Home Netradiční bydlení Jak si zařídit interiér ve stylu brutalismu?

Jak si zařídit interiér ve stylu brutalismu?

by Martin Stropko

Brutalismus je moderní architektonický styl, který byl populární hlavně v letech 1954 – 1970. Název brutalismus je pravděpodobně odvozen z francouzského slovního spojení „béton brut“, což znamená hrubý beton. Podle jiné interpretace vychází název z počátečních písmen Petra (měl přezdívku Brut) a Ali Smithson, ale pravděpodobnější je souvislost s hrubým „brutálním“ charakterem staveb. Podle Jamese Stirlinga (jednoho z představitelů brutalismu) si brutalisté před sebe nekladli ani tak požadavky estetické, jako především etické. Stavba má mít zapamatovatelný obraz, jasné vyjádření konstrukce a materiálu a má odrážet „realitu daného místa a doby“.

Obytný komplex Habitat 67 v kanadském Montrealu navrhl architekt Moshe Safdie. Foto: ©Depositphotos.com/ClickImages

Obytný komplex Habitat 67 v kanadském Montrealu navrhl architekt Moshe Safdie.
Foto: ©Depositphotos.com/ClickImages

Historie brutalismu

K hlavním brutalistickým tvůrcům patřil Le Corbusier, v jehož díle se náznaky brutalismu objevovaly již od třicátých let. Architekt jimi reagoval na přílišnou jednotvárnost funkcionalistických staveb. V souvislosti s Le Corbusierovými pracemi se surovým betonem se do brutalismu začaly zařazovat stavby s přiznaným neopracovaným a nijak neupravovaným betonovým povrchem.

Dalšími významnými brutalistními architekty byly například Alison a Peter Smithson, Louis Kahn nebo James Stirling. Alison a Peter Smithson dokončili v roce 1954 budovu střední školy v britském městě Hunstanton. Stavba odpovídala běžnému pojetí mezinárodního stylu, ale autoři směřovali ke konstrukční pravdivosti a použili syrové betonové povrchy stěn a stropů a volně viditelná vedení potrubí. Sami autoři začali v tomto období pojem brutalita používat v souvislosti s architekturou.

V Česku je významnou stavbou brutalismu například správná budova podniku Merkuria v Praze – Holešovicích, hotel Intercontinental v Praze, Obchodní dům Kotva v Praze, Obchodní dům Prior v Olomouci nebo budova Nové scény Národního divadla v Praze. Ve světě je to třeba obytný komplex Habitat 67 v Montrealu, Trellick Tower v Londýně, National Assembly Building of Bangladesh v Dháce nebo The Unité d’habitation v Marseille.

Bilsby_97_beton_colorado_komoda

 

Jak poznáte stavby brutalismu?

Architekti brutalismu uplatňují zásadu uzavřeného půdorysu a obrysu a usilují vytvořit vyhraněný obraz stavby a jasné zvýraznění konstrukce a materiálu. Záměrně ponechávají stavební materiály (zvláště beton) v surovém stavu, přičemž velké plochy neopracovaných stěn kontrastují se zasklenou konstrukcí nebo malými okny (častěji). Stavby působí uzavřenou kompaktní skladbou hmot (často v podobě kvádru), členění fasády je obvykle svislé.

Styl je bohatý na opakování a pravidelnost, ale základní koncepce je obohacena autorskými prvky (často mohutně formovanými) a nepravidelnými betonovými plochami. Použitý beton má strukturu získanou odléváním do záměrně drsného a hrubého dřevěného bednění (pohledový beton). Častým prvkem tohoto směru jsou obnažené konstrukce i technické prvky a mohutné betonové rozšiřující se pilíře, na kterých celá budova stojí.

Kromě betonu využívají architekti také neomítnuté cihly, sklo, ocel, hrubý tesaný kámen a gabiony. Brutalistické stavby jsou vždy výrazně autorským a tvořivým počinem, a proto mají známku exkluzivity. Zatímco architekti jsou většinou těmito stavbami fascinováni, široká veřejnost je spíše odmítá. Lidé totiž architekty a jejich stavby často kritizovali pro ignorování architektonických či historických prvků a stylů okolní zástavby.

Barly_room

 

Vybavte si interiér ve stylu brutalismu

Dnes se již vyloženě stavby brutalismu spíše nestavějí, a pokud ano, jsou spíše mixem několika stylů a jen pár prvků odkazuje na brutalismus. Brutalismus při výrobě nábytku a doplňků propagoval například Paul Evans nebo Curtis Jere. Většina kousků však byly originály vyrobeny na zakázku, takže jsou dnes docela drahé. Chcete-li najít nějaké originály nebo reprodukce brutalismu, budete se muset podívat spíše na zahraniční e-shopy.

Při výrobě nábytku a bytových doplňků se používalo tmavé dřevo, kov, ohýbané trubky i plechy, sklo, kůže a beton. Nábytek byl většinou mohutný as přiznanou konstrukcí. Tvary byly geometrické, ale netradiční, povrch býval hrubý a plastický. Dřevěný nábytek býval dekorován geometrickým reliéfem nebo kousky řezané oceli a často byl potažen roztaveným bronzem. Kov býval patinovaný a často vypadal jako zrezivělý.

Pokud byste chtěli do svého interiéru vnést nádech brutalismu, využijte betonové stěrky na stěny, podlahy a strop a pořiďte si vhodný nábytek a bytové doplňky, které odrážejí styl brutalismu. Jako doplňky volte měděné a mosazné rámy zrcadel, sochy hrubě vytesané z kamene či vytvořené z hlíny nebo kovu a industriální prvky a svítidla.

Zaujal vás styl brutalismu, nebo táhnete k jinému architektonickému směru? Podělte se o svůj názor s ostatními čtenáři v komentáři pod článkem.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť