Home Dekorace do bytu a bytové doplňky :) Proměňte staré plechovky na dekorace. Prohlédněte si těchto 5 tipů.

Proměňte staré plechovky na dekorace. Prohlédněte si těchto 5 tipů.

by Martin Stropko

Povalují se vám doma staré plechovky? Vyrobte si z nich krásné dekorace. Plechovky jsou pro tvorbu bytových doplňků ideálním materiálem. Jsou pevné a mají mnoho tvarů a velikostí. V obchodech najdete také plechovky s pěknými papírovými přebaly, které se budou hodit do interiéru ve vintage nebo retro stylu. Papírový obal však můžete sundat a plechovku nabarvit na jakoukoli barvu, která se vám líbí. Stanou se tak pěkným doplňkem v jakémkoli interiéru i na zahradě.

Čím se vybavit?

Pokud už víte dopředu, že budete z prázdných plechovek něco tvořit, pořiďte si speciální otvírák, který při otevírání konzerv nenechává ostré hrany. Jeho výhodou je také to, že vám při otevírání vznikne víčko, kterým můžete plechovku uzavřít, pokud ji nespotřebujete celou.

 

Chcete-li vytvořit menší otvory v plechovkách a konzervách, postačí vám kladívko a hřebík. Pokud je plechovka tvrdá, použijte raději vrtačku a vrták na kov. Nápojové plechovky můžete stříhat obyčejnými nůžkami, na tvrdší už si vezměte nůžky na plech.

1) Stojan na víno

Potřebujete:

konzervy
otvírák na konzervy
barvu na kov
lepidlo E6000

Chcete-li vyrobit stojan, vyberte takové konzervy, do kterých se vejdou láhve vína. Z konzervy odstraňte papír a pomocí otvíráku odstraňte dno tak, aby plechovky byly průchodné. Potom plechovky natřete na libovolnou barvu, případně nechte v původním stavu. Po zaschnutí barvy je lepidlem spojte tak, abyste vyrobili stojan ve vámi požadovaném tvaru.

2) Budík

Nachystejte si:

plechovku, konzervu nebo plechovou krabičku
hodinový strojek
kladivo
hřebík
šrouby a matky
Pomocí hřebíku vytvořte uprostřed dna plechovky otvor. U kulatých konzerv vytvořte otvory i po stranách tak, abyste jimi protáhli šrouby, které zajistíte matkami. Tyto šrouby poslouží jako nohy, které zajistí budíku stabilitu. Potom jen do plechovky vložte hodinový strojek a přes otvor ve dně připevněte ručičky.

3) Elektrická lampa či svítilna

Pro výrobu lampy potřebujete:

starou plechovku
sadu pro výrobu lampy nebo kabel s objímkou
vrtačku s vrtákem na kov

Z plechovky odstraňte papír a natřete ji barvou na kov. Pokud se vám papírový obal plechovky líbí, nemusíte ho sundávat. Po zaschnutí barvy vyvrtejte do dna plechovky otvor, kterým přetáhnete kabel s objímkou. Chcete-li lampu nebo svítilnu ozvláštnit, vytvořte do boků plechovky otvory ve vybraném vzoru. Stínítko z plechovky můžete zavěsit ke stropu nebo na nohu lampy.

4) Adventní kalendář

Nachystejte si:

plechovky
drátek, provázek nebo magnetky
barvu na kov
větev
tavnou pistoli

Z plechovek odstraňte papír a vytvořte do nich otvory, kterými provlečete drátek nebo provázek na zavěšení. Plechovky natřete barvou a napište na ně čísla jednotlivých dní. Potom je můžete někam zavěsit, například na větvičky. Takto pověšené plechovky můžete využít nejen jako kalendář, ale také pro uschování drobností po celý rok. Místo dírek pro zavěšení můžete na dno plechovek přilepit magnetky pomocí tavicí pistole. Pomocí nich pak kalendář připevníte na magnetický podklad.

5) Stojan na pera

Potřebujete:

plechovky
lepidlo E6000
barvy na kov, papír na decoupage nebo textilie
dekorační ozdoby

Plechovky nechte is papírem, nebo jej sundejte, pokud se vám nelíbí. Ozdobíte je natřením barvou, nalepením decoupage papíru nebo ušitým potahem z látky. Možností, jak je ozdobit, je mnoho. Plechovky můžete spojit do většího celku pomocí lepidla nebo šroubů, případně je můžete přivrtat k dřevěné desce.

Máte další nápady, jak využít staré plechovky? Podělte se s nimi v komentářích pod článkem.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť