Home Ložnice inspirace Jak si efektivně zorganizovat šatník nebo skříň

Jak si efektivně zorganizovat šatník nebo skříň

by Martin Stropko

Skříně nebo šatník jsou často přeplněné oblečením a doplňkami, ale také věcmi, které by tam vůbec neměli být. Nejednou totiž slouží i jako dočasný sklad věcí, které nemáme kam odložit. Ve skříni by měl být pořádek a rozhodně by neměla být přeplněná.

TEMPO_KONDELA_MULTI_34_183

 

Začít třeba uklízením

Z plné skříně musíte nejdříve všechno vyklidit a potom přijde nejspíše to nejtěžší – vyhodit věci, které nepotřebujete nebo nenosíte. Pokud má být v šatníku pořádek nesmí být přeplněný, jinak bude velmi náročné až nemožné zorganizovat ho tak, aby byl přehledný. Zvažte, které věci opravdu potřebujete a ty, které jste na sobě neměli roky se jednoduše zbavte. V šatníku by mělo zůstat jen oblečení, doplňky a případně obuv.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Rozměry skříně a vnitřní členění

Úložného prostoru není nikdy dost a nejefektivnější využití prostoru poskytují vestavěnné skříně nebo skříně s posuvnými dveřmi. Vestavěnná skříně může zabírat celou délku stěny a sahat až po strop, což umožní plnohodnotné využití prostoru. Šatní skříně  s posuvnými dvěřmi ale také poskytují velkorysý prostor, přičemž jejich šířka se pohybuje přibližně od 150 do 250 cm. Hloubka skříně pokud je to možné, by měla být 40 – 50 cm.

 

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Vnitřní členění skříně může být tvořené policemi, závěsnými tyčemi nebo jejich kombinací, což je zřejmě nejpraktičtější řešení. Vždy se najde oblečení, které je lepší zavěsit než poskládat do poličky. Na spodní prádlo, dopňky nebo šperky se zase dají využít zásuvky. Variabilita vnitřní organizace je velká, hlavně u vestavěných skřiní, pracovat se ale dá i s těmi běžnými.

TEMPO_KONDELA_MERINA_203_BIELA_CIERNA

 

Věci si uložte prakticky

Pro dokonalý přehled je ideální si uspořádat věci do několika zón. Zda to bude podle druhu oblečení nebo stylu je v zásadě na vás. Pro někoho je praktičtější mít v jedné poličce kalhoty, v druhé trička a halenky nebo košile na věšácích. Jinému zase více vyhovuje mít oblečení rozdělené na pracovní, na běžné nošení, sportovní, domácí apod. Důležité je to, abyste se při hledání oblečení nemuseli „hrabať“ ve skříni a měli všechny potřebné kousky pohromadě. Sezónní oblečení odložte na nejvrchnější poličku, pokud skříň nesahá až po strop můžete si koupit úložné boxy a s nepoužívaným oblečením je vyložit na skříň, skvělým pomocníkem jsou vakuové pytle. Na tento účel lze využít i prostor pod postelí.

390

 

Co se týká doplňků a šperků, ideálné jsou už zmíněné zásuvky, do kterých se dá vložit organizér a tak bude mít všechno své místo. I bez toho je ale potřebné udržovat v zásuvkách pořádek a nastavené uspořádání. Místo zásuvek se dají použít i přehledné boxy nebo závěsné textilní boxy. Do skříně je možné odložit i boty, ale ty, které aktuálně nejčastěji nosíte je lepší mít v botníku v předsíni. Časem určitě přijdete na to, co Vám osobně nejvíce vyhovuje. Organizéry nebo poličky se dají doplnit nebo přemístit.

189

 

Máte doma šatní skříň nebo využíváte spíše komodu? Jak máte uspořádáné věci?

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť