Home Kuchyně a jídelna inspirace Jaké je ideální osvětlení do kuchyně a jídelny?

Jaké je ideální osvětlení do kuchyně a jídelny?

by Martin Stropko

Co se týká výběru osvětlení kuchyně a jídelny, vyžadují stejnou pozornost jako jiné místnosti v domě. Ani v tomto případě nejde jen o světelnou pohodu, ale je potřebné dbát i na praktickou stránku a určitě bude potřebné pořídit si několik typů svítidel.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Osvětlení kuchyňské linky

Kuchyňská linka, resp. prostor na přípravu jídel musí být dobře osvětlený. Každý kdo vaří bude souhlasit s tím, že musíte pořádně vidět na to, co děláte, hlavně z hlediska bezpečnosti. Existuje tzv. podlinkové osvětlení určené právě na osvětlení linky, ale využít můžete i různé typy bodových světel. Nejlepší je osvětlení vyřešit když si zařizujete kuchyň, ale samozřejmě je možné doplnit ho i dodatečně.

TEMPO_KONDELA_KUCHYNA_LAMPUR_320813457

 

Doplňkové osvětlení skříněk

Tzv. akcentové osvětlení je hlavně o estetice a příjemném pocitě z místnosti. LED pásy vyniknou na hraně mezi pracovní deskou a stěnou, po obvodu horních skříněk nebo se dají umístit na spodní část dolních skříněk, aby osvětlily podlahu. Výborně se hodí i tehdy, pokud máte skleněné dvířka nebo poličky. Jako doplňkové osvětlení je možné použít i bodové nebo rampové svítidla.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Centrální osvětlení kuchyně

Centrální osvětlení je potřebné v každé místnosti a vyjímkou není ani kuchyně. Toto osvětlení by mělo být co nejblíže dennímu světlu. Často jsou proto používané stropní svítidla s opálovým sklem nebo jiným stínidlem, které rozptyluje světlo. Pokud chcete reflektorové světlo nebo bodová světla můžete je samozřejmě použít, snažte si je ale nasměřovat tak, aby svítily do stropu nebo do zdi  a nejen směrem dolů. Od stěn se bude světlo odrážet a rozptylovat do prostoru, čímž se dosáhne podobný efekt jako při difuzním světle.

48324

 

Osvětlení jídelního stolu

Jídelna a kuchyně jsou často spojené do jedné místnosti, ale pokud máte jídelnu samostatně, nic to nemění na tom, že jídelní stůl si zaslouží svoje svítidlo. Za stolem se nejednou setkává celá rodina nebo hostíme návštěvu, takže nejde jen o to, aby jsme si viděli do talířů. Osvětlení by mělo navozovat příjemnou atmosféru. Pokud máte velký stůl pro 6-8 osob, bude dobré použít i dvě svítidla, aby měli všichni optimální světelné podmínky.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Velmi vhodné jsou stmívatelné svítidla, u kterých máte možnost přizpůsobit si intenzitu osvětlení podle aktuálních světelných podmínek a i vašich potřeb. Chybu nespravíte ani lustrem, pozor byste si měli dát na kovové nebo neprůhledné stínidla, které světlo usměrňují a nerozptylují tak, jako textilní. Důležitá je i výška, ve které bude zdroj světla, aby vás při sezení ale i servírování neoslňoval. Ve všeobecnosti se doporučuje umístit světlo cca 70 cm nad deskou stolu.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Jaké svítidla máte v kuchyni? Které z nich využíváte nejvíce?

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť