Home Nápady do zahrady Jak vybrat vhodný zahradní nábytek

Jak vybrat vhodný zahradní nábytek

by Martin Stropko

Každý, kdo má u domu zahradu, určitě ví, že nejen prací živ je člověk, proto neškodí čas strávený nad záhony střídat s relaxací. A i když pěstěný trávník vybízí k posezení, pohodlnější řešení poskytne zahradní nábytek.

Pokud právě letos uvažujete o koupi kompletu stolu a židlí, houpačky, lehátka nebo jiných kousků venkovního nábytku, zkuste se zamyslet, zda vám dosud vyhovovalo stávající řešení, podumejte o materiálech a také se zamyslete nad praktickou stránkou věci.

Se špetkou luxusu

Zahradní nábytek už dávno není jen funkční, a tak se výrobci se předhánějí v jeho estetickém ztvárněním a nových úpravách materiálů. Není divu, do mnoha zahrad je vidět i zvenčí a komu by se chtělo ukazovat posezení, které má svůj čas slávy už poněkud za sebou. Ovšem ani majitelé domů jistě nestojí o nepohledné židličky, na které by se báli usadit nejen návštěvy, ale i sami sebe. V první řadě však kromě estetického hlediska zvažte, jak často budete nábytek používat, máte-li dostatek místa nejen na pozemku, ale i v technickém zázemí domu pro jeho uskladnění přes zimu (méně místa zabere skládací nebo stohovatelný nábytek), zda se vám vyplatí sáhnout hlouběji do peněženky a v neposlední řadě i to, do jaké míry vám nebude zatěžko myslet i na jeho údržbu.

picid_744530_x_1000_type_color_image

Co se kam hodí

Velkolepé rozměry zahrad dovolují reálně snít téměř o čemkoli, zpravidla však každý zvolený kousek má svůj praktický účel. Nejblíže u domu se umísťují sestavy stolu a židlí pro pohodlné snídaně, je to zkrátka praktické. Pokud máte zastřešenou terasu nebo pergolu poblíž, užijete si pobyt v zeleni nejen v létě, stačí se jen dovybavit přenosnými ohřívadly. A nezapomeňte na servírovací stolek s kolečky s brzdami. Vícečlenné rodiny počítají minimálně ještě s druhým koutem pro posezení, ať už půjde o další set stolu se židlemi, případně lavicemi, nebo zařízení místa u venkovního krbu, udírny, při grilování, v blízkosti bazénu (co třeba bar?) a podobně. Naopak menší rodiny, které navíc dávají přednost klidu, ve své mysli jistě vymění další velký stůl za řadu menších, a umístí je do těch koutů zahrad, kde se cítí nejlépe. Třeba pod letitý strom, hned vedle lehátka, aby si měly kam odkládat šálek s kávou a také svou oblíbenou knihu. Dokonalejší úkryt před zraky okolí pak poskytne dámský budoár, který se znovu vrací na výsluní.

Pobíhají vám po zahradě děti? Pak se na ně můžete vymluvit, až budete kupovat houpací síť nebo lavici, s dvou-, tří- až čtyřsedákem. Pokud stromy na vašem pozemku ještě nedorostly do patřičné výšky, síť zavěste na k tomu určený stojan ze dřeva nebo kovu. V opačném případě zase můžete vzrostlé dřeviny vhodně využít, samy o sobě fungují jako přirozený slunečník a proto lavička v jejich blízkosti určitě bude často využívaná.

Plast: klasika i inovace

Dobře známý bílý nebo tmavě zelený plastový nábytek jen tak nepřitáhne pozornost, obyčejné výlisky už mnohé z nás nezaujmou. Ale stačí se podívat na jeho barevné příbuzné, doplněné textilními sedáky, a už je pohled o něco příznivější. Přesto na obyčejném plastu je záhy vidět stopy počasí a když ho vystavíte extrémní zátěži (příliš vysoká teplota, nebo naopak mráz – při špatném uskladnění), může popraskat.

Buďme však upřímní, plast je ve světě zahradního nábytku jedním z nejpoužívanějších materiálů, a to především díky své ceně. Poslední dobou se ale začíná prosazovat jeho modernější podoba zvaná Kettalux®, která se úspěšně kombinuje s jinými materiály, nejčastěji s odolnou hliníkovou konstrukcí. Výsledná podoba pak rozhodně nepůsobí dojmem plastového křesílka, které se po pár týdnech rozlomí.

picid_678103_x_1000_type_color_image

 

Speciální výplety

Pro někoho další moderní úprava plastu, pro jiného dokonalý syntetický materiál pracující s výplety a proto připomínající ratan – tak to je Hularo®. Pod touto značkou se skrývá výplet z kvalitních pásků umělého, polyetylenového vlákna. Židle nebo křesílko se pak rodí na svět díly ruční práci, kdy se navzájem splétají pásky různých tónů, například ve škále hnědé, aby vytvořily tvarově stabilní sedadlo a opěradlo. Řekli byste, že za každým křeslem se skrývá více než 20 hodin pletařského umění? Není divu, že se Hularo® chlubí následujícími vlastnostmi: výplet je odolný proti počasí i UV záření, slibuje stálobarevnost, neroztrhá se, je příjemný na omak a snadno se udržuje. A měděné příměsi navíc díky slunečnímu záření nabízejí pestrou přehlídku barev. Hularo® se ošetřuje podobně jednoduše jako obyčejný plast (voda a saponát). Dalšími z řady moderních řešení jsou třeba i mirotex nebo wicker.

(Ne)tradiční kov

Litina, slitina železa a uhlíku, byla dříve často požívaná na zahradní nábytek, a dodnes je ještě k vidění v parcích a zámeckých zahradách. V současnosti ji však nahrazují materiály nepoměrně lehčí, především hliník, který teď vládne v oblíbenosti. Představuje další tradici v oblasti venkovního nábytku, stačí si jen vzpomenout na v 70. a 80. letech populární kempinkové soupravy stolu a židlí s hliníkovou konstrukcí. A podobná různorodost, jako v případě plastu, je charakteristická také pro lehký, pružný, nekorodující, téměř bezúdržbový a stále oblíbený hliník. Tento materiál lze velmi dobře zpracovávat, na nábytku nemusí být vidět žádné sváry, vybírat můžete z barevných úprav, včetně lesku. Důležitá však je i tloušťka materiálu, u levnějších modelů z Asie se nezřídka používá síla stěny pod 1 mm, což neslibuje příliš dlouhou životnost nábytku. Kvalitnější křesílka, židle nebo lehátka mají stěny o tloušťce nad 1,2 až 2 mm.

Co by vám mohlo trochu vadit? O hliníku se ví, že na dotek chladí. Tomu se však dá předejít kombinací s dalšími materiály (dřevo, syntetické výplety), zejména v místech kontaktu (sedací část, područky, opěrky na nohy). U výrobků určených na posezení se mnohdy hliník využívá na konstrukci, a dále doplňuje speciálními textilními tkaninami.

Dalším zástupcem tradičních materiálů je pevná ocel, tudíž výrobky z ní slibují letitou životnost. Má však jednu poměrně nepříjemnou vlastnost – vodivost tepla, což znamená, že díky chladnému počasí studí, kdežto za horka pálí a díky chladnému počasí studí (víc než hliník). Také poměrně rychle podléhá korozi, pokud není speciálně upravovaná, například práškováním, lakováním…

A to už se dostáváme k nerez oceli, do kategorie luxusních materiálů. Jak už sám název napovídá, netřeba si dělat starosti s případnou korozí, venkovní nábytek z nerezavějící oceli vydrží nepoškozený řadu let. Chladná ocel se může kombinovat s teplejším dřevem, v místech kontaktu, což je pak příjemné na dotek.

picid_725021_x_1000_type_color_image

 

Ratan nebo bambus?

Nábytek a doplňky z ratanu nejsou v našich končinách už nijak výjimečné. Ratan je rychle rostoucí rostlina, pěstuje a dováží se nejvíce z Indonésie. Jeho velkou výhodou je ohebnost, takže se dá velmi dobře tvarovat – na rozdíl od pevného bambusu (Čína, Thajsko, Indonésie a další asijské země), který se běžně v zemích svého původu využívá třeba i ve stavebnictví. Venkovní nábytek z ratanu se povrchově ošetřuje, ale ani úprava lakem ho nedokáže ochránit před rozmary počasí. Většinou se doporučuje na kryté terasy, do zimních zahrad, pokud ho však chcete mít i venku na zahradě, musíte mu věnovat patřičnou péči (po každém, byť i krátkém deštíku nábytek vysušte) a je třeba ho postavit na dlažbu, beton nebo kámen, nikoli na půdu – jakmile zvlhne, bude vlhko transportovat také dovnitř tohoto přírodního materiálu.

Málo platné, proutěný nábytek sice navodí středomořskou atmosféru a vaši zahradu promění v ráj připomínající pohodovou dovolenou u moře, je to však vykoupené nižší odolností vůči počasí, a tím i menší trvanlivostí.

picid_767005_x_1000_type_color_image

Pro milovníky dřeva

Možná jste si právě teď řekli, že nejlepší asi bude dřevo, vždyť to je přece přirozená volba. Jak pro koho, každý přece vyznává určitý styl, což se odráží také v úpravě zahrady a s tím rovněž souvisejí materiály venkovního nábytku. I když svou roli hrají i naše preference, pravdou skutečně zůstává, že dřevo je pro zahradu typické díky svému původu, dobře s ní souzní, je příjemné na dotek a zejména exotické dřeviny bývají velmi odolné.

Cenově nejdostupnější jsou měkká, snáze zpracovatelná dřeva jako smrk, borovice, větší odolnost ale slibuje nábytek z borovice severské (skandinávské). Další tvrdé dřeviny v našich končinách zastupuje řada materiálů, včetně dubu, buku, severoamerického akátu a dnes už poměrně dobře známých exotických rostlin: eukalyptu (hnědočervené dřevo z australského stromu, je těžší a méně odolné než teak), meranti (ze stromu shorea, z jihovýchodní Asie, červenohnědé barvy) a hlavně teaku (nejodolnější, pěstuje se nejen v Indonésii). Díky obsahu teakového oleje a kaučuku ho můžete ponechat na zahradě v podstatě napořád. Vítr, déšť, mráz, střídání teplot ani plísně, hniloba anebo hmyz nemají šanci. Kdo by chtěl zachovat jeho původní zlatohnědou barvu, určitě ho bude pravidelně ošetřovat (olejovat nebo lakovat). Někdo jiný ovšem dá spíš přednost přirozenosti – na teakovém nábytku bez úpravy se postupně vytváří šedavě stříbřitá patina, která mu dodává nezaměnitelnou podobu. Ovšem tyto výhody dokonalého materiálu (nejen) pro výrobu zahradního nábytku se samozřejmě odráží i v jeho ceně.

Ale trendy jdou ještě dál, a tak se speciálně zušlechťují některé dřeviny, aby svými novými vlastnostmi předčily naše očekávání. Oblíbený je venkovní nábytek z rotimberu (jde o speciálně vyšlechtěný severoamerický akát), který je pružný a zároveň dostatečně pevný, velmi odolný vůči počasí a poškození a v celkovém součtu všech svých pozitiv ještě dokonalejší pro venkovní použití než teak.

Perlička na závěr? Exotické dřevo na pohled i dotek připomíná materiál Resista (rýžové slupky, soli, minerální oleje), nemusí se však impregnovat ani olejovat.

picid_691109_x_1000_type_color_image

 

Budiž beton, nebo kámen?

Přestože nejde o tak tradiční materiál pro výrobu venkovního nábytku, jako už zmínění zástupci, i s betonem je třeba počítat. Zejména u domů a staveb, které ho využívaly, a kde je tento materiál použitý třeba i na plotových sloupcích nebo v podobě artefaktů v zahradě (sochy, originální květníky, pítka pro ptáky a jiné), je betonový nábytek poměrně logickým řešením. S ohledem na masivnost však doporučujeme využívat jednotlivé kusy spíše jako solitéry, například půkruhová lavice s kulatý stolkem vhodně zjemňuje hranaté linie zahrady. Betonové vybavení se hodí také k místům, kde je stabilně umístěný krb, udírna, nebo gril, které mají tento materiál alespoň částečně v sobě obsažený. A aby vás v létě tolik nestudil, mnohdy se doplňuje stylově řešenými textiliemi, nebo i dřevem. Naopak jeho nepřehlédnutelnou výhodou je stabilita a originalita.

Podobně jedinečný bude také nábytek z kamene, ovšem leštěná žula nebo mramor by měly korespondovat se stejně oslnivým leskem zahrady i domu. Použít lze i umělý kámen.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť