní stranu stolku, dobré lepidlo na dřevo
•    4 kolečka s možností upevnění do dřeva
•    Šroubovák, vruty do dřeva a šrouby na připevnění koleček
•    Hrubý a jemný smirkový papír na vybroušení dřeva
•    Pilku, vrtačku a lazuru se štětcem pro konečnou úpravu stolku

Celý hotový stolek pak otočte do provozní polohy kolečky dolů a dokončete povrchové úpravy. Můžete dřevo dobrousit, případně natřít lazurou v tónu, který se bude nejlépe hodit do vašeho interiéru. Vnitřní meziprostor, který vznikne po sestavení bedýnek, vyplňte třeba drobnými oblázky. Do tohoto podkladu pak naaranžujte květináč s pěknou pokojovkou či vázu s čerstvými květinami.

Minimalistický pojízdný stoleček si  vyrobíte podobným postupem, ale pouze z jedné bedýnky. Tady můžete popustit uzdu své fantazii a „vyřádit“ se i na barevném pojetí celého výtvoru. Použijte nejlépe vodou ředitelnou barvu v matném provedení. Bedýnku pak postavte na jednu z jejích delších stran a namontujte do všech čtyř rohů kolečka. Vznikne tím pojízdný odkládací stoleček s poličkou.

Stoleček z rekultivovaných dřevěných bedýnek na víno můžete koupit i hotový, ale vlastnoruční výrobek má v bytě své kouzlo. Povrchovou úpravu si vyberte podle vlastního interiéru. Buď necháte dřevo přírodní, nebo namořené, případně si vyberte lazuru či zajímavou patinu. Dřevěné bedýnky se hodí takřka do každého pokoje, můžete je i nalakovat bezbarvými nebo tónovanými laky.

Truhláři vyrábějí bedýnky zpravidla ze smrkového nebo borového broušeného dřeva, o tloušťce 18 a 20 mm. Jsou tak dostatečně pevné a dlouho vytrží. Spoje drží s pomocí sponek a navíc bývají i lepené, v rozích pak zpevněné vloženým růžkem. Nejčastější použití dřevěných bedýnek je ke skladování v úložných prostorech. Ideální tak budou například do šaten, předsíní i komor.

Dřevěné bedýnky se hodí kamkoli, na zahradu i na doma

Nábytek z bedýnek není žádná „rychlovka“, ale možnost zařídit si domácnost variabilně, rychle a také cenově výhodně. Vzhledem k povaze budoucího nábytkového kousku jsou přepravky od vína nebo ovoce pevný a povrchově dobře upravený materiál. Můžete mít nábytek nejen na zahradu, ale klidně i na doma, ať už je to stůl nebo velice zajímavý soubor polic a poliček.

Vyrobili jste si vlastníma rukama stolek z dřevěných bedýnek? Napište do komentáře pod článkem, jaký jste měli doma úspěch, a poraďte ostatním čtenářům nejlepší postup.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť