Home Dekorace do bytu a bytové doplňky :) Jarní dekorace – rozzařte bydlení jednoduše a levně

Jarní dekorace – rozzařte bydlení jednoduše a levně

by Martin Stropko

Venku zatím panuje proměnlivé počasí s docela aprílovými výkyvy teplot. Postupně se ale stále více prosadí jaro a s ním i rozkvétající příroda. Čekáte také rádi na toto roční období, kdy už už vypukne venku koncert barev a vůní? Přivítejte jaro květinovými dekoracemi, vyzdobte si okna či vysaďte truhlíky a zkrášlete si bydlení. Rozlučte se s dlouhými a pošmournými zimními dny.

Foto: ©Depositphotos.com/belchonock

Foto: ©Depositphotos.com/belchonock

Udělejte si u nás často viděný ozdobný prvek, věnec. Potřebujete jen slaměný korpus, vázací drát, namočené větvičky břízy, vrby, lísky nebo psího vína a ozdoby, související s jarem. Nerozmýšlejte se a klidně použijte výrazné barvy, červenou, oranžovou, žlutou či růžovou. Jednoduché přírodní prvky a surové materiály vám nedají příliš možnost vymyslet do vaší nové předsíně nevzhledný kýč.

Lehký jarní věnec u vchodu do bytu dozdobte podle vašich možností třeba čerstvými květy, úvazky, stužkami, případně sušenými nebo umělými jarními květinami. Jako vázací materiál použijte také lýko, vypadá moc hezky. Jarní truhlíky na vnitřních, později ale i na venkovních parapetech osaďte primulkami, vřesovcem, azalkami, bramboříky či drobnými cibulovinami.

Pro jarní ozdobu bytu využijte také nakvétající, mírně přirychlené rododendrony v kompozicích. Krásně ale vypadá i jediná květina ve džbánu. Střídejte teplou světle hnědou s tóny svěží zelené a barvami jarních květin. Klasické květináče nechte přírodní, ovažte je stužkou či ozdobte podle vlastního vkusu. Půvabně vypadají osazené plechové a proutěné nádoby.

Živé květy se hodí do interiéru prakticky všude

Nejjednodušší a nejpřirozenější dekoraci dostanete se živými květy. Můžete je mít prakticky všude, například ušlechtilé orchideje jsou nádherné. Umístěte je poblíž světla, ale ne na přímém slunci. Se živými květinami vytvoříte třeba v obývacím pokoji kontrastní místa. Jejich barevnost zvýrazněte vhodnou vázou či květináčem, doplňte i drobné ozdoby.

Pamatujte na to, že v květinové výzdobě hrají důležitou roli symboly z minulých časů. Bohatství tak symbolizují citrusy, červená vyjadřuje život a bílá čistotu. Nebojte se použít výrazné kombinace jak barev, tak i typů květin. Dovoleno je vše, od jedno nebo dvoubarevné až po pestrou směsici zelené, žluté, oranžové či modré. Vše výborně doplní méně výrazně zbarvená keramika.

Použijte výrazné kombinace barev i druhů květin

Využijte pro letošek třeba vázy, inspirované tradiční lidovou tvořivostí. Návštěvu jistě udivíte také kontrastem, který vznikne pestrým květinovým aranžmá do staré sklenice. Použijte hyacint, narcis, tulipány, pryskyřník nebo orchidej. Velké smíšené kytice v bohatých tvarech doplňte ovocem nebo zeleninou či exotickým kořením. Hezkou ozdobou jsou i macešky v nejrůznějších košíčcích.

V moderní kuchyni zkombinujte dekor a živé rostliny. Do závěsných košíků dejte bylinky, abyste je měli vždycky při ruce čerstvé. Dekoraci pak získáte ze stále oblíbenějšího grafoskla s květinovými motivy, v podobě nástěnných panelů za kuchyňskou linkou. Chrání zeď před trvalým poškozením a zaplatíte za ně nejčastěji v rozmezí od 7 600 do 8 200 Kč za metr čtvereční.

Jarní výzdobu zvládnete při troše šikovnosti i bez větších finančních výdajů. Porozhlédněte se doma po sklenicích, květináčích či různých nádobách. Patří do nich jarní květiny, tedy sněženky, tulipány, narcisy nebo hyacinty. Ze zbytků látek k nim vykouzlíte i krásné doplňky. Jako ozdobný obal pro jarní květinu v malé nádobě poslouží i velká skořápka z pštrosího nebo kachního vejce.

Neochuzujte se o květinové vzory ani v koupelně. Obchody vám je nabídnou na koupelnových závěsech, obkladačkách nebo na rohožích. Motiv květiny najdete i na vanách či sanitační technice a nový trend v podlahových řešeních představuje betonová podlaha s květinovou vitráží. Výrobci pískem zdobí desky z leštěného betonu libovolným květinovým vzorem.

Květinové motivy vypadají skvěle na celoskleněných dveřích a obkladech

Možností pro oživení vašeho bytu je nepřeberně. Motivy květin vypadají skvěle na celoskleněných dveřích a obkladech, nebo na foliovaných dvířkách v digitální grafice. Vaše snaha vás tak v duchu přenese přímo doprostřed rozkvetlé letní louky, kde si pak vychutnáte tu pravou jarní a letní pohodu. Domů se budete rádi vracet za odpočinkem v důvěrně známém a přívětivém prostředí.

Paní Zima zkrátka pomalu odchází. Máte tak nejvyšší čas pustit si do domácnosti první nesmělé jarní paprsky. Teplou a příjemnou atmosféru vyšperkujte doma barevnými dekoracemi a voňavými květinami. Váš byt se po šedivé zimě rozzáří a prostředí plné barev vám i znatelně vylepší náladu. I hrozící jarní únavu lépe zažehnáte s přívětivým prostředím okolo vás.

„Vyjarnili“ jste si svůj byt hned po skončených velikonočních svátcích? Napište do komentáře pod článkem, odkud jste čerpali inspiraci a doporučte nejlepší dekorace ostatním čtenářům.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť